Ρωσική στρατιωτική παρουσία στα ουκρανικά σύνορα: Τι θα γινόταν αν μιλούσαμε και για τη στρατιωτική πανταχού παρουσία των ΗΠΑ στον κόσμο;

Karine Bechet-Golovko.Reseau International, 18-1-22

Mετάφραση: Μ. Στυλιανού  *   

Ενώ τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, υιοθετούν όλα εν χορώ την αμερικανική κραυγή: “Κοιτάξτε αυτούς τους 100.000 Ρώσους στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, τι κίνδυνος! Τι κρίμα! », δεν είναι περίεργο να βλέπουμε τόσους πολλούς αγανακτισμένους για την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Ρωσία, που να μην έχουν απολύτως καμιάν απορία για την παρουσία του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία, για παράδειγμα;

Ο πόλεμος έχει τελειώσει εδώ και καιρό, και τα αμερικανικά στρατεύματα είναι πάντα εκεί. Φαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι απόλυτα βολεμένες με τη νοοτροπία των αποικιοκρατούμενων χωρών. Για ποια κυριαρχία μπορούμε ακόμα να μιλούμε!

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι καλύτερο, στην πραγματικότητα, να επικεντρωθούμε σε κάτι άλλο, όπως η ρωσική στρατιωτική παρουσία … στη Ρωσία. Και ας αφήσουμε αυτές τις 750 αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις κατανεμημένες σε τουλάχιστον 80 χώρες.

Κάθε μέρα, τα μέσα ενημέρωσης μας σφυροκοπούν με τον κίνδυνο της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα ουκρανικά σύνορα. Ναι, η Ρωσία έχει σύνορα με την Ουκρανία και τα στρατεύματα της βρίσκονται στη ρωσική πλευρά των συνόρων, οπότε σε εθνικό έδαφος. Ναι, υπάρχει σύγκρουση στο ουκρανικό έδαφος, στα σύνορα με τη Ρωσία, και η Ρωσία έχει καθήκον να προστατεύσει το έδαφός της και τον πληθυσμό της.

Από την άλλη, η στρατιωτική παρουσία μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα από το σπίτι σου δεν είναι πρόβλημα. Τουλάχιστον 75 στρατιωτικές βάσεις και σχεδόν 200.000 στρατεύματα αναπτυγμένα σε όλο τον κόσμο:

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα υπάρχουν ακόμα περίπου 72.000 Αμερικανοί στρατιώτες και πολίτες παρόντες στις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει τελειώσει εδώ και καιρό, και ο Ψυχρός Πόλεμος επίσης, αλλά ο αμερικανικός στρατός δεν έχει εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό έδαφος, παρόλο που υπήρχαν 400.000 Αμερικανοί στρατιώτες το 1953. Τώρα μεταξύ της ρωσικής απειλής και της απειλής του Covid, όλα τα προσχήματα είναι καλά. Παραθέτω την επίσημη πηγή του ΝΑΤΟ: « Σχεδόν 72.000 στρατιωτικοί και πολίτες άνδρες και γυναίκες που ζουν και εργάζονται στο ευρωπαϊκό θέατρο διατηρούν την αποτρεπτική ικανότητα και την ικανότητα μάχης, λαμβάνοντας παράλληλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού. ».

Δεν το είχαμε σκεφτεί… ΝΑΤΟ και Covid … Αυτός ο Covid, σίγουρα, εξυπηρετεί πραγματικά τα πάντα.

Μόνο στη Γερμανία, δηλαδή στα σύνορα με τη Γαλλία, υπάρχουν σήμερα 34.500.Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Ενώ ο Τραμπ, ο μεγάλος κακός , ήθελε να μειώσει τη στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη(πραγματικά, τι κάθαρμα !),ο Μπάιντεν πάγωσε τη διαδικασία και εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης. Αντί να αγανακτεί, η Γερμανία ανακουφίζεται, ο αφέντης της κρατάει γερά το λουρί, επαναλαμβάνει την αιώνια υποταγή της:

΄Ετσι η αλλαγή του τόνου της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στο Βερολίνο. “Ήμασταν πάντα πεπεισμένοι ότι τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν εδώ στη Γερμανία εξυπηρετούν την ευρωπαϊκή και διατλαντική ασφάλεια”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η διατήρησή τους θα “εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και των δύο πλευρών”. Για πολλές γερμανικές περιοχές η αποχώρηση των Αμερικανών «αγοριών»θα σήμαινε την ξήρανση μιας σημαντικής πηγής εισοδήματος.

Επιπλέον, η Διοίκηση Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη εξακολουθεί να ασκείται από … έναν Αμερικανό, τον στρατηγό Τοντ Ουόλτερς, τον ίδιο που διοικεί τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Τουλάχιστον τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Και η σημερινή Γαλλία είναι ευγνώμων στο ΝΑΤΟ και στις Ηνωμένες Πολιτείες, και παραθέτω: « Σε ένα υποβαθμισμένο και απρόβλεπτο πλαίσιο ασφάλειας, ο στρατηγός François Lecointre υπενθύμισε στον SACEUR τη σημασία του ρόλου του ΝΑΤΟ,ως τον ακρογωνιαίο λίθο της άμυνας της Ευρώπης. ».

Στην Ιαπωνία,αντιθέτως, η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ γίνεται όλο και λιγότερο ανεκτή από τον πληθυσμό. Ευτυχώς, στην Ιαπωνία, όπως και αλλού, οι άρχουσα ελίτ είναι εκεί για να ηρεμεί τον κυρίαρχο πατριωτικό ζήλο του καλού λαού. Είναι αλήθεια ότι 54.000 αμερικανοί στρατιώτες σε αυτή τη μικρή χώρα δεν περνούν απαρατήρητοι. Ειδικά όταν μόνο η βάση της Οκινάβας καταλαμβάνει … 20% της επικράτειας του αρχιπελάγους.

Στην Νότιο Κορέα σταθμεύουν 24.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί. Και όπως λέει η BFM,γκρινιάζουν λίγο, αλλά θεωρώντας το γεγονός που δεν μπορεί να συζητηθεί: δεν φεύγουν ποτέ πραγματικά, “είναι το δόγμα τους να είναι παρόντες παντού, ανεξάρτητα από το τίμημα”.

Αλλά για την κυριαρχία και την ασφάλεια στην Ευρώπη, είναι πράγματι θεμελιώδες να είμαστε αγανακτισμένοι για την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Ρωσία. ΄Ετσι, τουλάχιστον, δεν μιλάμε για τα πράγματα που πράγματι μας ενοχλούν.

loading...