Άλλη μια καλή αρπαχτή από τη ΔΕΗ

 Είδες η ΔΕΗ; Μισθοί 98.000 ευρώ και δώρο Χριστουγέννων στα… ρετιρέ

Η ιδιωτικοποίηση κατάργησε το μνημόνιο – Εκτός δημοσιονομικών περιορισμών η εταιρεία

Ακατανόητες αποφάσεις κυβερνητικών και κρατικών παραγόντων προκαλούν κατά τρόπο βάναυσο το λαϊκό αίσθημα, οξύνουν επικίνδυνα τις κοινωνικές εισοδηματικές ανισότητες και εν τέλει, εκθέτουν εαυτούς έναντι του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επανειλημμένως έχει δεσμευθεί ενώπιον των Ελληνίδων και των Ελλήνων για «διάχυση του πλούτου σε όλους».

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της ΔΕΗ, όπως αυτό αποκαλύπτεται ενώπιον των έκπληκτων οφθαλμών μας, παρακολουθούντες την συνεδρίαση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ της 16/12/2021. Εκεί, ο Πρόεδρος της οργάνωσης ενημερώνει τα μέλη της διοίκησης για τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, που οδήγησε σε προκλητική αύξηση των αποδοχών όχι μόνο της διοικητικής ελίτ της επιχειρήσεως, αλλά και των μισθολογικών «ρετιρέ» του ελληνικού Δημοσίου, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επαίρεται για αυξήσεις 2% (!) στον κατώτατο μισθό και ουσιαστικά αναιρεί την προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για αυξήσεις διπλάσιες του ρυθμού ανάπτυξης. Τα κατωτέρω, επίσης, λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τον «νόμο Κατρούγκαλου», προχωρεί σε περαιτέρω μειώσεις εισοδημάτων των συνταξιούχων.

Η πρόκληση της ΔΕΗ

Όπως είναι γνωστόν, στις 24/9 το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε εσπευσμένα, ψηφίζοντας θέμα εκτός Ημερησίας Διάταξης, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία το ελληνικό Δημόσιο δεν έλαβε μέρος. Στις 19/10 η αύξηση εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Πράγματι η αύξηση ήταν επιτυχής, καθώς αντλήθηκαν περί το €1,3 δισεκ. ενώ η προσφορά κεφαλαίων υπερκάλυψε τέσσερις φορές το αιτηθέν ποσόν. Είναι κρίσιμο να τονισθεί ότι υπήρξε επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία η διοίκηση της ΔΕΗ ενημερώνονταν πως με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το Δημόσιο χάνει την πλειοψηφία που εκ της ιδρύσεως της Επιχείρησης κατείχε. Μάλιστα η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, συναντήθηκε στις 27/10 με τον επικεφαλής του Υπερταμείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, προκειμένου να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα και εν συνεχεία, στις 20/11 υπήρξε συνάντηση του ΔΣ της ΔΕΗ με την διοίκησι της ΓΕΝΟΠ, όπου οι συνδικαλιστές εξέφρασαν την διαφωνία τους για την απώλεια της πλειοψηφίας των μετοχών εκ μέρους του Δημοσίου.

Στις 10/12 η διοίκησις της ΔΕΗ ζήτησε γνωμοδότηση από τον καθηγητή του Εργατικού δικαίου Κώστα Παπαδημητρίου, στην οποίαν πληροφορίες αναφέρουν ότι εξηγείται πώς η απώλεια της πλειοψηφίας εκ μέρους του Δημοσίου, εξαιρεί την ΔΕΗ από τις διατάξεις δυο μνημονιακών νόμων. Ειδικότερα, με τους ν. 3833/2010 και 3845/2010 μειώθηκαν οι απολαβές των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέως, καθώς και τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας. Ακολούθως με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής του 2012, καταργήθηκαν πλήρως τα επιδόματα. Εξαιρέθηκαν ρητά από τα ανωτέρω οι εταιρείες του Κεφαλαίου Β’ του ν. 3429/2005, μόνον εφόσον το Δημόσιο κατέχει ποσοστό μικρότερο του 50% του μετοχικού κεφαλαίου (άρθρο 1 παρ. 8 ν. 3833/2010), όπου, πλέον, ανήκει η ΔΕΗ.

Από την γνωμοδότηση προκύπτει ότι τα δικαιώματα που είχαν ανασταλεί για τις επιχειρήσεις στις οποίες το Δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία, επανέρχονται στο σύνολό τους για τους εργαζομένους στην ΔΕΗ. Δηλαδή, όπως είπε στην συνεδρίαση του συνδικαλιστικού οργάνου ο Γιώργος Αδαμίδης «ένας μηχανικός με €7.000 μικτά το μήνα, δικαιούται πλέον 14 μισθούς (και ασφαλώς δώρο Χριστουγέννων του 2021) κι επιστροφή στα προ πλαφόν εισοδήματά του» τα οποία ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ υπολογίζει σε €98.000 ετησίως! Επίσης ο ίδιος συνδικαλιστής εξέφρασε την εκτίμηση ότι  εσπευσμένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον Νοέμβριο, παρήγαγε υποχρέωση της διοίκησης για καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων που υπολογίζει ότι ανέρχεται σε «60 με 70 εκατομμύρια ευρώ», υπό την απειλή αυτοφώρου του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, παραμονές Χριστουγέννων.

Κύκλοι της διοίκησης  της ΔΕΗ ισχυρίζονται ότι εάν η αύξηση γινόταν αργότερα ώστε να μην παραχθεί υποχρέωση για καταβολή δώρου στα μισθολογικά «ρετιρέ» της Επιχείρησης, ίσως δεν επιτυγχάνετο η άντληση του €1,3 δισεκ. Το επιχείρημα, ωστόσο, καταρρέει από όσα η ίδια η διοίκηση δημοσιοποίησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μ.κ., όταν έλεγε πως οι προσφορές υπερκάλυψαν τέσσερις φορές το αιτηθέν ποσόν. Πώς είναι συνεπώς, δυνατόν τον Νοέμβριο του 2021 η ΔΕΗ να προσελκύει κεφάλαια της τάξεως των €5δισεκ, ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου να μην μπορεί να προσελκύσει ούτε €1,3 δισεκ;

nb euros tsepi

Η διοικητική ελίτ μοιράζει χρήματα στα μέλη της!

Ο κ. Αδαμίδης προέβη και σε άλλες, πολύ ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις, οι οποίες παραδόξως δεν έχουν διαψευσθεί από την διοίκηση της ΔΕΗ. Στην συνεδρίαση της 16/12 ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ αποκαλύπτει ότι η διοικητική ελίτ της Επιχείρησης θέτει στόχους για την ΔΕΗ, εν συνεχεία πιέζονται οι εργαζόμενοι να τους επιτύχουν και όταν αυτό συμβαίνει, η διοικητική ελίτ μοιράζει στα μέλη της bonus! «Πρόσφατα μοίρασαν extra bonus το 50% των συμβολαίων τους» υποστηρίζει ο κ. Αδαμίδης, σε μια εποχή που η κυβέρνηση προχωρεί σε περικοπές συντάξεων χηρείας και αναπηρίας (!) επικαλούμενη ότι πρόκειται για χρήματα των φορολογουμένων, τα οποία η Πολιτεία οφείλει να δαπανά με περίσκεψη. Άραγε, για ποιο λόγο το ίδιο δεν ισχύει για τα αλόγιστα bonus των golden boys της ΔΕH που, σύμφωνα με την αναφερθείσα πηγή, φτάνουν στο 50% των υπέρογκων συμβολαίων τους;

Μετά τα ανωτέρω, η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να καταβάλλει προ ημερών το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους της, το οποίο θα απέφευγε εάν είχε την πρόνοια να προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ένα ή ενάμιση μήνα αργότερα, αλλά και να προχωρήσει σε «εκκαθαρίσεις αποδοχών» με τεράστιες αυξήσεις για τα μισθολογικά της «ρετιρέ» εντός του Ιανουαρίου, καθώς οι ανωτέρω εξελίξεις κατάργησαν και τα λεγόμενα «πλαφόν» των δυο μνημονιακών νόμων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει και μια ακόμα επώδυνη συνέπεια αυτών των εξελίξεων: Η ΔΕΗ συνεργάζεται τον τελευταίο καιρό με «εκατοντάδες νέα στελέχη που έφερε απ’ έξω, ξεπερνώντας το πλαφόν και την ύπαρξη αναγκαίων τυπικών προσόντων» με παχυλές αποδοχές (ο κ. Αδαμίδης κάνει λόγο για 3ετείς συμβάσεις με ετήσιες αποδοχές €75.000) και θέσεις προϊσταμένων σε υπηρεσίες της Επιχείρησης. Τώρα, όμως, με την κατάργηση του «πλαφόν», θα βρεθούν υφιστάμενοι με μεγαλύτερες των προϊσταμένων τους αποδοχές. Ο κ. Αδαμίδης προβλέπει ότι ίσως η διοίκηση της Επιχείρησης επιχειρήσει να διογκώσει περαιτέρω τις αποδοχές των «νέων στελεχών», ώστε να υπάρξει αναλογία θέσης και αποδοχών.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανωτέρω εξελίξεις (οι οποίες πολιτικά χρεώνονται στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη) χωρίς καμία κυβερνητική αντίδραση συνιστούν οξεία διάψευση εν τοις πράγμασιν των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων περί μειώσεων των εισοδηματικών ανισοτήτων, περί «διάχυσης της ανάπτυξης σε όλους» και περί περικοπών των αποδοχών των «ρετιρέ» υπέρ της ανακούφισης της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων και συνταξιούχων, οι οποίοι ακόμα και σήμερα χειμάζονται, χτυπημένοι από μνημονιακούς νόμους και κραυγαλέες προκλητικές εξελίξεις όπως οι ανωτέρω. Δυστυχώς πράξεις όπως αυτές διαψεύδουν τα ωραία λόγια και τις μεγαλόστομες δεσμεύσεις…

loading...