Κινητικότητα στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο! Απομακρύνονται χιλιάδες στρατιώτες – Μόσχα: «Εδάφη μας είναι, ό,τι θέλουμε κάνουμε»


 Η ένταση συντηρείται σταθερά στην περιοχή.

Η Ρωσία υπολογίζει να παραλάβει τον Ιανουάριο του 2022 συγκεκριμένες απαντήσεις από τις ΗΠΑ στις προτάσεις, που έχει υποβάλει σχετικά με τις εγγυήσεις για την ασφάλειά της, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.


Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διαπίστωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προχωρούν έναντι της Ρωσίας σε «εξαιρετικά μη φιλικές ενέργειες», επεξηγώντας ότι «πραγματοποιούν απολύτως ξεκάθαρες ασκήσεις, γυμνάσια σε άμεση εγγύτητα με τα σύνορά μας, πραγματοποιούν πτήσεις κατασκοπευτικών αεροσκαφών, μετακινήσεις πλοίων κ.ο.κ». Όλα αυτά, προκαλούν, κατά το σχόλιό του «βαθιά ανησυχία» στη Μόσχα, «και μας αναγκάζουν να λαμβάνουμε ορισμένα μέτρα για την εγγυημένη κατοχύρωση της δικής μας ασφάλειας».


«Και προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα της αποκλιμάκωσης», στη Μόσχα υπολογίζουν «τον Ιανουάριο να παραλάβουμε από τους αντιπάλους μας στην Ουάσιγκτον συγκεκριμένα διατυπωμένες απαντήσεις στα ερωτήματά μας, τα οποία διατυπώθηκαν δημοσίως και στις προτάσεις μας, οι οποίες μορφοποιήθηκαν στο σχέδιο κειμένου» των γραπτών συμφωνιών, που υπέβαλε προς συζήτηση η ρωσική πλευρά.


Αναφερόμενος στα αμερικανικά σχόλια σχετικά με την αύξηση της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε πως «ό,τι και αν κάνει η Ρωσία με τα στρατεύματά της, αυτό το πράττει στο έδαφός της» και «εδώ είναι απίθανο να μπορούμε να επιτρέψουμε και να συμφωνήσουμε με οποιονδήποτε αμφισβητεί αυτό το κυρίαρχο δικαίωμά μας».


Ο Ντ. Πεσκόφ υποστήριξε ότι «η Ρωσία προχωρά σε ορισμένες ενέργειες για τη μετακίνηση και μετεγκατάσταση των ενόπλων δυνάμεών της εντός του εδάφους της υπό το πρίσμα των εξαιρετικά μη φιλικών ενεργειών των αντιπάλων μας στο ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών».


Απομακρύνονται 10.000 στρατιώτες

Πάνω από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες επιστρέφουν στις μόνιμες βάσεις τους ύστερα από έναν μήνα ασκήσεων κοντά στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τον ρωσικό στρατό.


Το Interfax ανέφερε ότι τα γυμνάσια έγιναν σε πολλές περιοχές κοντά στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, στην προσάρτηση της οποίας προχώρησε η Ρωσία το 2014, καθώς και στις νότιες ρωσικές περιοχές του Ροστόφ και του Κουμπάν. Η ανάπτυξη από την πλευρά της Ρωσίας δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών κοντά στην Ουκρανία είχε τροφοδοτήσει φόβους στο Κίεβο και τις πρωτεύουσες της Δύσης ότι η Μόσχα σχεδίαζε επίθεση.


Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που πρόσφατα μετακινήθηκαν προς την Ουκρανία κυμαίνονται από 60.000 έως 90.000, με έγγραφο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών να αναφέρει ότι ο αριθμός τους μπορεί να φθάνει έως τις 175.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια :