Επίκειται το ξέσπασμα του Έμπολα των χοίρων στην Ευρώπη;

BY TYLER DURDEN

Η εξαιρετικά μεταδοτική και θανατηφόρα ασθένεια των χοίρων, γνωστή ως αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ), συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Κάποιοι πιστεύουν ότι το επόμενο μεγάλο ξέσπασμα μπορεί να πλησιάζει και να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των τιμών του χοιρινού κρέατος.

Το Bloomberg αναφέρει ότι το τελευταίο κρούσμα αναφέρθηκε σε αγριογούρουνο στην Ιταλία. Είναι το πρώτο κρούσμα που αναφέρεται στη χώρα από τότε που ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Δυτική Ευρώπη το 2018.

Η ΑΠΧ δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, αλλά είναι καταστροφική για τα κοπάδια χοίρων. Η Ιταλία είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με περίπου 9 εκατομμύρια χοίρους.

Το εθνικό κέντρο αναφοράς της Ιταλίας επιβεβαίωσε ότι το κρούσμα της ΑΠΧ εντοπίστηκε στη βόρεια ιταλική περιφέρεια Πιεμόντε. Η υπηρεσία δήλωσε ότι συγκροτούνται μονάδες κρίσης για τον έλεγχο της εξάπλωσης.

“Ενεργούμε με τη μέγιστη δυνατή επικαιρότητα, η άμεση και συντονισμένη εφαρμογή μέτρων ελέγχου στα άγρια suids (χοίρους) είναι απαραίτητη σε μια προσπάθεια να περιοριστεί και να εξαλειφθεί η ασθένεια όσο το δυνατόν περισσότερο”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας του Πιεμόντε, Luigi Icardi.

Η ASF φαίνεται να εξαπλώνεται όλο και πιο κοντά στην Ισπανία και τη Γαλλία, δύο από τους κορυφαίους προμηθευτές χοιρινού κρέατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γερμανία μάχεται με την ΑΠΧ για περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς η Κίνα έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση εισαγωγών από εκεί.

Ένα πιθανό ξέσπασμα στην Ευρώπη έρχεται καθώς η ήπειρος αντιμετωπίζει μια υπερπροσφορά χοιρινού κρέατος που έχει στείλει τις τιμές σε χαμηλό πολλών ετών.

“Η ΑΠΧ δεν είναι μόνο γερμανικό ή πολωνικό ή ιταλικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα”, δήλωσε ο Miguel Angel Higuera Pascual, διευθυντής της ισπανικής ένωσης χοιροτρόφων Anprogapor.

“Η ασθένεια κινείται. Είναι εφιαλτικό να σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να ελέγξουμε τη μετακίνηση των άγριων ζώων”, δήλωσε ο Pascual.

Αυτό που επίσης ανησυχεί είναι ότι το στέλεχος της ΑΠΧ που βρέθηκε στην άγρια αγριόγατα στην Ιταλία ταιριάζει με αυτό που εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη το 2007.

Ο Justin Sherrard, παγκόσμιος στρατηγικός σύμβουλος για τις ζωικές πρωτεΐνες στη Rabobank International, δήλωσε ότι το τελευταίο ξέσπασμα είναι μια “περαιτέρω προειδοποιητική βολή στο τόξο”. Θα μπορούσε να οδηγήσει στη σφαγή κοπαδιών που θα εκτοξεύσει τις τιμές του χοιρινού κρέατος στα ύψη, προσθέτοντας στα προβλήματα του πληθωρισμού τροφίμων.

zerohedge.com

loading...