Σχέδιο στρατηγικής “περικύκλωσης” της Ελλάδας από την Τουρκία: Στα Τίρανα ο Ερντογάν

 

Aνθελληνικός άξονας Άγκυρας-Τιράνων: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα της Αλβανίας Τίρανα.

Toν Ερντογάν υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα με επίσημη τελετή στο διεθνές αεροδρόμιο των Τιράνων. Πριν ξεκινήσουν τις συνομιλίες τους οι αξιωματούχοι, κατά τη διάρκεια της τελετής ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι και των δύο χωρών.

Στον Τούρκο πρόεδρο επιδόθηκε και τιμητική φρουρά. Η επίσκεψη Ερντογάν γίνεται μετά από πρόσκληση του Αλβανού πρωθυπουργού.

Ο Τούρκος πρόεδρος συνοδεύεται από αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής Μουράτ Κουρούμ, ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Μεχμέτ Μουχαρέμ Κασάπογλου και Πολιτισμού και Υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.

Κατά την επίσκεψή του αναμένεται να συζητηθούν όλες οι πτυχές της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας και βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών.

Ο Ερντογάν θα παραστεί επίσης στην τελετή παράδοσης εκατοντάδων σπιτιών που έχτισε η Τουρκία στη βορειοδυτική πόλη Λατς, η οποία επλήγη από ισχυρό σεισμό τον Νοέμβριο του 2019.

Θα εγκαινιάσει επίσης το τζαμί Εθεμ Μπέη στην πρωτεύουσα Τίρανα, το οποίο έχει αναστηλωθεί από την Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού. 

Υπενθυμίζουμε ότι η Αλβανία έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία. Για την Τουρκία, η Αλβανία κατέχει εξέχουσα θέση στα Βαλκάνια για τα νεο-οθωμανικά σχέδια της. 

loading...