Αλβανός πρώην πρέσβης στον ΟΗΕ: “Ευτυχώς που ο Κεμάλ νίκησε τους Έλληνες και δεν πήραν την Β. Ήπειρο”

 Αλβανοτουρκική σύμπνοια κατά της Ελλάδος προμηνύει άσχημες εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων

Οόρος “Τουρκικό τόξο στα Βαλκάνια” ούτε νέος είναι, ούτε άγνωστος, αλλά φανερώνει την συνεχή προσπάθεια στρατηγικής περικύκλωσης της Ελλάδας από την Τουρκία.

Το θέμα από στρατιωτικής και στρατηγικής άποψης είναι εξόχως σημαντικό για την Ελλάδα, η οποία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, αν διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, να έχει να αντιμετωπίσει απειλές και στο Ιόνιο αλλά και στον Βορρά.

Ο Abdi Baleta, πρώην πρεσβευτής της Αλβανίας στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), θεωρεί ως πανάκια την νίκη του Κεμάλ το 1922 και εξαιτίας αυτής δεν καταλήφθηκε η ελληνική Β.Ήπειρο την ταραγμένη εκείνη περίοδο, παρόλο που κατοικούνταν στην πλειοψηφία της από Έλληνες.    

«Όπου κι αν πάτε στην Τουρκία όταν λέτε «Είμαι Αλβανός», ανοίγουν πόρτες αμέσως. Είναι η ειλικρίνεια και το κοινό αίσθημα που κάνει Τουρκία και Αλβανία να έχουν κοινά συμφέροντα και αυτή είναι η βάση της φιλίας μας. Ωστόσο, όταν πηγαίνεις σε άλλα μέρη, σε αποφεύγουν σαν να έχεις ψώρα.

Είναι η ιστορία, όχι οι συμφωνίες που δημιουργούν φιλίες, η αλληλοεπικάλυψη συμφερόντων, η ειλικρίνεια των μερών και τα κοινά συμφέροντα.

Κατά τον εορτασμό της 98ης επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας τον Δεκέμβριο του 1923, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν, όπως και σήμερα, στρατηγικές εταιρικές σχέσεις.

Η συμφωνία του 1923 ήταν επίσης σημαντική γιατί ήρθε σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή για την Αλβανία, αφού αφορούσε μια περίοδος που οι Αλβανοί αντιμετώπισαν τον ελληνικό κίνδυνο στο νότο.

Η νίκη του Ατατούρκ στην Ανατολία και η συμφωνία φιλίας με την Τουρκία κατέστησαν την Ελλάδα αναποτελεσματική, και δεν ήταν πλέον σε θέση να επιτεθεί στην Αλβανία ( Βόρειο Ήπειρο).

Τουρκία και Αλβανία είχαν καλές σχέσεις και κατά την κομμουνιστική περίοδο, αλλά αυτές οι σχέσεις ήταν περιορισμένες εκείνη την περίοδο”, υπογράμμισε ο ίδιος.

Υπογραμμίζοντας ότι η εταιρική σχέση με την Τουρκία είναι πιο αξιόπιστη, ισχυρότερη και πιο σταθερή σε σύγκριση με άλλους εταίρους, ο Μπαλέτα είπε: «Είτε το θέλουμε είτε όχι, Τουρκία και Αλβανία θα έχουν πάντα στρατηγικές σχέσεις, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά την Τουρκία.

Βλέπω πάντα τα μεταβαλλόμενα κόμματα ή τις πολιτικές, στρατιωτικές και πολιτικές δυνάμεις στην Τουρκία ως φίλους της Αλβανίας, γιατί δεν υπάρχει αντικειμενικό συμφέρον να εργαστούν εναντίον της Αλβανίας”, συνέχισε ο ίδιος.

Για τον ρόλο της Τουρκίας στα Βαλκάνια και την Αλβανία, ο Μπαλέτα τόνισε ότι η Άγκυρα έχει έναν ρόλο που όλοι εκτιμούν, ενώ κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την Τουρκία, όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και σε ευρύτερες γεωστρατηγικές κρίσεις.

“Χωρίς τον τουρκικό παράγοντα στην περιοχή των γεωστρατηγικών κρίσεων, τίποτα δεν θα αποφασίζεται, γιατί γεωγραφικά, ο ρόλος της Τουρκίας είναι μεγάλος”, τόνισε ο Μπαλέτα.

Υπογραμμίζοντας την συμβολή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ρόλο του στην ενδυνάμωση της Τουρκίας, ο Μπαλέτα είπε: “Έχω συμπάθεια για την τουρκική πολιτική όταν η Τουρκία γίνεται πολύ ισχυρή. Ο Πρόεδρος Ερντογάν ενίσχυσε τον ρόλο της Τουρκίας. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν πέτυχε σε όλα.

Στο στρατιωτικό πεδίο, η Τουρκία είναι αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος παράγοντας για τα αλβανικά συμφέροντα. Οι κρατικές σχέσεις είναι προτεραιότητα, και όχι ιδεολογίες και τα κόμματα, ευτυχώς η Τουρκία έχει έναν τέτοιο στόχο, δηλαδή προτεραιότητα της είναι η Αλβανία στην περιοχή των Βαλκανίων”, κατέληξε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Ολόκληρος ο αλβανικός κόσμος στα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκεται στη διαδικασία μετασχηματισμού με τουρκική προτροπή, που αφορά σαφές σχέδιο επαναφοράς των Τούρκων στην Βαλκανική χερσόνησο, μετά την τουρκική παρουσία σε Καύκασο και Κριμαία.

GALLERY

loading...