Όχι, ο νεκρός δεν δικαιώνεται…

Η ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2021, εξέπνευσε ο Κάρολος Παπούλιας! Ο επί σειρά ετών βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκ των πλέον έμπιστων του Ανδρέα Παπανδρέου! Διατελέσας Υπουργός Εξωτερικών και ακολούθως επί δυο πενταετίες Πρόεδρος της Δημοκρατίας!

Με σεβασμό στη μνήμη του νεκρού, δεν θα αναφερθώ σε επιτυχίες ή λάθη και παραλήψεις που είχε όλα αυτά τα χρόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας!

Ωστόσο δεν μπορώ να παραβλέψω, πως στην ανάληψη των υψηλών θεσμικών καθηκόντων του στην Προεδρία της Δημοκρατίας (την πρώτη φορά) στις 8 Φεβρουαρίου του 2005, άκουγε άφωνος, άχρωμος, άοσμος, χωρίς αγανάκτηση, χωρίς αιδώ, την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη, στο καλωσόρισμά της, να του λέει από χειρόγραφου:

«Η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση, ενδεχομένως, και της συνταγματικής συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές, καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως, η δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης»!

Πόσες σημερινές αλήθειες έκρυβαν τα λόγια της Προέδρου της Βουλής, που σίγουρα υπαγορεύτηκαν από τον ξένο διεθνή παράγοντα!

Σήμερα βλέπουμε, πως όσα είπε η Μπενάκη στον Παπούλια το 2005, επαληθεύτηκαν μετά από 15-16 χρόνια!

Άρα γνώριζαν και οι δυο τα μελλούμενα που θα έρχονταν στα χρόνια που ακολουθούσαν του 2005!

Όπως γνώριζε και όλο το πολιτικό Σύστημα της εποχής και εκείνοι που τους διαδέχτηκαν μέχρι σήμερα!

Ωστόσο θα πρέπει να θυμηθούμε ότι την πρώτη φορά που έγινε Πρόεδρος ο Κάρολος Παπούλιας, στην ψηφοφορία της Βουλής στις 8 Φεβρουαρίου του 2005 δεν ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως άλλωστε και στις 3 Φεβρουαρίου 2010, όταν επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας, δεν ψηφίστηκε από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ!

Όλη αυτήν την 10ετία για την αριστερά ο Κάρολος Παπούλιας ήταν “εχθρός”! Αυτό όμως σήμερα δεν απαγόρευσε στα κόμματα της αριστεράς να επιδείξουν τον υπέρτατο Φαρισαϊσμό με τις δηλώσεις τους!

Αλέξης Τσίπρας:

Βαθιά δημοκρατικός, άνθρωπος του μέτρου, αλλά και της πράξης, ο Κάρολος Παπούλιας αφήνει βαθύ αποτύπωμα στην πολιτική ζωή του τόπου. Η αφοσίωσή του στην πατρίδα, το λαό, την ελευθερία και τη δημοκρατία, καθορίζει τη ζωή του, από τα μαθητικά χρόνια της Εθνικής Αντίστασης και τον αγώνα κατά της Χούντας, μέχρι την ανάδειξή του στο ύπατο θεσμικό αξίωμα της χώρας. Τίμησε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το ήθος, τον ανθρωπισμό, την προσήλωση στο διάλογο και τους θεσμούς, και το σεμνό ενωτικό του παράδειγμα. Θα τον θυμόμαστε με σεβασμό και συγκίνηση ως τον πολιτικό και τον Πρόεδρο που ταύτισε το εθνικό με το αληθινό.

Δημήτρης Κουτσούμπας:

“Για την απώλεια του Κάρολου Παπούλια, πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος με την έντιμη πολιτική του διαδρομή άφησε το ιδιαίτερο στίγμα του στην πολιτική ζωή της χώρας, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του”!

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Κώστα Καραμανλή, του Νίκου Ανδρουλάκη και λοιπών!

Κανένας όμως δεν μπήκε όλα αυτά τα χρόνια να μας πει, αν η κ. Μπενάκη ήταν μάντισσα κακών δεινών για την Πατρίδα και το λαό της και γιατί δεν αντέδρασε ο Κάρολος Παπούλιας! Συναινώντας βεβαίως!

Αλλά – συγχωρέσατε με – την πρώτη και κύρια ευθύνη την έχει ο ελληνικός λαός! Μετά το διαχρονικά πολιτικό Σύστημα εξυπηρέτησης ξένων συμφερόντων, άσχετα αν αυτά βλάπτουν την Πατρίδα και το λαό της!!

Κατάργηση επτά φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000…

Μπορεί να είναι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ή να θέλει να δείχνει, υπέρ της πράσινης ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος, ωστόσο σε ακόμη ένα θέμα, του έπεσε η μάσκα της υποκρισίας!

Διαβάζουμε λοιπόν, πως καταργούνται φορείς διαχείρισης περιβάλλοντος, εν μέσων ημερών Χριστουγέννων!

Η κατάργηση των επτά (7) φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000, όπως καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας:

«Με ΦΕΚ που εκδόθηκε μόλις έκλεισε η Βουλή (23/12) καταργούνται οι Φορείς σε: Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης, Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων, και Εθνικό Δρυμό Ολύμπου!

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι:

Η διοίκηση των φορέων μεταφέρεται στην Αθήνα και άρα οι γνωμοδοτήσεις για τα έργα στις προστατευόμενες περιοχές θα βγαίνουν με “γαλάζια κριτήρια”!

Οι εργαζόμενοι “μένουν στον αέρα”, εφόσον η κυβέρνηση Μητσοτάκη σταμάτησε τις προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί το 2019!

Οι τοπικοί φορείς δεν θα συμμετέχουν πλέον στη διοίκηση και διαχείριση των Φορέων, εφόσον για τη ΝΔ το φυσικό περιβάλλον δεν είναι τοπικός πόρος ανάπτυξης και κοινή περιουσία, αλλά ευκαιρία εξυπηρετήσεων ημετέρων.

Αυτή η επιλογή αποδεικνύει την αντίληψη που έχει η ΝΔ για το περιβάλλον και τη διαχείρισή του, αλλά και την εκτίμηση που έχει για την αυτοδιοίκηση και τους φορείς των παραγωγικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών, που συμμετείχαν μέχρι σήμερα στις διοικήσεις των Φορέων. Η μόνη έννοια της ΝΔ για το περιβάλλον είναι οι τακτοποιήσεις και οι φωτογραφικές ρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα καθυστερεί τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, που είχαν ανατεθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε ξεκάθαρους κανόνες για τις χρήσεις γης και ολοκληρωμένη προστασία στις περιοχές Natura 2000, αλλά ελλιπή προστασία και διαχείριση, που μας οδήγησαν ήδη σε μία ευρωπαϊκή καταδίκη το 2020!

Με την απόφαση αυτή, αλλά και με όσες ακολουθήσουν για την κατάργηση και των υπόλοιπων αποκεντρωμένων φορέων προστατευόμενων περιοχών, που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ, το ελληνικό φυσικό περιβάλλον, η διεθνής ταυτότητα της χώρας μας, γίνεται φτωχότερο και υποβαθμίζεται. Για το λόγο αυτό στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπεται ότι θα είναι μία από τις πρώτες αποφάσεις που θα ακυρωθούν από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση, η οποία και θα αποκαταστήσει τη λειτουργία των 36 φορέων Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας, με υψηλά ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια, αλλά και με εξασφάλιση των εργαζομένων που σήμερα παραμένουν “υπό ομηρία”.»!!

Ο Περιφερειάρχης Αττικής επί τω έργω…

Στην συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού 2022 της Περιφέρειας Αττικής, ο Γιάννης Σγουρός είπε μεταξύ πολλών άλλων:

«…η πανδημία ήταν η αφορμή για να γίνουν δυστυχώς μια σειρά από αμφίβολες αναθέσεις ενώ συνεχίστηκαν με αμείωτους ρυθμούς οι κάθε είδους δαπάνες για εκδηλώσεις, δημόσιες σχέσεις και ούτω καθεξής.

Δυστυχώς βλέπουμε μια από τα ίδια, έναν προϋπολογισμό που εκτελείται όχι για να λύσει ουσιαστικά προβλήματα των συμπολιτών μας, αλλά για να μοιράσει την πίτα σε μικρά-μικρά κομμάτια.

Τόσα ώστε να ευχαριστηθούν όλοι, ώστε στο τέλος να μην μείνει τίποτα και να μην γίνει δυστυχώς ούτε ένα μεγάλο, σημαντικό, ξεχωριστό, αναπτυξιακό έργο. Ακόμη μία 4ετία με άλυτα προβλήματα, δημόσιες σχέσεις και έργα για το θεαθήναι…»!!

loading...