Επιστήμονες στην Ιαπωνία δημιούργησαν εμβόλιο που αφαιρεί τα κύτταρα «ζόμπι» και σταματάει την γήρανση

Τα ποντίκια που έλαβαν το εμβόλιο εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα κυττάρων γήρανσης, γνωστά και ως «κύτταρα ζόμπι»

Επιστήμονες στην Ιαπωνία παρουσίασαν ένα νέο εμβόλιο που ισχυρίζονται ότι μπορεί να εξαλείψει τα λεγόμενα «κύτταρα ζόμπι» που σχετίζονται με τη γήρανση και διάφορες ασθένειες.

Η ερευνητική ομάδα πίσω από το εμβόλιο, με επικεφαλής τον καθηγητή Toru Minamino του Πανεπιστημίου Juntendo, δημοσίευσε τα αποτελέσματα της μελέτης της την Παρασκευή στο περιοδικό Nature Aging. Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, τα ποντίκια που έλαβαν το εμβόλιο εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα κυττάρων γήρανσης, γνωστά και ως «κύτταρα ζόμπι», τα οποία συσσωρεύονται με την ηλικία και σχετίζονται με καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα και η σκλήρυνση των αρτηριών, ανέφεραν οι Japan Times.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι [το εμβόλιο] θα εφαρμοστεί στη θεραπεία της αρτηριακής σκλήρυνσης, του διαβήτη και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση», έγραψε ο Minamino.

Τα «κύτταρα ζόμπι» ορίζονται ως κύτταρα που, με την πάροδο του χρόνου, σταματούν να διαιρούνται αλλά δεν πεθαίνουν. Αυτά τα κύτταρα αρχίζουν να απελευθερώνουν επιβλαβείς χημικές ουσίες, καταστρέφοντας τα φυσιολογικά κύτταρα και προκαλώντας φλεγμονή. Το εμβόλιο φέρεται να δημιουργεί αντισώματα που προσκολλώνται σε «κύτταρα ζόμπι», επιτρέποντάς τους να αφαιρεθούν από τα λευκά αιμοσφαίρια.

loading...