Μόσχα προς ΗΠΑ για μελλοντικές κυρώσεις: «Είστε ψυχικά διαταραγμένοι – Θέλετε κρίση»

 Επικίνδυνο γεωπολιτικό κλίμα δημιούργησε το νομοσχέδιο που υποβλήθηκε από Γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, Ρόμπερτ Μενέντεζ, σχετικά με την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν και της ρωσικής οικονομίας.

Μάλιστα ο Ρώσος πρεσεβευτής στις ΗΠΑ αποκάλεσε τους Αμερικανούς «ψυχικά διαταραγμένους».

Eκτός από την Ρωσία, ούτε η ΕΕ βλέπει με καλό «μάτι» αυτό που προσπαθούν να πετύχουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι σαφέστατα προσπαθούν να κόψουν ακόμα και τις συναλλαγές των Ευρωπαίων για το ρωσικό φυσικό αέριο με σκοπό να καταστήσουν την ΕΕ εξαρτώμενη από τις ΗΠΑ και αναγκασμένη να αγοράζει το πανάκριβο αμερικανικό LNG.

Το νομοσχέδιο ονομάζεται «Νόμος για την Προστασία της Κυριαρχίας της Ουκρανίας» και συνεπάγεται αυστές κυρώσεις σε περίπτωση «επιδείνωσης της κατάστασης στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε την ανησυχία της για την εισαγωγή των προτεινόμενων μέτρων λόγω του γεγονότος ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στην οικονομία της ΕΕ.  

Αυτός είναι και ο στόχος των Αμερικανών άλλωστε, θεωρώντας ότι έτσι θα μπορέσουν να θέσουν εκτός μάχης όλους τους βασικούς τους αντιπάλους με μία κίνηση.

Σημειώνεται ότι δεν αποδέχονται όλοι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ την επιβολή αντιρωσικών κυρώσεων , επισημαίνοντας το ενδεχόμενο «απαντήσεων από τη Ρωσία», μία από τις οποίες μπορεί να είναι η διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αυτό θέλουν οι Αμερικανοί και στις Βρυξέλλες πολύ λίγα άτομα το έχουν καταλάβει.΄

Ήδη οι Ευρωπαίοι έχουν αυτοεγκλωβιστεί (με ευθύνη των Γερμανών του Σολτς) και δεν έχουν αφήσει ελεύθερη την λειτουργία του Noed Stream II.

Το Bloomberg σημειώνει ότι η απόφαση για την επιβολή σκληρών αντιρωσικών κυρώσεων δεν θα είναι εύκολη.

Την πρόταση του γερουσιαστή Μέντες για εισαγωγή νέων περιορισμών στη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν σχολίασε ο αντιπρόσωπος της Δούμας Alexei Pushkov σε συνέντευξή του στη Gazeta.ru όπως αναφέρει το defencenet.ru.

Ο Πούσκοφ είπε ότι η εισαγωγή τέτοιων μέτρων θα οδηγήσει σε πλήρη ρήξη των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

«Εάν ένας τέτοιος νόμος εγκριθεί, και ακόμη περισσότερο εφαρμοστεί, θα βρίσκεται στο χείλος της πιο σοβαρής επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και, ενδεχομένως, ακόμη και σε διακοπή », τόνισε ο Πούσκοφ.

Ο πολιτικός είναι πεπεισμένος ότι αυτή η απειλή είναι ένα όργανο πίεσης στη Μόσχα, με στόχο να ωθήσει το Κίεβο σε επιθετικές ενέργειες στο Ντονμπάς. 

Πρόκειται για άλλου είδους υποστήριξη προς την Ουκρανία για να επιτεθεί ανενόχλητη στο Ντονμπάς.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ σχολίασε επίσης αρνητικά τις νέες απειλές από την Ουάσιγκτον.

Απορρίπτοντας όλα τα σχέδια για εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία, χαρακτήρισε τις προτεινόμενες κυρώσεις «προκλητικές» και «αποκύημα της αρρωστημένης φαντασίας των ρωσοφοβικών».

«Οι εκκλήσεις προς το Καπιτώλιο για τη θέσπιση αντιρωσικών περιορισμών, καθώς και προσωπικές κυρώσεις κατά της ανώτατης ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι προκλητικές και μάταιες. Δεν μπορούμε να τρομοκρατηθούμε με περιορισμούς», αναφέρει ο πρέσβης από το RIA Novosti .

«Οι ισχυρισμοί για το δήθεν σχέδιο επίθεσης της χώρας μας σε γειτονικό κράτος είναι καρπός της αρρωστημένης φαντασίας των τοπικών ρωσοφοβικών κύκλων. Το αποτέλεσμα της ψυχικής τους διαταραχής », είπε ο Αντόνοφ.

Ο πρέσβης τόνισε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες της Ουάσιγκτον καταδεικνύουν την αδυναμία των Ηνωμένων Πολιτειών να συμμετάσχουν σε διπλωματικό διάλογο.

«Επιπλέον, πίσω από τις απαιτήσεις των νομοθετών να «τιμωρήσουν πιο οδυνηρά» τη χώρα μας κρύβεται μια προσπάθεια επηρεασμού της Ρωσίας στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την ευρωπαϊκή ασφάλεια », πρόσθεσε.

Ο διπλωμάτης συμβούλεψε την αμερικανική πλευρά να συμμετάσχει στην «οικοδόμηση μιας δικομματικής συναίνεσης για την έξοδο της Αμερικής από τη βαθύτερη οικονομική και πολιτική κρίση», αντί να εκφοβίσει τη Ρωσία.

«Είμαστε κατά της αντιπαράθεσης. Η επιλογή μας είναι να οικοδομήσουμε ίσοδύναμες ρεαλιστικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι καιρός οι πολιτικοί στην Ουάσιγκτον να εγκαταλείψουν τις απειλές.

Μια τέτοια στρατηγική δεν θα ωφελήσει με κανέναν τρόπο τον αμερικανικό λαό. Η διεθνής ασφάλεια θα χάσει, η οποία χρειάζεται σοφές και στοχευμένες ενέργειες », είπε ο Αντόνοφ.

loading...