Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ παιχνίδι στα χέρια του Πούτιν

 Τριάντα χρόνια πρωτύτερα, η Ρωσσία του Γέλτσιν γινόταν έρμαιο των επιθυμιών των νικητών του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα, η Ρωσσία του Πούτιν θέτει τελεσίγραφα στους Αμερικανούς, επεμβαίνει στην Κεντρική Ασία, εκβιάζει ενεργειακά την Ευρώπη, επιστρέφει πανηγυρικά στη Μεσόγειο, συμπράττει με την Κίνα, κατά τρόπο εκ πρώτης όψεως αταίριαστο με τα οικονομικά και πληθυσμιακά της μεγέθη πρωταγωνιστεί.

Πού οφείλεται η επιτυχία; Σε μεγάλο βαθμό στην επιλογή της Μόσχας να αποσυνδέσει την οικονομία της από τις δυτικές αγορές. Το ρωσσικό εμπόριο έχει αποδολλαριοποιηθεί, το ίντερνετ είναι αυστηρά εσωτερική υπόθεση και τα αμερικανικά τεχνολογικά κογκλομεράτα (και όσοι κρύβονται πίσω απ’ αυτά…) δεν έχουν την παραμικρή ισχύ, η χώρα έχει επιτύχει εντυπωσιακό βαθμό επάρκειας όχι μόνο στην αμυντική της βιομηχανία αλλά σε όλους λίγους πολύ τους κρίσιμους τομείς της παραγωγής. Ενώ Ευρώπη και Αμερική αποβιομηχανίστηκαν ραγδαία, η ρωσσική βιομηχανία ενισχύθηκε, σε κλάδους όπως η αεροδιαστημική μάλιστα εντυπωσιακά. Σήμερα δίνει ένα υγιές 30% του ΑΕΠ.

Οι Δυτικοί βαυκαλίζονται με την ιδέα ότι οι Ρώσσοι ζουν ακόμη στην σοβιετική εποχή. (Και δεν συνειδητοποιούν οι αφελείς, τι εκτίναξη οικονομική ήταν για την χώρα των μουζίκων και των βογιάρων η είσοδος στη βιομηχανική εποχή που το ΚΚΣΕ επέτυχε, τινί μέτρω αντίστοιχη του εκμοντερνισμού της Κίνας από το Κομμουνιστικό Κόμμα μετά τον Μάο). 

Η αλήθεια είναι ότι μέσα σε είκοσι χρόνια, ο Πούτιν πενταπλασίασε το ΑΕΠ της χώρας. Με κριτήριο την αγοραστική δύναμη (GDP PPP), η Ρωσσία είναι η έκτη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, ελάχιστα πίσω από τη Γερμανία (και σύντομα θα την ξεπεράσει). Τους κύριους δείκτες της (χρέος, ισοζύγιο, ανεργία, φτώχεια) θα τους ζήλευαν πολλές δυτικές χώρες. Κι αυτό παρά τις συνεχείς κυρώσεις και τους εκβιασμούς που υφἰσταται από της ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η οικονομική ακτινοβολία της χώρας είναι τέτοια ώστε ανέστρεψε, έστω πρόσκαιρα, ακόμη και τη δημογραφική συρρίκνωση. Στη Ρωσσία έχουν μεταναστεύσει πάνω από 10.000.000 άνθρωποι τα τελευταία χρόνια, κυρίως από τα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ. Οι παράνομοι μετανάστες υπολογίζονται σε περίπου 4.000.000. Η χώρα γενικά ενθαρρύνει τη μετανάστευση, γι’ αυτό και σημειώνει αύξηση του πληθυσμού την τελευταία δεκαετία.

Γεωπολιτικά, η Μόσχα είναι ισχυρότερη από ποτέ στην μετασοβιετική περίοδο. Σε αντίθεση με τους Αμερικανούς που έχασαν όλους τους πολέμους στους οποίους συμμετείχαν την τελευταία εικοσαετία (Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη), οι Ρώσσοι τους κέρδισαν όλους (Γεωργία, Ουκρανία, Συρία). 

Οι πολεμικές τους δυνατότητες έχουν τόσο αναβαθμιστεί ώστε σκορπούν τρόμο. «Η Ρωσία θα μπορούσε να καταστρέψει την οικονομία μιας χώρας», δηλώνει η ηγεσία του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, απλώς και μόνο κόβοντας ή ανατινάζοντας τα υποβρύχια καλώδια των διεθνών τηλεπικοινωνιών, από τις οποίες εξαρτάται ο δυτικός καπιταλισμός όπως ο ναρκομανής από τη δόση του. «Σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, θα ήταν αυτός ένας ιδιαίτερα καλός τρόπος για να μας δυσκολέψουν τη ζωή; Ναι, γι΄ αυτό το κάνουν. […] Αν αφαιρέσεις τα καλώδια, κανείς δεν μπορεί να κάνει τηλεφωνικές κλήσεις, δεν θα μπορούν στη συνέχεια να γίνουν επιχειρηματικές συμφωνίες, να μεταβιβαστούν μετοχές και η οικονομία θα σταματήσει». 

 

Φυσικά, στον δυτικό τύπο ψάχνεις με το κιάλι να βρεις ένα στοιχειωδώς, όχι αντικειμενικό, αλλά ψύχραιμο ρεπορτάζ για τα τεκταινόμενα στη Ρωσσία. Άτυπο εμπάργκο έχει επιβληθεί ακόμη και στα έργα της ρωσσικής λογοτεχνίας ή του ρωσσικού κινηματογράφου που δεν συνάδουν με το αφήγημα του τυραννικού καθεστώτος που καταπιέζει τον αντιφρονούντα, φιλελεύθερο λαό. 

Με αποτέλεσμα κάθε καινούργια επιτυχία του Πούτιν να αφήνει τους δυτικούς ιθύνοντες εμβρόντητους και κεχηνότες. Λογικό ίσως, αν σκεφτεί κανείς ότι στοιχίζονται πίσω από τη φιγούρα ενός sleepy Τζο Μπάιντεν… 

Αλήθεια, τώρα που το ουκρανικό ξανάνοιξε περιμένει κανείς διαφορετική έκβαση;

Του ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗ

loading...