ΨΕΥΔΟΣ ΑΦΗΓΗΜΑΤΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ:«ΟΙ ΘΕΡΜΟΤΕΡΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ CO2 ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΑ»

ΜΕΤΑ ΤΗΝ “ΠΑΝΔΗΜΙΑ” ΑΛΛΑ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ…

Άρθρο από H. Sterling Burnett

Μετάφραση: Απολλόδωρος 

Οι αγρότες έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν για τη φυτική παραγωγή, αλλά η κλιματική αλλαγή ΔΕΝ συγκαταλέγεται σε αυτούς.

Μια έκθεση στον καθημερινό ιστότοπο γεωργικών ειδήσεων Civil Eats ισχυρίζεται ότι οι μετρίως υψηλότερες νυχτερινές θερμοκρασίες που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή απειλούν βασικές καλλιέργειες τροφίμων. Αυτό είναι ψευδές.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο: η μέτρια αύξηση της θερμοκρασίας και τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ενισχύουν , αντί να καταστέλλουν την παραγωγή των καλλιεργειών.

“Η κλιματική αλλαγή κάνει τις νύχτες πιο ζεστές – και οι καλλιέργειες μπορεί να μην είναι ποτέ οι ίδιες”, είναι ο τίτλος μιας ιστορίας του Civil Eats, η υπόθεση της οποίας είναι ότι οι υψηλότερες νυχτερινές θερμοκρασίες απειλούν την παραγωγή βασικών καλλιεργειών δημητριακών.

“Ο κόσμος γίνεται πιο ζεστός από ποτέ, με τις θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο να φτάνουν σε νέα ακραία επίπεδα τις τελευταίες δεκαετίες”, γράφει το Civil Eats. “[Οι] νυχτερινές θερμοκρασίες σπάνε επίσης ρεκόρ, προκαλώντας ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία και τις επιπτώσεις στα οικοσυστήματα.

“Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που επηρεάζονται από αυτές τις κλιματικές ανωμαλίες- απειλούνται επίσης φυτικά είδη, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών καλλιεργειών τροφίμων, όπως το ρύζι, το σιτάρι, το κριθάρι και το καλαμπόκι”, υποστηρίζει το Civil Eats.

Δεδομένα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) δείχνουν ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι Ψευδής. Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, οι βασικές καλλιέργειες που το Civil Eats λέει ότι απειλούνται από τις ελαφρώς θερμότερες νύχτες έχουν επανειλημμένα σημειώσει ρεκόρ απόδοσης και παραγωγής κατά την πρόσφατη περίοδο της μέτριας αύξησης της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα στοιχεία του FAO δείχνουν ότι από το 1980:

Η παγκόσμια παραγωγή κριθαριού αυξήθηκε κατά περίπου 1,5%.

Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού αυξήθηκε κατά περίπου 74 τοις εκατό.

Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού αυξήθηκε κατά περισσότερο από 90 τοις εκατό.

Η παγκόσμια παραγωγή καλαμποκιού αυξήθηκε κατά περίπου 190 τοις εκατό.

Αν και ένα μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται σίγουρα στην αυξανόμενη υιοθέτηση σύγχρονων γεωργικών τεχνικών και τεχνολογιών στις αναπτυσσόμενες χώρες κατά τα τελευταία 40 χρόνια, η έρευνα δείχνει ότι ο σημαντικότερος λόγος για την αύξηση είναι η επίδραση της λίπανσης από από τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και τις βελτιωμένες κλιματικές συνθήκες για την καλλιέργεια των καλλιεργειών.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ



loading...