Φουντώνει η -υποβόσκουσα- κοινωνική δυσφορία…οι ΚΟΥΛΗστας με την πολιτική τους οξύνουν επικίνδυνα τις κοινωνικές εισοδηματικές ανισότητες…οι ψηφοφόροι «στρίβουν» με αποφασιστικότητα και πάθος προς συντηρητικά κόμματα…

Νίκος Νικολόπουλος: 

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες στην χώρα το 2022. Ακόμα και οι κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες του τόπου διαπιστώνουν την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης ,σχεδόν σε όλα τα μεγάλα θέματα, με αποτέλεσμα η δίδυμη κρίση (υγειονομική και οικονομική) να φουντώνει.

Στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» μας οικονομία ,τα νοικοκυριά αναμένουν περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους και το λιανεμπόριο υποχώρηση της ζήτησης. Αυτό είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται στην αγορά και που ήδη μια πρόγευση δόθηκε από τα τέλη Νοεμβρίου, αλλά και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων όπου η αγοραστική κίνηση ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών τόσο στο λιανεμπόριο τροφίμων όσο και στο υπόλοιπο λιανεμπόριο.

Πέραν των ανατιμήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και πληθώρα άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, τη σκιά της στην αγορά ρίχνει βαριά και η πανδημία, καθώς η μετάλλαξη «Όμικρον», λόγω κυρίως της μεγάλης της διασποράς, έχει περιορίσει σημαντικά την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Τον Δεκέμβριο εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός έκλεισε σε επίπεδα άνω του 5% (σ.σ. ανακοινώνεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή την ερχόμενη Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου), από 4,8% τον Νοέμβριο, ενώ όλες οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου 2022. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Καθημερινή της Κυριακής, από τους τιμοκαταλόγους που έχουν στείλει οι προμηθευτές στις αλυσίδες σούπερ μάρκεταναμένονται ανατιμήσεις. Οι αναλυτές και οι διεθνείς οργανισμοί αρχίζουν να δέχονται ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχιστούν το α εξάμηνο του 2022 ίσως και το σύνολο του χρόνου. Τα νοικοκυριά θα υποστούν νέα σημαντική μείωση πραγματικού εισοδήματος τον Ιανουάριο, η οποία προβλέπεται να έχει συνέχεια.

Στο άλλο «μέτωπο» τώρα , στο ΖΕΝΙΘ της ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ αποφάσισαν οι ΧΑΡΒΑΝΤΙΑΝΟΙ του ΜΑΞΙΜΟΥ να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς να έχουν λύσει καν την προμήθεια των τεστ. Χωρίς πρόβλεψη για άδειες ειδικού σκοπού σε γονείς όταν νοσεί το παιδί. Πέραν τούτων και ενώ περιμένουν αύξηση σε κρούσματα αναστέλλουν την κανονική λειτουργία του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Σημειώνεται πως η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 3η θέση παγκοσμίως σε θανάτους από κορονοϊό, και – σύμφωνα με διάγραμμα στο Our World inData – οδεύει στη θλιβερή πρωτιά. Με τούτα και με πολλά ακόμα επόμενο είναι να φουντώνει η -υποβόσκουσα- μέχρι σήμερα κοινωνική δυσφορία- και να ξεχειλίζει η οργή των πολιτών. Ο συνδυασμός αυτών ανησυχεί κάθε σοβαρό και σκεπτόμενο πολίτη .

Σε κάθε περίπτωση όπως καταφαίνεται ο Μητσοτάκης είναι σε τρομερά δύσκολη θέση. Κάθε μέρα που περνάει τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και στην κοινωνία πλέον έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο κύμα αντι- Μητσοτακισμού, όσο και εάν προσπαθούν τα ΜΜΕ να το κρύψουν. Κάτι που το γνωρίζουν καλά στο Μαξίμου και γι’ αυτό δεν προχωρούν, μα ούτε καν συζητούν πρόωρες εκλογές, καθώς και εάν ακόμα είχαν την στήριξη του ΚΙΝΑΛ, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν αυτά τα δύο κόμματα να φτάσουν στους 150 βουλευτές χωρίς την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχίζει και γίνεται καθαρό πως οι «δεξιοί» δυσαρεστημένοι από κυβέρνηση ψηφοφόροι, βλέποντας το ΚΙΝΑΛ να κόβει ποσοστά από το ΣΥΡΙΖΑ, και άρα το ενδεχόμενο επιστροφής Τσίπρα να απομακρύνεται, αρχίζουν και κινούνται προς ψήφο ιδεολογίας ή προς γκρίζα ζώνη (βοηθάει και το σύστημα της απλής αναλογικής σε αυτή την κατεύθυνση). Όσο πιο ψηλά δείχνουν πως τάχα ανεβαίνει το ΚΙΝΑΛ τόσο πιο πιθανό είναι να συνεχιστεί αυτό. Αυτή και μόνο η κίνηση εάν συνεχιστεί, αφού είμαστε ακόμα σχετικά στην αρχή, είναι ικανή να στερήσει την αυτοδυναμία από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι όμως μόνο αυτό που συμβαίνει την περίοδο που έχει ήδη θαμπώσει η εικόνα του «ΜΩΥΣΗ».

Όλα δείχνουν πως η εικόνα του Μητσοτακη του Β – του ΜΙΚΡΟΥ- θα γίνεται ακόμα περισσότερο αποκρουστική μέσα από τον ορυμαγδό των σκανδάλων της ΑΓΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ και των μεγαλομετόχων – ΝΤΑΒΑΤΖΙΔΩΝ της ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΕ .

Το εκλογικό παιχνίδι γίνεται εξαιρετικά δύσκολο και αμφίρροπο.

Και αυτό διότι:

α) Η όμικρον, δηλαδή η συνέχεια του χορού με την πανδημία, δημιουργεί ανησυχία αλλά και κούραση στους ψηφοφόρους. Τη στιγμή που είχαν αρχίσει να βλέπουν φως στο τούνελ και όταν μάλιστα όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, η νέα, αφρικανική παραλλαγή Omicron θα εκτινάξει τα κρούσματα της Covid 19 στην Ελλάδα μας . Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins υπάρχουν τρεις χώρες με υψηλότερο επιπολασμό της νόσου από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, οι οποίες κατέγραψαν 2.664 και 1.810 κρούσματα ανά εκατομμύριο ανθρώπους αντίστοιχα τις πρώτες ημέρες του νέου έτους , όπως δείχνουν τα στοιχεία του Our World in Data . Αυτές οι χώρες είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Δανία. Επιπλέον η χώρα βρίσκεται δύο φορές πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης σε απώλειες ανθρώπινων ζωών ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναμφισβήτητα λοιπόν εγκληματικές πολιτικές ευθύνες. Εδώ και δύο χρόνια αρνείται να κάνει τα αυτονόητα.

β) Η ακρίβεια, που μας έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα, προβλέπεται να συνεχιστεί και να περάσει, ακόμα περισσότερο, στα τρόφιμα. Από το πόσο υψηλά θα πάει και πόσο θα διαρκέσει θα εξαρτηθούν πολλά όσο αφορά την ψυχολογία των ψηφοφόρων και κατ’ επέκταση την εκλογική τους συμπεριφορά. Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη έχει εκπεμφθεί σήμα κινδύνου για το χάλι που οδήγησε την εθνική οικονομία η ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Α.Ε. και από το προσφάτως δημοσιευθέν εμπορικό έλλειμμα. Το 11μηνο Ιαν-Νοε 2021 αυξήθηκε 30% από 16,6 δις ευρώ σε 21,6 δις ευρώ σε σχέση με 2020.Το μεγάλο έλλειμμα δείχνει: Έλλειψη επενδύσεων εκσυγχρονισμού. Πτώση ανταγωνιστικότητας.Εξάρτηση από εισαγωγό- καύσιμα . Επιστροφή δίδυμων ελλειμμάτων.

γ) το μεταναστευτικό, ως θέμα με κορυφές και κοιλάδες, δηλαδή με απότομη αύξηση σημαντικότητας με βάση γεγονότα για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Ίσως όχι μόνο του, αλλά σίγουρα σε συνδυασμό με μια κρίσης ακρίβειας.

Και από κοντά οι προκλήσεις και οι σπατάλες των ημετέρων ΜΑΞΙΜΟΠΑΙΔΩΝ που γίνονται με τους φόρους και τα χαράτσια του φτωχοποιημένου και εμπερίστατου λαού διαδέχονται η μια την άλλη … Τελευταίο παράδειγμα : «Είδες η ΔΕΗ;» Μισθοί 98.000 ευρώ και δώρο Χριστουγέννων στα… «ρετιρέ» . Οι Α(χ)ΡΙΣΤΟΙ ΚΟΥΛΗστας προκαλούν καθημερινά κατά τρόπο βάναυσο και ξετσίπωτα το λαϊκό αίσθημα. Οξύνουν επικίνδυνα τις κοινωνικές εισοδηματικές ανισότητες και εν τέλει, εκθέτουν «εαυτούς και αλλήλους»…

Τέλος αξίζει να ξανά μελετήσουμε όσα έχουν γραφτεί στη βιβλιογραφία της συμπεριφοράς ψηφοφόρων. Η βιβλιογραφία μας πληροφορεί πως – εκτός από τα προαναφερθέντα – όταν υπάρχει κρίση ταυτότητας μαζί με οικονομική κρίση , τότε οι ψηφοφόροι τείνουν να «στρίβουν» με αποφασιστικότητα και πάθος προς συντηρητικά κόμματα…

loading...