ΕΥΡΩΠΗ, ΡΩΣΙΑ, Γ΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΡΡΑΞΗ

Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος


Ποτέ μετά τις κρίσεις του Βερολίνου το 1961 και της Κούβας το 1963, η πιθανότητα πυρηνικού πολέμου δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο σήμερα.

Στο προηγούμενο μας άρθρο για το Ουκρανικό εξηγήσαμε ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προετοιμάζουν ουσιαστικά με όσα γράφουν έναν πόλεμο κατά της Ρωσίας, έστω κι αν τα πυρηνικά όπλα θέτουν εκ των πραγμάτων έναν επιπλέον φραγμό στο να ξεσπάσει ένας τέτοιος πόλεμος, που όμως, αν ξεσπάσει (από πρόθεση, από λάθος ή από εσφαλμένο υπολογισμό), έχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να ξεφύγει από τον έλεγχο και να εξελιχθεί σε πυρηνική σύγκρουση, καταστρέφοντας κατ’ ελάχιστο ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου, κατά μέγιστο την ανθρωπότητα στο σύνολό της. (*)

Γιατί ενισχύθηκε η πιθανότητα πυρηνικού πολέμου

Ποτέ μετά τις κρίσεις του Βερολίνου το 1961 και της Κούβας το 1963, η πιθανότητα πυρηνικού πολέμου μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο σήμερα. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους:

Έχει διαρραγεί το πλέγμα των συνθηκών ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών που δημιουργήθηκε στη διάρκεια των τριών δεκαετιών που ακολούθησαν την κρίση της Κούβας και η συνειδητοποίηση του κινδύνου να γίνει ένας πόλεμος που θα καταστρέψει όλους τους αντιπάλους, αλλά και η υποβόσκουσα αντίληψη «ισοτιμίας» των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων: αυτό που ο κ. Μπάιντεν αποκαλεί «στρατηγική σταθερότητα», αδυνατεί όμως κατά τα φαινόμενα να το επιβάλλει στο δικό του στρατόπεδο. 

Μακάρι να κάνουμε λάθος, αλλά δεν μοιάζει, έως τώρα τουλάχιστον, να διαθέτει τη στόφα ενός Ρούζβελτ ή ενός Αϊζενχάουερ, ενός Κένεντι ή ενός Ντε Γκολ, ούτε τη δύναμη να συγκρουστεί ανοιχτά με τις καθαρά εγκληματικές δυνάμεις που ελέγχουν σημαντικά κέντρα ενός δυτικού κόσμου που έχει κάνει τεράστια πρόοδο στην πορεία του προς τον Ολοκληρωτισμό.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...