380 Μ.Χ. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΤΑΙ ΩΣ ΚΡΑΤΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ (RELIGIO IMRERII) ΣΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗΣ.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ



Γράφει ο Νικήτας Αποστόλου

Η δημοσίευση στην ιστοσελίδα ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ του Πρωτοχρονιάτικου μηνύματος που απεστάλη από τον κ. Γεώργιο Παύλο Καθηγητή Φυσικής και φιλοσοφίας του Δ.Π.Θ. προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας της

Ελλάδος φέρνει για μια ακόμη φορά στην επικαιρότητα το ιστορικό ζήτημα της απώλειας της αυτονομίας της Εκκλησίας και της μετατροπής της σε κρατική Εκκλησία.

Η διαδικασία αυτή διήρκεσε 50 περίπου χρόνια. Άρχισε με την επισκοπική σύνοδο της Αρελάτης το 314 μ.Χ. και ολοκληρώθηκε το 380 μ.Χ. με διάταγμα του Μ. Θεοδοσίου.

Το διάταγμα αυτό υπήρξε καθοριστικό όπως και η όλη θρησκευτική πολιτική του Μ. Θεοδοσίου. Αξίζει λοιπόν να την δούμε την πολιτική αυτή με λεπτομέρεια και και τα αποτελέσματά της, έχοντας βεβαίως κατά νουν με την εμπειρία των αποτελεσμάτων των σχέσεων 17 αιώνων Κράτους και Εκκλησίας.

Μετά τον θάνατο του Ουάλη τον Αύγουστο του 378 μ.Χ., ο Αυτοκράτορας της Δύσης Γρατιανός, που ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας, ο οποίος απαρνήθηκε το θρησκευτικό αξίωμα του Μεγάλου Ποντίφηκα, επέλεξε ως συναυτοκράτορά του για το ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον Θεοδόσιο, που η ιστορία τον ονόμασε Μέγα.

Ο Θεοδόσιος,  κατήγετο από την σημερινή Ισπανία. Αμέσως μετά την ανάρρησή του στο θρόνο, βαπτίστηκε χριστιανός από τον επίσκοπο Θεσσαλονίκης Ασχόλιο και υπήρξε υποστηρικτής των τότε καθολικών ορθοδόξων  χριστιανών, των  αποδεχομένων το σύμβολο πίστεως της Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας .  

 Ο Θεοδόσιος έδιωξε αμέσως τον αρειανό επίσκοπο Δημόφιλο από την Κωνσταντινούπολη και ως ποιμενάρχη στον αρχιερατικό θρόνο της Κων/πόλεως αναγνώρισε τον Γρηγόριο Ναζιανζινό, που είχε προεπιλεγεί από τους  ορθοδόξους χριστιανούς της πόλεως.  

Το 380 μ.Χ.  εξέδωσε  διάταγμα   (ένδικτον Cod. Theod. XVI, 1,2) με το οποίο καθιερωνόταν  ως  ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ (RELIGIO IMRERII) η “Καθολική Αποστολική Εκκλησία”. Συγκεκριμένα το διάταγμα όριζε ότι “επιθυμούμε όλα τα διάφορα υπήκοα έθνη …. να ακολουθούν την Θρησκεία που παραδόθηκε στους Ρωμαίους από τον άγιο απόστολο Πέτρο” και μόνο αυτοί που ακολουθούσαν το δόγμα του Πάπα Δαμάσου και του Πατριάρχη Πέτρου Αλεξανδρείας θα μπορούσαν να αποκαλούνται Καθολικοί Χριστιανοί. Οι υπόλοιποι θα αντιμετώπιζαν την αυτοκρατορική ΕΧΘΡΟΤΗΤΑ. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ



loading...