Αισιοδοξία με τα πρώτα δείγματα από το φυτικό εμβόλιο

 Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα για το νέο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που είναι βασισμένο σε φυτά. Οπως ανακοίνωσε η καναδική εταιρία βιοτεχνολογίας Medicago που το δημιούργησε, πλέον σχεδιάζει να καταθέσει στις υγειονομικές Αρχές αίτημα έγκρισης της χορήγησής του.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο διαφέρει από τα υπόλοιπα στο ότι το συστατικό-κλειδί στο οποίο βασίζεται η λειτουργία του είναι φυτικής προέλευσης. Το συστατικό αυτό έχει δομή παρόμοια με αυτή της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα όταν εισέρχεται στον οργανισμό να προκαλεί τη δημιουργία αντισωμάτων, τα οποία είναι αποτελεσματικά και εναντίον του κορωνοϊού.

Η Medicago ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου της, στις οποίες συμμετείχαν 24.000 εθελοντές από έξι χώρες. Οι μισοί από αυτούς έλαβαν το εμβόλιο, ενώ οι υπόλοιποι ψευδοφάρμακο (placebo). Διαπιστώθηκε ότι το εμβόλιο είχε «74%-78% αποτελεσματικότητα στην προστασία από μέτρια ή σοβαρή νόσηση» από Covid-19, δήλωσε στο NPR ο επικεφαλής του ιατρικού τμήματος της εταιρίας Brian Ward. Η αποτελεσματικότητά του ήταν λίγο μικρότερη, στο 70%, όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και τα περιστατικά με ήπια νόσηση από τον Covid-19, πρόσθεσε ο Ward. Το σημαντικό ήταν ότι, αν και το εμβόλιο δημιουργήθηκε με βάση το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού, ήταν αποτελεσματικό εναντίον των μετέπειτα παραλλαγών όπως η Δέλτα.

newsbreak.gr

loading...