Το κόμμα των αντιεμβολιαστών απειλεί τη συγκρότηση «προοδευτικού» συνασπισμού στην Αυστρία

 Το ανερχόμενο κόμμα «αντιμεβολιαστών» θα μπορούσε να ταράξει την αυστριακή πολιτική σκηνή μπαίνοντας στο κοινοβούλιο και αποτρέποντας τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού συνασπισμού στην κεντροαριστερά, λένε οι ειδικοί.

Με το συντηρητικό ÖVP να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις λόγω μιας σειράς σκανδάλων και της παραίτησης του πρώην καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κούτς, ένας προοδευτικός συνασπισμός στην κεντροαριστερά είναι πλέον εφικτός για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Ωστόσο, το εάν μια αυστριακή εκδοχή ενός συνασπισμού «φωτεινού σηματοδότη» – μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και του φιλελεύθερου NEOS – θα μπορούσε να σχηματίσει πλειοψηφία, θα μπορούσε κάλλιστα να εξαρτηθεί από την εκλογική απόδοση του κόμματος αντιεμβολιαστών«People Freedom Fundamental Rights» (MFG).

Το MFG, το οποίο αγωνίζεται κατά των μέτρων καραντίνας και των υποχρεωτικών εμβολιασμών, αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται σε ποσοστό μεταξύ 4 και 6%, το οποίο και θα τους επέτρεπε να εισέλθουν στο αυστριακό κοινοβούλιο.

«Εάν υπάρχει η επιλογή ενός αυστριακού συνασπισμού φωτεινού σηματοδότη, οι πιθανότητες είναι μεγάλες τα τρία κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση», δήλωσε στην EURACTIV Γερμανίας ο Laurenz Ennser-Jedenastik, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

«Ωστόσο, εάν το MFG εισέλθει στο κοινοβούλιο, είναι αμφίβολο ότι ένας τέτοιος συνασπισμός θα μπορούσε να βρει πλειοψηφία», συνέχισε.

Το κόμμα κατά των αντιεμβολιαστών κατάφερε ήδη να πετύχει ένα αιφνιδιαστικό αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές στην Άνω Αυστρία τον Σεπτέμβριο. Ξεκινώντας από το μηδέν, και παρόλο που δεν είχε σημαντική χρηματοδότηση ή κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, το MFG πήρε περισσότερο από 6%.

«Ήρθαμε για να μείνουμε», δήλωσε τότε ο αρχηγός του κόμματος MFG, Μάικλ Μπρούνερ, προσθέτοντας ότι θα δώσει τέλος στις πολιτικές κορωνοϊού «απαρτχάιντ», όπως τις χαρακτήρισε.

Μένει να δούμε αν το MFG θα είναι σε θέση να εδραιωθεί μακροπρόθεσμα ή αν η επιτυχία του είναι μόνο ένα «πυροτέχνημα», είπε ο Ennser-Jedenastik.

Ενώ οι επόμενες ομοσπονδιακές γενικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2024, η αυξανόμενη ανησυχία στον συνασπισμό Συντηρητικών-Πρασίνων λόγω του πρόσφατου κυβερνητικού ανασχηματισμού, θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για πρόωρες εκλογές.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν ήδη πρόωρες εκλογές για το επόμενο έτος. Το ίδιο το κόμμα των Πρασίνων δίνει ανάμεικτα μηνύματα.

Ενώ ο αρχηγός του κόμματος των Πρασίνων και αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ δήλωσε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι δεν μπορούσε να «αποκλείσει» το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αργότερα υπαναχώρησε και δήλωσε ότι οι εκλογές δεν συζητούνται προς το παρόν.

Σύμφωνα με τον Ennser-Jedenastik, οι Πράσινοι θα πιέσουν για πρόωρες εκλογές μόνο εάν ένας κεντροαριστερός συνασπισμός θα είναι μια πιθανή επιλογή για την επόμενη κυβέρνηση.

«Εάν κάποιος εργάζονται στρατηγικά για να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές για να πραγματοποιήσουνέναν κεντροαριστερό συνασπισμό, πρέπει να είναι σίγουροι για την επιτυχία τους», δήλωσε ο Ennser-Jedenastik.

(Oliver Noyan | EURACTIV.de)

https://www.euractiv.gr

loading...