Ο εκπρόσωπος του Πούτιν κατέρριψε την 5D σκακιστική θεωρία της Alt-Media για τη Ρωσία και το Καζακστάν





Του Andrew Korybko
Αμερικανός πολιτικός αναλυτής *   

Ο Σάκερ βασικά ισχυρίζεται ότι η Ρωσία επέτρεψε στον Υβριδικό Πόλεμο του Τρόμου στο Καζακστάν να γίνει κινητικός, ώστε να μπορέσει να επιστρατεύσει με τις στρατιωτικές του δυνάμεις για να εκκαθαρίσει την κυβέρνηση του Καζακστάν και να ελέγξει την εξωτερική της πολιτική. Αυτή η θεωρία του «5D σκακιού» προωθεί ακούσια τη δυτική αφήγηση του infowar ότι ο Πούτιν οπλίζει το χάος για νεοϊμπεριαλιστικούς σκοπούς.

Οι θυρωροί της Κοινότητας Alt-Media (AMC) που προεδρεύουν στο φιλικό προς τη Ρωσία τμήμα αυτού του ενημερωτικού χώρου γενικά τηρούν τη θεωρία του «5D σκακιού» ως την «πολιτικά ορθή» ερμηνεία τους για οτιδήποτε κάνει το Κρεμλίνο. Αυτό το παράδειγμα υποθέτει ότι η Ρωσία υποτίθεται ότι γνωρίζει πάντα τι συμβαίνει εκ των προτέρων και ως εκ τούτου πραγματοποιεί σούπερ ιδιοφυείς σκακιστικές κινήσεις για να βγαίνει πάντα μπροστά ακόμα και όταν φαίνεται ότι κάτι ή το άλλο είχε ως αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση των συμφερόντων της. Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο αντιμετωπίζονται από τους θυρωρούς ως αιρετικοί και συχνά συκοφαντούνται ως «ρωσοφοβικοί», «ξένοι πράκτορες» ή χειρότερα. Επομένως, αυτή η θεωρία μοιάζει περισσότερο με μια λατρεία.

Η ερμηνεία «5D σκακιού» της απάντησης της Ρωσίας στον υβριδικό πόλεμο του τρόμου της περασμένης εβδομάδας στο Καζακστάν διατυπώθηκε μόλις από τον The Saker, ο οποίος είναι ένας από τους πιο εξέχοντες θυρωρούς του φιλικού προς τη Ρωσία τμήματος του AMC. Μοιράστηκε τις απόψεις του στο τελευταίο του άρθρο με τίτλο « Ποιος «έχασε» το Καζακστάν και σε ποιον; Αυτό που ακολουθεί είναι σχετικά αποσπάσματα που ενσωματώνουν τέλεια τη θεωρία του «5D σκακιού»:

«Με άλλα λόγια, τουλάχιστον οι Ρώσοι είχαν προειδοποιήσει και ήταν πλήρως προετοιμασμένοι . Αν ναι, αμφιβάλλω αν είπαν κάτι στους συναδέλφους τους από το CSTO, με την πιθανή (πιθανή;) εξαίρεση των Λευκορώσων.

Εντάξει, ας εξερευνήσουμε λοιπόν τις συνέπειες των παραπάνω.

Εάν οι Ρώσοι γνώριζαν, γιατί δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να αποτρέψουν αυτό που μόλις συνέβη;

Έχουμε λοιπόν τον Λουκασένκο, τον Πασινιάν και τώρα τον Τοκάεφ, όλους τους πρώην πολιτικούς πολλαπλών φορέων που εκλιπαρούν τη Ρωσία για βοήθεια και λαμβάνουν αυτή τη βοήθεια, αλλά με προφανές πολιτικό τίμημα να εγκαταλείψουν τις πρώην πολυδιανυσματικές πολιτικές τους.

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά για μένα αυτός είναι ένας θρίαμβος για τη Ρωσία: χωρίς καμία στρατιωτική επέμβαση ή «εισβολή» (αυτό με το οποίο τρομάζουν τα βρέφη στη Δύση που παρακολουθούν τηλεόραση στη Δύση), ο Πούτιν «έσπασε» τρεις διαβόητες πολυ- vectorist και τους έκανε να είναι καλοί, πιστοί και πολύ ευγνώμονες (!) εταίροι για τη Ρωσία .

Θυμηθείτε, η αφήγηση του PSYOP ήταν ότι ο Πούτιν είναι είτε ηλίθιος, είτε αδύναμος είτε ξεπουλημένος στη Δύση, ωστόσο όταν κοιτάμε το «πριν και μετά», βλέπουμε ότι ενώ η Δύση «σχεδόν» (ή έτσι νομίζουν) « πήρε» Λευκορωσία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και, τώρα, Καζακστάν, η πραγματικότητα είναι ότι σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι οι ναρκισσιστές μεγαλομανείς που διοικούν τη Δύση έχουν μπει με αυτοπεποίθηση σε μια προσεκτικά στρωμένη ρωσική παγίδα , η οποία όχι μόνο δίνει στην αυτοκρατορία τον έλεγχο των χωρών «σχεδόν» απέκτησε, τους έκανε να τα χάσουν στο άμεσο μέλλον.

Κάτι ακόμα: υπάρχει κάτι άλλο που έχουν κοινό το Καζακστάν και η Συρία: υπήρχαν ΠΟΛΛΟΙ πράκτορες της CIA/MI6/Mossad/κ.λπ. γύρω από τον Άσαντ, αυτό έγινε αρκετά σαφές από τον αριθμό των υψηλόβαθμων Σύριων αξιωματούχων που είτε υποστήριξαν την εξέγερση , ή ακόμα και την οδήγησε. Οι περισσότεροι αργότερα κατέφυγαν στη Δύση, κάποιοι σκοτώθηκαν. Αλλά το θέμα είναι ότι το «μήλο» της δομής των δυνάμεων στη Συρία ήταν αρκετά σάπιο. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για το Καζακστάν όπου γίνεται μια τεράστια εκκαθάριση, με τον υψίστης επιρροής επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας (και πρώην πρωθυπουργό!) όχι μόνο να υποβιβάζεται, αλλά να συλλαμβάνεται για προδοσία!

Έτσι, σε απλά αγγλικά, το SVR/FSB/GRU θα έχει τώρα το ελεύθερο χέρι για να «καθαρίσει το σπίτι» με τον ίδιο τρόπο που οι Ρώσοι «καθάρισαν σπίτι» γύρω από τον Λουκασένκο και τον Άσαντ (στην περίπτωση αυτή με τη βοήθεια του Ιράν): αθόρυβα και πολύ αποτελεσματικά.

Επιπλέον, η Ρωσία δεν έχει καμία ανάγκη, ούτε επιθυμεί, να εισβάλει ή, ακόμη λιγότερο, να διαχειριστεί φτωχές, ως επί το πλείστον δυσλειτουργικές χώρες, με μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και πολύ λίγα πραγματικά οφέλη να προσφέρει στη Ρωσία. Και τώρα που ο Λουκασένκο, ο Πασινιάν και ο Τοκάεφ ξέρουν ότι υπηρετούν στην ευχαρίστηση του Κρεμλίνου, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι γενικά θα «συμπεριφερθούν».

Υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία ότι οι Ρώσοι είχαν επίγνωση του τι ερχόταν και επέτρεψαν στο χάος να επιδεινωθεί αρκετά ώστε να δοθεί μόνο μία πιθανή επιλογή στον Τοκάεφ: να κάνει έκκληση για παρέμβαση του CSTO».

Για να συνοψίσουμε τις απόψεις του, ο Σάκερ ισχυρίζεται βασικά ότι η Ρωσία σκοπίμως επέτρεψε στον Υβριδικό Πόλεμο του Τρόμου στο Καζακστάν να γίνει κινητικός, ώστε να μπορέσει να επιστρατεύσει με τις στρατιωτικές του δυνάμεις για να εκκαθαρίσει την κυβέρνηση του Καζακστάν και να ελέγξει την εξωτερική της πολιτική. Αυτή η θεωρία του «5D σκακιού» προωθεί ακούσια τη δυτική αφήγηση του infowar ότι ο Πούτιν οπλίζει το χάος και μόλις καταρρίφθηκε από τον εκπρόσωπό του.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι «[Τα γεγονότα στο Καζακστάν] ήταν έκπληξη για όλους. Αν δεν κάνω λάθος, ήταν έκπληξη για τις αρχές του Καζακστάν, καθώς και για τον CSTO και τη Ρωσία». Διευκρίνισε , ωστόσο , ότι η Ρωσία γνώριζε ακόμη ευρέως τις απειλές που αντιμετωπίζει το Καζακστάν, κάτι που είναι προφανές λαμβάνοντας υπόψη πόσο πολύ το Κρεμλίνο συζήτησε αυτά τα θέματα με τους περιφερειακούς εταίρους του από την ταχεία επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν τον περασμένο Αύγουστο. Ο Πεσκόφ πρόσθεσε επίσης ότι η Ρωσία δεν θα παρέμβει στη συνεχιζόμενη έρευνα του Καζακστάν για το τι συνέβη, καθώς «είναι η εσωτερική ανησυχία του Καζακστάν, μιας κυρίαρχης χώρας».

Με άλλα λόγια, ο εκπρόσωπος του ίδιου του Προέδρου Πούτιν κατέρριψε τη θεωρία του «5D σκακιού» του Saker λιγότερο από 24 ώρες αφότου την άρθρωσε σχολαστικά στο κοινό του. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου ηγέτη επιβεβαίωσε ότι η χώρα του ήταν εξίσου έκπληκτη με όλους τους άλλους από τον υβριδικό πόλεμο του τρόμου στο Καζακστάν, παρόλο που προφανώς γνώριζε τέτοιες περιφερειακές απειλές γενικά. Ο Πεσκόφ αρνήθηκε σημαντικά ότι η Ρωσία θα ανακατευτεί στις εσωτερικές υποθέσεις του συμμάχου της σε αντίθεση με αυτό που φανταζόταν ο Σάκερ. Για να διοχετεύσει αυτόν τον συγγραφέα, «σε απλά αγγλικά, το SVR/FSB/GRU δεν θα έχει ελεύθερο χέρι για να «καθαρίσει το σπίτι» στο Καζακστάν, αφού ποτέ δεν ήταν πρόθεσή του να ξεκινήσει, ούτε ήθελε να πάρει τον έλεγχο του ξένου του πολιτική.

Η Ρωσία συμφώνησε με το αίτημα του Καζακστάν να συμμετάσχει στην περιορισμένη ειρηνευτική αποστολή του CSTO εκεί για τη διασφάλιση στρατηγικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση της χώρας σε αναρχία, η οποία θα μπορούσε με τη σειρά της να έχει καταλύσει μεγάλης κλίμακας προσφυγικές ροές προς την ίδια τη Ρωσία που μπορεί επίσης να είχαν διεισδύσει από τρομοκράτες. Η πολυδιανυσματική πολιτική του εταίρου της για «ισορροπία» μεταξύ διαφόρων δυνάμεων έγινε σεβαστή από τη Ρωσία, καθώς δεν έβλαπτε τα συμφέροντα καμίας τρίτης χώρας, όπως ακριβώς οι άτυπες προσπάθειες της ίδιας της Ρωσίας να διερευνήσει τη δυνατότητα από κοινού να ηγηθεί ενός νέου Κινήματος των Αδεσμεύτων (« Neo -NAM ”) με την Ινδία μην βλάψετε ούτε καμία τέτοια χώρα.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να προβληθεί το επιχείρημα ότι η υπεύθυνη πρακτική πολλαπλή ευθυγράμμιση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μιας σύγκρουσης, δεδομένου ότι οι πολλοί ενδιαφερόμενοι στη σταθερότητα του συγκεκριμένου κράτους δεν είναι διατεθειμένοι να την αποσταθεροποιήσουν, μήπως και αυτοί επωμιστούν μέρος του κόστους, όπως απώλεια των επενδύσεών τους εκεί. . Αυτή ακριβώς η πολυπολική παραλλαγή της σκέψης της Νεοφιλελεύθερης σχολής Διεθνών Σχέσεων είναι ότι η Κίνα ασκεί επίσης ανεπίσημα μέσω της Πρωτοβουλίας Belt & Road (BRI) και των συνακόλουθων προσπαθειών της να συγκροτήσει μια κοινότητα κοινού πεπρωμένου για την ανθρωπότητα. Οι πράξεις «εξισορρόπησης» της Ρωσίας, του Καζακστάν, της Κίνας και άλλων χωρών είναι επομένως συμπληρωματικές και στην πραγματικότητα ενσωματώνουν πολυπολικές αρχές σε αντίθεση με ό,τι υπονοεί το The Saker.

Η Ρωσία δεν έχει νεοϊμπεριαλιστικά κίνητρα για να ελέγχει τις εξωτερικές πολιτικές άλλων που δεν αποτελούν απειλή για τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας, ούτε θα καθόταν ποτέ πίσω και ανεύθυνα θα άφηνε να εξαπολυθούν οι υβριδικοί πόλεμοι του τρόμου εναντίον ενός αθώου πληθυσμού για να εδραιωθεί η πρόσχημα για στρατιωτική παρέμβαση υπό ένα τέτοιο πρόσχημα όπως ισχυρίστηκε ο Σάκερ για να επιβάλει αυτές τις ηγεμονικές πολιτικές μηδενικού αθροίσματος. Η «5D σκακιστική» ερμηνεία του για την απάντηση της Ρωσίας στα γρήγορα εξελισσόμενα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στο Καζακστάν προωθεί ακούσια την πρωτογενή πληροφοριακή αφήγηση των δυτικών κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης που ηγούνται των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι ο Πρόεδρος Πούτιν οπλίζει το χάος για νεοϊμπεριαλιστικούς σκοπούς.

Απαιτούνται ορισμένες περαιτέρω διευκρινίσεις προκειμένου οι παρατηρητές να κατανοήσουν καλύτερα γιατί η Ρωσία εξεπλάγη πραγματικά από αυτό που συνέβη πρόσφατα στο Καζακστάν. Αυτός ο υβριδικός πόλεμος του τρόμου κλιμακώθηκε ακριβώς στη μέση της 10ήμερης εορταστικής περιόδου της Πρωτοχρονιάς στη Ρωσία, όπου όλοι – συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων και ειδικών, αν και με εξαίρεση ορισμένα μέλη του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών – βρίσκονται σε προγραμματισμένες διακοπές, γιορτάζοντας με την οικογένεια και φίλους, και μερικές φορές ούτε στις πόλεις καταγωγής τους. Τίποτα από όσα έχω δει ή ακούσει, συμπεριλαμβανομένων των πηγών ειδικών εδώ στη Μόσχα, όπου έχω καλλιεργήσει αμέτρητες επαφές τα τελευταία 8,5 χρόνια, δεν υποδηλώνει ότι τέθηκαν σε κλήση ή είπαν να ακυρώσουν τα σχέδιά τους.

Αντίθετα, τα τελευταία γεγονότα είχαν βαθύ ψυχολογικό αντίκτυπο – το μεγαλύτερο μέρος του πολύ αρνητικό – στον ρωσικό λαό που ο Πρόεδρος Πούτιν σίγουρα δεν θα άφηνε να συμβεί αν είχε την ευκαιρία να το αποτρέψει. Επιπλέον, η Ρωσία έχει ιστορικό προειδοποίησης των μαζών για διάφορες προκλήσεις εκ των προτέρων, έτσι ώστε να τις αποτρέψει, ελπίζουμε, να συμβούν. Αυτό αποδεικνύεται από τις πολλές προειδοποιήσεις του για επιθέσεις με χημικά όπλα ψευδούς σημαίας στη Συρία, για παράδειγμα, αλλά δεν κοινοποιήθηκε τίποτα στο κοινό για να τους προετοιμάσει για αυτό που ο Saker ισχυρίζεται ότι η Ρωσία γνώριζε και επέτρεπε να συμβεί για μακιαβελικούς λόγους στο Καζακστάν.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να συλλογιστούμε είναι πόσο μη ρεαλιστικό είναι να περιμένουμε από τη Ρωσία να μην καλέσει αξιωματούχους και εμπειρογνώμονές της ή να τους ζητήσει να ακυρώσουν τα σχέδιά τους για διακοπές εάν σχεδίαζε πραγματικά μια άνευ προηγουμένου περιορισμένη ειρηνευτική αποστολή του CSTO σε μια γειτονική χώρα. Απάντησε τόσο γρήγορα όσο όχι επειδή ήξερε συνωμοτικά τι επρόκειτο να συμβεί, αλλά πρόδωσε τους Καζακστάν συμμάχους της αφήνοντάς τους να υποφέρουν σαδιστικά από τα χέρια των τρομοκρατικών δυνάμεων έως ότου η κυβέρνησή τους που είχε θύματα τον Υβριδικό Πόλεμο ικέτευσε για βοήθεια, αλλά επειδή ο CSTO έχει κυριολεκτικά εκπαιδευμένος για δεκαετίες στο πώς να ανταποκριθεί στο ίδιο ακριβώς σενάριο που μόλις συνέβη. Αυτή η εκπαίδευση απέδωσε και η ανάπτυξη έγινε χωρίς προβλήματα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρχε προσωρινά ένα αφηγηματικό κενό αμέσως μετά από αυτά τα γεγονότα που οι αντίπαλες δυνάμεις προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν , ακριβώς επειδή Ρώσοι αξιωματούχοι και ειδικοί ήταν απρόσμενοι από αυτό που συνέβη και εξακολουθούσαν να γιορτάζουν τις γιορτές (συμπεριλαμβανομένων των ημερών ακριβώς πριν από την Ορθόδοξη Χριστούγεννα) οπότε δεν μπόρεσαν να διαμορφώσουν σωστά τις αντιλήψεις για αυτό. Η θεωρία του «5D σκακιού» του Saker θα έκανε το καλοπροαίρετο αλλά τελικά αφελές ακροατήριό του να πιστέψει ότι όλα αυτά ήταν μέρος του σχεδίου του Προέδρου Πούτιν, δηλαδή να προκαλέσει ζημιά στα συμφέροντα της χώρας του προκειμένου να καλύψει τον ισχυρισμό του The Saker ότι ο Ρώσος ηγέτης ήξερε τι θα συνέβαινε και το επέτρεψε να συμβεί.

Με όλο τον σεβασμό στο The Saker, τα γεγονότα –ειδικά οι τελευταίες δηλώσεις του Peskov που έγιναν λιγότερο από 24 ώρες αφότου ο συγγραφέας διατύπωσε τη θεωρία του «5D σκακιού» σχετικά με την απάντηση της Ρωσίας στα τελευταία γεγονότα στο Καζακστάν– αναμφισβήτητα δυσφημούν την ερμηνεία του για το τι συνέβη. Η Ρωσία όντως εξεπλάγη από αυτό που συνέβη, αλλά απάντησε αποφασιστικά λόγω της σταθερής ηγεσίας του Προέδρου Πούτιν απέναντι στις περιφερειακές τρομοκρατικές απειλές και της εκπαίδευσης πολλών δεκαετιών που είχε ο CSTO προετοιμάζοντας αυτό ακριβώς το σενάριο. Η Ρωσία ήθελε μόνο να εμποδίσει το Καζακστάν να καταρρεύσει σε αναρχία και να γίνει εστία τρομοκρατών, δεν θέλει να καθαρίσει την κυβέρνηση του συμμάχου της και μετά να ελέγξει την εξωτερική της πολιτική.

Όλοι έχουν δικαίωμα στις απόψεις τους, συμπεριλαμβανομένου του The Saker, αλλά το ίδιο έχουν και όσοι θέλουν να ασκήσουν κριτική στον προαναφερθέντα συγγραφέα. Η ερμηνεία του “5D σκακιού” των τελευταίων γεγονότων είναι εντελώς λανθασμένη, και τα μέλη του κοινού του που δεν έχουν ήδη κατηχηθεί να πιστεύουν τυφλά τις απόψεις του συγκεκριμένου θυρωρού αξίζει να γνωρίζουν τις απόψεις των άλλων. Πρέπει να ενημερωθούν ότι αντίκειται στις αρχές του Προέδρου Πούτιν να προδίδει η χώρα του τον λαό του Καζακστάν αφήνοντάς τον σαδιστικά να υποφέρει από έναν υβριδικό πόλεμο του τρόμου προκειμένου να εκμεταλλευτεί το αίτημα της απελπισμένης κυβέρνησής τους για βοήθεια ως μέρος κάποιου νεοϊμπεριαλιστικού παιχνιδιού εξουσίας. Η Ρωσία δεν θα έκανε ποτέ αυτό που ο Saker μόλις υποστήριξε ότι έκανε.

 

loading...