Η κυβέρνηση βγάζει «νοκ άουτ» την εστίαση: Μπαίνει σε lockdown η διασκέδαση – Τι εξετάζεται

Την ώρα που η ακρίβεια «χτυπά» κόκκινο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει το οριστικό «χτύπημα» στην εστίαση

Το τελειωτικό χτύπημα στην εστίαση ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις γιορτές. 

Ένα από τα μέτρα που εξετάζεται και φαίνεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις γιορτές είναι το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης στις 12 μ.μ. κάτι που επί της ουσίας σημαίνει ότι εκ νέου τα κέντρα διασκέδασης θα μπουν σε lockdown, καθώς θα αναγκαστούν να εργάζονται απογευματινές ώρες και άρα θα περιοριστεί αισθητά το πελατολόγιο τους, ενώ μερικά δεν θα ανοίξουν καθόλου.

Την ίδια ώρα θα μειωθεί ο κόσμος και στις καφετέριες-μπαρ-εστιατόρια, καθώς κάποιος μπορεί να προτιμήσει να πάει στις 6 το απόγευμα σε ένα κέντρο διασκέδασης και να μην πάει σε μια καφετέρια, όταν μέχρι προσφάτως συνδύαζε πολλές φορές και τα δύο. Και φυσικά εκτός απ’ αυτό πολλοί πελάτες (κυρίως τα Σαββατοκύριακα) κάθονταν μέχρι αργά και πλέον δεν θα μπορούν. 

Η εστίαση είναι ο κλάδος που έχει δεχθεί τα περισσότερα χτυπήματα από την κυβέρνηση, λόγω του Covid-19 και ήδη πολλά μαγαζιά έχουν βάλει «λουκέτο», ενώ πολλά δουλεύουν με ελάχιστους πελάτες. 

Τα μόνα που μέχρι στιγμής έχουν ακόμη αρκετούς πελάτες είναι όσα βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές (κέντρο Αθήνας κτλ.) ή είναι μεγάλες αλυσίδες, αλλά και αυτά έχουν καταγράψει τεράστια μείωση. Να θυμίσουμε ότι σε πρόσφατες έρευνες το 44% των επιχειρήσεων της εστίασης δήλωσαν ότι δεν είναι βιώσιμες! 

Ήδη τα καταστήματα της εστίασης έχουν αφήσει εκτός περίπου το 30% των Ελλήνων, καθώς οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να μπουν σε εσωτερικούς χώρους, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί -κυρίως τον χειμώνα- που κάθονται έξω με rapid test.

Σε περίπτωση που όντως τεθεί σε εφαρμογή το lockdown στη διασκέδαση, τότε δεν θα κάνουν Χριστούγεννα οι επιχειρηματίες της εστίασης, αλλά Μαύρη Παρασκευή (όπως είπε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς).

Και φυσικά δεν χρειάζεται καν να αναφέρουμε τι θα γίνει σε περίπτωση που όντως εφαρμοστεί το υποχρεωτικό rapid test για τους εμβολιασμένους για να μπουν σε κατάστημα εστίασης. Η κυβέρνηση έκανε «όπισθεν ολοταχώς» μετά τις αντιδράσεις, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι σύντομα δεν θα επανέλθουν τα σενάρια. 

Η εστίαση φωνάζει SOS, η κυβέρνηση από την πλευρά της συνεχίζει να την «χτυπά», καθώς μετά τα σκαναρίσματα (που θα έφερναν την «ελευθερία») την ξαναβάζει σε lockdown.

loading...