«Δεν βγαίνουν τα κουκιά»: Μόνο με συγκυβέρνηση των τριών δημιουργείται κυβέρνηση - ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ μαζίΓράφει: Θάνος Νικηταράς

Η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, όσο και εάν το διαψεύδει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ακόμη και εάν τα αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουν (ανοιχτά ή κρυφά) την κυβερνητική πολιτική, οι πολίτες διαφωνούν κάθετα με την πολιτική της και το «τσουνάμι» που έρχεται αναμένεται να «χτυπήσει» ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση. 


Η Ελλάδα ζει στο σκάνδαλο της μελέτης Σ.Τσιόδρα-Θ.Λύτρα, μια μελέτη που αφήνει εκτεθειμένη την κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη. Η Ελληνική Λύση ζήτησε εκλογές, ο Π.Κουρουμπλής μίλησε για «δολοφόνους» εντός της Βουλής. 

Παρόλα αυτά ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να ακολουθήσουν την γραμμή της κυβέρνηση ο Νίκος Ανδρουλάκης θα στηρίξει την ΝΔ και αυτό φάνηκε και από τον τρόπο που αντιμετώπισε την συγκεκριμένη μελέτη: Χωρίς να κάνει ούτε μια δήλωση. 

Αντιθέτως το ΚΙΝΑΛ «χαιρέτισε» τον ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του να διαγράψει τον Π.Κουρουμπλή, έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης. 


Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια τεράστια ευκαιρία να εκτοξεύσει τα ποσοστά του και ταυτόχρονα να ασκήσει σκληρή αντιπολιτευτική στην ΝΔ, ζητώντας και αυτός με τη σειρά του εκλογές. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να στήσει «ασπίδα» στον Κ.Μητσοτάκη. το Βερολίνο θέλει μια συγκυβέρνηση των τριών στην Ελλάδα, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ μαζί. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη είχε κάνει άνοιγμα προ λίγων μηνών (αμέσως μετά την επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα) για συγκυβέρνηση, καθώς είχε ζητήσει να επιλέξουν μαζί «ειδικούς» για την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Και τα ποσοστά των κομμάτων που αποτυπώνονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις αποδεικνύουν ότι δύσκολα θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση μόνο με δύο κόμματα (εκτός εάν αυτά βέβαια είναι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ).

Το πιο πιθανό σενάριο είναι το ΚΙΝΑΛ να στηρίξει την ΝΔ και γι' αυτό στο Μαξίμου «ποντάρουν» πολλά στον Ν.Ανδρουλάκη. Παράλληλα ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 δύσκολα θα συγκυβερνήσουν με την ΝΔ.

Να σημειωθεί φυσικά εδώ ότι αναμένεται να μπουν και άλλα κόμματα στη Βουλή (πχ. οι Έλληνες για την Πατρίδα), όμως και αυτά τα κόμματα δεν πρόκειται να στηρίξουν μια κυβέρνηση της ΝΔ.

Τι δείχνει η MRB

Aκόμα και εάν πιστέψουμε ότι τα ποσοστά που δίνει στην έρευνα της η MRB, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ δύσκολα θα μπορέσουν να διαμορφώσουν από μόνοι τους κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 31,3 % με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 21,2 %. Ακολουθούν: Κίνημα Αλλαγής με 10.5 %, ΚΚΕ με 4,6 %, Ελληνική Λύση με 3,9 %, ΜέΡΑ 25 με 3 %, Ελληνες για πατρίδα με 1,9 %, και ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%.Δεδομένου ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ παίρνουν μαζί περίπου 125-126 έδρες. Παράλληλα περίπου ένα ποσοστό 12%-13% θα πάρουν κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή. Κάτι που σημαίνει ότι ΝΔ-ΚΙΝΑΛ θα πάρουν μαζί περίπου 16-17 ακόμα έδρες. Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ φτάνουν στις 143 έδρες.

Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν περισσότεροι βουλευτές για να στηρίξουν την συγκεκριμένη συγκυβέρνηση.Να σημειώσουμε ότι αυτά τα ποσοστά τα δίνει η MRB, τα πραγματικά ποσοστά της ΝΔ είναι αρκετά πιο χαμηλά, κάτι που αποδείχθηκε ξεκάθαρα στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, εκεί που ο «εκλεκτός» του Μαξίμου, Ανδρέας Λοβέρδος, θα έπαιρνε μια πανηγυρική νίκη (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις), όμως τελικά δεν πέρασε ούτε στον δεύτερο γύρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :