Η Τουρκία στα πρόθυρα της κατάρρευσης – Ανεργία, φτώχεια & κοινωνικές ανισότητες οδηγούν την Τουρκία στο χείλος της καταστροφής

Ειδική έκθεση για την Τουρκία για πρώτη φορά στη δημοσιότητα 

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο βαθύτερο σημείο της κρίσης. Παντού επικρατεί απελπισία. Η πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη θεσμική αναβάθμιση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 άρχισε να αντιστρέφεται μετά το 2013, καθώς η κυβέρνηση έγινε πιο αυταρχική. Υπήρξε μια προσπάθεια τεχνητής τόνωσης της ανάπτυξης μέσω πολύ χαμηλών ονομαστικών επιτοκίων που απέτυχε δύο φορές (το 2018 και το 2020), αλλά τώρα δοκιμάζεται ξανά.

Αυτή η πολιτική στερείται θεωρητικής υποστήριξης και προκαλεί σοβαρή ζημιά στην οικονομία, λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας.  Η «νέα» ανταγωνιστική στρατηγική συναλλαγματικών ισοτιμιών βλάπτει την τουρκική οικονομία και θα έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στο εγγύς μέλλον. Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Τουρκία χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Ο κόσμος δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα δάνεια, τις αυξημένες τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου, ενοίκια κατοικιών κ.λπ.

Ένας άλλος παράγοντας που είναι έκδηλος και ντροπιάζει την Τουρκία είναι η βία κατά των γυναικών. Αν και δεν συνδέεται άμεσα με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση,

ασφαλώς λειτουργεί ως καταλύτης λαμβάνοντας υπόψη την κυρίαρχη ανδρική νοοτροπία της τουρκικής κοινωνίας.

Οι ντόπιοι βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις διακοπές ρεύματος στο νότο της Τουρκίας

Στις 28 Δεκεμβρίου 2021, ντόπιοι κάτοικοι των περιοχών Samandag, Reyhanli και Defne στη νότια επαρχία Hatay της Τουρκίας διαμαρτυρήθηκαν για τις αυξανόμενες διακοπές ρεύματος στην περιοχή. Οι άνθρωποι υποφέρουν από τις συνεχείς διακοπές ρεύματος.

Μια άλλη διακοπή ρεύματος έλαβε χώρα μετά τη διαμαρτυρία τους, με αποτέλεσμα να ξεχυθούν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Οι διαδηλωτές τηλεφωνούσαν συνεχώς στο TEDAS, αλλά η εταιρεία δεν απαντούσε στις κλήσεις τους. Είπαν επίσης ότι τα παιδιά τους αρρώστησαν εξαιτίας το κρύου, που προκαλείται από την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Σύμφωνα με τους ντόπιους, ζητήθηκε από τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια. Η βουλευτής του (HDP) Tulay Hatimogullaru Oruc, έφερε το θέμα στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου, ρωτώντας για τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποτροπή αυτών των περικοπών.

 

Νωρίτερα, στις 21 Δεκεμβρίου 2021, ντόπιοι στην περιοχή Akcakale της νοτιοανατολικής επαρχίας Urfa, απέκλεισαν τους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις διακοπές ρεύματος. Μια παρέα περίπου 50 ατόμων απέκλεισε τον αυτοκινητόδρομο Akcakale-Ceylanpinar στις 21 Δεκεμβρίου και ζήτησε από τις αρχές να βρουν λύση στις διακοπές ρεύματος που συνεχίζονται εδώ και μέρες. Κάποιοι σημείωσαν ότι πρέπει να φροντίζουν άρρωστους στο σπίτι και ότι οι διακοπές ρεύματος το εμποδίζουν.

Οι ντόπιοι στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας έχουν αποκλείσει δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τις διακοπές ρεύματος. Στο σημείο κλήθηκαν δυνάμεις ασφαλείας αφού η ομάδα έβαλε φωτιά σε ελαστικά.

II. Οικογένειες καταφεύγουν σε συγγενείς στη Κωνσταντινούπολη για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στους λογαριασμούς

Η μετακόμιση έχει μετατραπεί σε στρατηγική για να βγάλεις τα προς το ζην. Η Γενική Συντονίστρια της Υπηρεσίας Σχεδιασμού της Κωνσταντινούπολης Esra Huri Bulduk, στις 27 Δεκεμβρίου 2021, δήλωσε ότι το κόστος ζωής έχει αυξηθεί κατά 50,18 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2020 και ότι οι αυξήσεις των τιμών σε βασικά αγαθά, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο ωθούν οικογένειες να μένουν μαζί για να πληρώνουν το ρεύμα!

 

Σύμφωνα με την Bulduk, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου είναι τα έξοδα που πιέζουν περισσότερο τις οικογένειες. Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι είδαν τους παρόχους να τους διακόπτουν το ρεύμα, ενώ 674.000 οικογένειες στερήθηκαν το φυσικό αέριο λόγω της αδυναμίας να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Οι συνθήκες στις οποίες ζουν οι οικογένειες επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα, είπε η Bulduk, προσθέτοντας ότι ορισμένες οικογένειες μετακομίζουν σε μικρότερα σπίτια για να μειώσουν τους λογαριασμούς τους και να λύσουν το πρόβλημα της θέρμανσης.

 

Η φτώχεια και η ανεργία, καθώς και ο πληθωρισμός, ώθησαν τους Τούρκους να βρουν λύσεις για να βγάλουν τα προς το ζην. Το πρακτορείο ειδήσεων ANKA μετέδωσε τον Δεκέμβριο, ότι οι Τούρκοι που υποφέρουν από τη φτώχεια μάζευαν λαχανικά και φρούτα που πετούσαν οι πωλητές στις αγορές. Το πρακτορείο επισκέφθηκε μια αγορά στην περιοχή Bagcilar της Κωνσταντινούπολης και κατέγραψε πώς οι άνθρωποι δεν μπορούν να αγοράσουν φρούτα και λαχανικά από τις αγορές, οι οποίες είναι φθηνότερες από τα παντοπωλεία. Μια γυναίκα εθεάθη να ρωτά έναν πωλητή αν μπορεί να μαζέψει τις ντομάτες που πέταξε, δείχνοντάς του το πορτοφόλι της για να αποδείξει ότι δεν έχει χρήματα.

 “Δεν έχω χρήματα, δεν μπορώ να αγοράσω φρούτα και λαχανικά. Τα μαζεύω από το έδαφος”, είπε ένα άτομο, καθώς προσπαθούσε να βρει βρώσιμα λαχανικά, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων ANKA στις 26 Δεκεμβρίου 2021.

“Κανείς δεν έχει λεφτά. Ο Θεός να βοηθήσει αυτούς που είναι σε χειρότερες συνθήκες”, είπε στον ΑΝΚΑ η γυναίκα που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Είχα 100 λίρες, αλλά δεν μπορούσα να αγοράσω ό,τι χρειαζόμουν. Αν αγοράζουμε φρούτα, δεν μπορούμε να αγοράσουμε λαχανικά. Αν αγοράζουμε λαχανικά, δεν μπορούμε να αγοράσουμε φρούτα. Τι θα κάνουμε με τρία, τέσσερα παιδιά ;” ρώτησε, ενώ ευχαρίστησε και τον πωλητή που της έδωσε τις ντομάτες. Ο πωλητής απάντησε λέγοντας ότι αυτοί που πρέπει να ντρέπονται είναι αυτοί που βάζουν τον κόσμο σε αυτή την κατάσταση. Μια άλλη γυναίκα που προσπαθούσε να βρει βρώσιμα φρούτα και λαχανικά ανάμεσα στα προϊόντα που πέταξαν οι πωλητές είπε ότι δεν έχει χρήματα. “Δεν έχω χρήματα, δεν μπορώ να αγοράσω φρούτα και λαχανικά. Τα μαζεύω από το έδαφος. Τι άλλο να κάνω;” ρώτησε.

 

V. Βιασμοί, δολοφονίες, βία: Τούρκοι άνδρες συνεχίζουν να μετατρέπουν τη ζωή σε κόλαση για τις γυναίκες

Ο αριθμός της βίας κατά των γυναικών και της γυναικοκτονίας στη χώρα έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των πολιτικών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που προστατεύει τους άνδρες. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο σημείο να αποσύρει την Τουρκία από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μια διεθνή συνθήκη που στοχεύει στην προστασία των γυναικών από τη βία, τον Μάρτιο.

 

Σε πολλές περιπτώσεις, αναφορές μετά τις δολοφονίες αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες ζήτησαν βοήθεια από τις αρχές αλλά αγνοήθηκαν. Μολονότι οι δράστες συχνά κρατούνται, είτε αφήνονται ελεύθεροι είτε τιμωρούνται με μικρές ποινές φυλάκισης. Μέχρι στιγμής, πάνω από 300 γυναίκες δολοφονήθηκαν το 2021, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που κοινοποίησε η πλατφόρμα We Will Stop Femicide.

 

Οι Τούρκοι άνδρες συνεχίζουν να κάνουν τη ζωή των γυναικών άθλια – αν δεν τις σκοτώσουν. Η βία κατά των γυναικών και οι μάστιγες γυναικοκτονιών στην Τουρκία συνεχίζονται, με τους Τούρκους άνδρες να συνεχίζουν τις δολοφονίες τους χάρη στη δικαστική ατιμωρησία που τους επιβλήθηκε.

 

Ένας Τούρκος άνδρας, ο Gokturk B. σκότωσε μια γυναίκα με ένα ξίφος σαμουράι στην περιοχή Atasehir της Κωνσταντινούπολης στις 09 Νοεμβρίου 2021. Ο Gokturk επιτέθηκε στην 28χρονη Basak Cengiz με σπαθί σαμουράι και την τραυμάτισε βαριά. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά υπέκυψε στα τραύματά της. Το περιστατικό πρόσθεσε τον Cengiz στη μακρά λίστα των θυμάτων γυναικοκτονίας στην Τουρκία, όπου γυναίκες δολοφονούνται, ξυλοκοπούνται ή δέχονται σεξουαλικές επιθέσεις καθημερινά.

Ένας Τούρκος άνδρας ονόματι Furkan Zibinci δολοφόνησε την 25χρονη φίλη του Sebnem Sirin στο σπίτι της στη δυτική επαρχία Denizli στις 27 Οκτωβρίου 2021. Οι δυο τους φέρεται να διαπληκτίστηκαν αφού η Sirin είπε στη Zibinci ότι ήθελε να χωρίσουν.

 

Η Χανίμ Πιναρλί, μια 92χρονη γυναίκα που ζούσε μόνη της, δέχτηκε σεξουαλική επίθεση και δολοφονήθηκε στο σπίτι της στην περιοχή Σουλτανχισάρ της επαρχίας Αϊδινίου του Αιγαίου στις 5 Μαρτίου 2021. Ο δράστης αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν 23 ετών

Ο Τσετίν φάνηκε να έχει στο χέρι του ένα τατουάζ με το σύμβολο του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (Milliyetci Hareket Partisi-MHP).

Ένας άλλος φόνος έλαβε χώρα στην περιοχή Cal της γειτονικής επαρχίας Ντενιζλί στις 6 Μαρτίου 2021, όπου ο Osman Ayvaz σκότωσε την 26χρονη πρώην σύζυγό του Fatma Kovan με κυνηγετικό όπλο. Ο δράστης συνελήφθη αργότερα στη δυτική επαρχία Kutahya αφού διέφυγε

από τον τόπο του εγκλήματος.

 

Αργότερα, την ίδια μέρα, 06 Μαρτίου 2021, ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε τον Ibrahim Zarap να χτυπά βάναυσα την πρώην σύζυγό του δημόσια μπροστά στα μάτια του 5χρονου παιδιού τους στην επαρχία της Μαύρης Θάλασσας της Σαμψούντας.

 

Τουρκικό δικαστήριο στις 25 Φεβρουαρίου 2021 απέρριψε και πάλι αίτημα για επιβολή προφυλάκισης για τον πρώην ειδικευμένο λοχία Musa Orhan, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό 18χρονης Κούρδισσας στη νοτιοανατολική επαρχία Μπάτμαν. Ο Ορχάν συνελήφθη στις 19 Αυγούστου 2020, μετά την οργή του κοινού για τον θάνατο της Ιπέκ Ερ. Δημοσιεύτηκαν μηνύματα κειμένου μεταξύ του Ορχάν και ενός φίλου στα οποία ο Ορχάν έγραφε ότι βίαζε την Ιπέκ για 15 συνεχόμενες ημέρες.  

 

Ωστόσο, ο Μούσα Ορχάν παρέμεινε πίσω από τα κάγκελα μόνο έξι ημέρες. Η απελευθέρωση του Ορχάν προκάλεσε δημόσια κατακραυγή, με αρκετούς ανθρώπους να επισημαίνουν την υποκρισία των δικαστικών διαδικασιών. Πολλοί ανέφεραν μια σειρά από ονόματα υψηλού προφίλ που κρατούνται πίσω από τα κάγκελα κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων ερευνών.

 

Σε πολλές περιπτώσεις οι δράστες έχουν βρεθεί ότι είναι υποστηρικτές του εταίρου του κυβερνώντος συνασπισμού, του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (Milliyetci Hareket Partisi-MHP).

Ο Umitcan Uygun, ύποπτος για τη δολοφονία της 21χρονης Aleyna Cakir και ο οποίος απολάμβανε την ατιμωρησία για μήνες παρά το γεγονός ότι μοιράστηκε βίντεο με τον εαυτό του να χτυπά τη γυναίκα, είναι υποστηρικτής του MHP. Τον Σεπτέμβριο του 2020 απευθύνθηκε στον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και στον Ερντογάν για βοήθεια.

Ο αριθμός των υποθέσεων βίας κατά των γυναικών και της γυναικοκτονίας στην Τουρκία έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των πολιτικών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που προστατεύει τους άνδρες. Σε πολλές περιπτώσεις, αναφορές μετά τις δολοφονίες αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες ζήτησαν βοήθεια από τις αρχές αλλά αγνοήθηκαν. Μολονότι οι δράστες συχνά κρατούνται, είτε αφήνονται ελεύθεροι είτε τιμωρούνται με μικρές ποινές φυλάκισης.

loading...