Ο ΠΟΥ δηλώνει άγνοια για την ικανότητα των εμβολίων απέναντι στην Όμικρον – Οι εγχώριοι «ειδικοί» ζητούν τρίτη δόση

 Τα συστήματα υγείας θα πιεστούν το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς η παραλλαγή Όμικρον μεταδίδεται ταχύτατα προειδοποιεί ο ΠΟΥ τα κράτη, ενώ την ίδια στιγμή συμπληρώνει (και αυτό είναι το πιο σημαντικό) πως είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε την αντοχή της παραλλαγής στα εμβόλια, σε αντίθεση με τα όσα μεταδίδουν-διαδίδουν οι εγχώριοι “ειδικοί” της κυβέρνησης.

«Ακόμη υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για την κλινική σοβαρότητα της Όμικρον» τονίζει ο ΠΟΥ. «Χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να αντιληφθούμε τη σοβαρότητά της και πώς επηρεάζεται από τον εμβολιασμό και την προϋπάρχουσα ανοσία».

Παράλληλα, υπάρχουν ακόμη περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα και δεν υπάρχουν στοιχεία που να έχουν αξιολογηθεί από ειδικούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα ή την αντοχή του εμβολίου μέχρι σήμερα.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι με τα κρούσματα να αυξάνονται με τέτοια ταχύτητα, τα νοσοκομεία θα δεχθούν και πάλι μεγάλη πίεση σε κάποιες περιοχές.

Όπως αναφέρει ο οργανισμός η παραλλαγή Όμικρον ήδη έχει εντοπιστεί σε 89 χώρες, κι ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε 1,5-3 ημέρες σε περιοχές όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα.

Τώρα στην Ελλάδα ακούμε τον κάθε φιλοκυβερνητικό ειδικό να λέει και να προεξοφλεί ότι η τρίτη δόση είναι το σωτήριο εργαλείο. Έτσι ο Ηλιάς Μόσιαλος (ξέρει λογικά περισσότερα από τον… ΠΟΥ) δήλωσε:

“Η εξάπλωση της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε άμεσα την τρίτη δόση γιατί όπως φαίνεται από αρκετές μελέτες, θα έχουμε αρκετή προστασία έναντι της όμικρον εάν έχουμε κάνει και τις τρεις δόσεις. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να σκεφτούν πλέον σοβαρά το τι θα κάνουν. Το πρόβλημα της χώρας μας είναι το σχετικά υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων (σε σύγκριση με άλλες χώρες) στις ηλικίες των άνω των 50. Όσοι όμως έχουν κάνει και την τρίτη δόση, δεν θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερους λόγους ανησυχίας”. 

Στον ίδιο ρυθμό αναφερόμενος στη μετάλλαξη Όμικρον ο κ. Τζανάκη ανέφερε ότι τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα δίνουν ότι υπάρχει αποτελεσματικότητα των εμβολίων ειδικά με την τρίτη δόση, πρέπει να περιμένουμε δύο εβδομάδες ακόμα για να δούμε και τα κλινικά στοιχεία.

«Ο κόσμος που έχει εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση και κυρίως οι νέοι δεν πρέπει να φοβούνται καθόλου, αν προσέχουν στοιχειωδώς», είπε και τόνισε την ανάγκη εμβολιασμού στους άνω των 60 και γενικότερα όσον δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου.

loading...