Μα να μην είναι κανένας άξιος να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο χωρίς χρέη ;;;;

 Σε τρία μόλις χρόνια η κυβέρνηση της συμφοράς που, αντί να παράγει πλούτο παράγει ζημίες και χρέη, θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσει το κράτος μας στην καλύτερη των περιπτώσεων 41,1 δις € – ή το 25% περίπου του ΑΕΠ του 2020! 

Εάν σκεφθούμε εδώ πως το ξεπούλημα των πάντων θα μας αποδώσει έσοδα 11 δις €, όσα δηλαδή το ¼ των ζημιών που προκάλεσε στην Ελλάδα η κυβέρνηση, θα κατανοήσουμε το μέγεθος της κακοδιαχείρισης – μοναδικής στα ιστορικά χρονικά της χώρας μας. 

Σαν να μην έφταναν τώρα όλα αυτά, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μας που συμπεριλαμβάνει το εμπορικό έλλειμμα και τα τουριστικά έσοδα, εκτοξεύθηκε στο 7,9% του ΑΕΠ μας το 2020, από 2,4% το 2019 – ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στη χειρότερη επίδοση της οικονομίας μας μετά το 2011. Ακόμη χειρότερα, το εμπορικό μας έλλειμμα αυξήθηκε το 2021, ταυτόχρονα με την άνοδο του ΑΕΠ – γεγονός που σημαίνει ότι παράγουμε λιγότερα, καθώς επίσης πως η όποια ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη. 

Ως αποτέλεσμα των ελλειμμάτων των ισοζυγίων μας, το εξωτερικό μας χρέος, το χρέος δηλαδή του δημοσίου και ιδιωτικού μας τομέα στο εξωτερικό, εκτοξεύθηκε τον Ιούλιο του 2021 στα 526,4 δις € όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά – από περίπου 400 δις € το 2018. Αυξήθηκε επομένως κατά 125 δις € μέσα σε 3 μόλις χρόνια, τεκμηριώνοντας  την πλήρη απώλεια της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας – παρά την επώδυνη εσωτερική υποτίμηση της εποχής των πρώτων μνημονίων.

Βασίλης Βιλιάρδος

loading...