ΚΟΨΤΕ ΤΟΝ ΟΜΦΑΛΙΟ ΛΩΡΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Απαραίτητη η δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου…

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου  *   

Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχουν όλες οι χώρες! Δυστυχώς σε αυτές συγκαταλέγεται και η Ελλάδα! Αφού τη δικαστική Εξουσία την ελέγχει απόλυτα το πολιτικό διεφθαρμένο Σύστημα! Από τη στιγμή που την ηγεσία του Αρείου Πάγου και των άλλων δομών της δικαστικής Εξουσίας (όπως και του Στρατού μας) τις διορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση και έτσι βλέπουμε δικαστικούς στην υψηλότερη βαθμίδα της δικαστικής Εξουσίας, να γίνονται μετά τη συνταξιοδότησή τους από το Δικαστικό Σώμα, Υπουργοί, Πρωθυπουργοί!

Με κραυγαλέα τα παραδείγματα του κ. Χαράλαμπου Αθανασίου στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, του κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και της κ. Βασιλικής Θάνου επί της ίδιας κυβέρνησης!

Ποιος γνωρίζει όμως, πως η Ελλάδα απέκτησε για πρώτη φορά Συνταγματικό δικαστήριο επί Γιώργου Παπαδόπουλου στις 19 Σεπτεμβρίου 1973 βάσει του θεσμικού νόμου 803/70, αλλά καταργήθηκε μέσα σε λίγους μήνες, στις 26 Νοεμβρίου 1973 με την κυβέρνηση Δημήτρη Ιωαννίδη;

Αλλά γιατί δεν έχουμε Συνταγματικό Δικαστήριο;

Μα γιατί, το Σύνταγμα της Ελλάδας δεν προβλέπει σύσταση και λειτουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου (;;;;)!

Προβλέπει όμως:

Άρθρο 27 Παράγραφος 1:

Με απόλυτη πλειοψηφία βουλευτών μεταβάλλονται τα όρια της Επικράτειας!

Άρθρο 28 Παράγραφος 3:

Η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμένες ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον… (βλέπε Συμφωνία των Πρεσπών)!

Άρθρο 61 Παράγραφος 2 και άρθρο 62 Παράγραφος 1:

Μόνο η Βουλή αποφασίζει για τη δίωξη των Βουλευτών!

Άρθρο 63 Παράγραφοι 1,2:

Μόνο η Βουλή αποφασίζει για το ύψος των αποδοχών των Βουλευτών με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής καθώς και για συγκοινωνιακή, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια!

Άρθρο 86 Παράγραφος 1:

Μόνο η Βουλή αποφασίζει για τη δίωξη μελών της κυβέρνησης ή όσων στο παρελθόν διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης. Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων!

Άρθρο 90 Παράγραφος 5:

Η κυβέρνηση επιλέγει τους προέδρους και αντιπροέδρους του Συμβουλίου Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η κυβέρνηση μπορεί να προσβάλλει τις προαγωγές, τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις των δικαστικών λειτουργών!

Κατά τα άλλα στη Χιλή “επαναστάτησαν” ζητώντας ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Σύνταγμα για το λαό!

Τα παραπάνω έγραφα στις 9 Νοεμβρίου 2019 με τίτλο: “Συνταγματικό Δικαστήριο”!

Ο Κλέων Γρηγοριάδης είπε αλήθειες…

Ωστόσο αυτή η πολιτική φαυλότητα και ταυτόχρονα αυτό το έλλειμα δημοκρατίας, ήρθε να αναδειχθεί μέσα στη Βουλή των Ελλήνων, από το Βουλευτή και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΜέΡΑ25 Κλέονα Γρηγοριάδη, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του για την εισβολή τηλεπερσόνας με τη συνοδεία μπράβων που διέκοψαν την θεατρική παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου:

«…αντί τελικά, όπως θα συνέβαινε σε οποιαδήποτε ευνομούμενη πολιτεία, να ασκηθεί οποιαδήποτε ποινική δίωξη, ή οποιαδήποτε τελικά παρέμβαση της υποτίθεται ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης – πόσο ανεξάρτητη μπορεί να είναι όταν εσείς διορίζετε από τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον Πρόεδρο της Επικρατείας, μέχρι όλα τα μέλη του Αρείου Πάγου και όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας – αντί να κινηθεί η δικαιοσύνη αυτεπαγγέλτως, η μόνη αντίδραση – και μάλιστα αντίδραση η οποία σας εκθέτει αγρίως – ήταν αυτή του Κυβερνητικού σας Εκπροσώπου, ο οποίος βεβαίως εκτέθηκε και ο ίδιος ανεπανόρθωτα…»!

Εκτελεστική και Δικαστική Εξουσία είναι αδέλφια δίδυμα…

Αφού η πρώτη χειραγωγεί – εξουσιάζει τη δεύτερη! Καμιά τους δεν θέλει να κοπεί αυτός ο ομφάλιος λώρος που δημιουργεί τερατογεννήσεις. Κατά το παρελθόν, πολλοί εν δυνάμει Πρωθυπουργοί, πολιτικοί αρχηγοί κομμάτων, είχαν εξαγγείλει την κοπή αυτού του ομφάλιου λώρου, αλλά όταν έγιναν Πρωθυπουργοί, δεν το τόλμησαν!

Επί παραδείγματι, ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ ως αρχηγός της ΝΔ, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2011 και πιο συγκεκριμένα στην 76η ΔΕΘ είχε υποσχεθεί το διαχωρισμό “της Σκύλας από τη Χάρυβδη”, εν τούτοις μόλις έγινε Πρωθυπουργός, ξέχασε τις βαρύγδουπες δεσμεύσεις του, που ήταν επ΄ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, και έκανε τα ακριβώς αντίθετα! Δηλαδή, όχι μόνο δεν έκοψε τον ομφάλιο λώρο που ενώνει την Εκτελεστική με τη Δικαστική Εξουσία, αλλά την ενίσχυσε περαιτέρω με την τοποθέτηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Ιούνιος 2013-Ιανουάριος 2015), του πρώην Προέδρου των Δικαστών και των Εισαγγελέων Χαράλαμπο Αθανασίου! Ο οποίος και σήμερα είναι Βουλευτής και βέβαια Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής!

Αυτού του πάγιου κανόνα, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση ο Αλέξης Τσίπρας. Ο οποίος, αφού έκανε υπηρεσιακή Πρωθυπουργό (Αύγουστο 2015) – την πρώην Πρόεδρο των Δικαστών και Εισαγγελέων (2012-2015) και ακολούθως Πρόεδρο του Αρείου Πάγου (2015-2017) – Βασιλική Θάνου, στην συνέχεια της ανέθεσε την άμισθη θέση της προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού στο Μαξίμου (Ιούλιος 2017)! Ακολούθως την διόρισε στη θέση ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού! Μια θέση παχυλώς αμειβομένη! Η οποία Επιτροπή Ανταγωνισμού, θεωρείται ότι είναι μια Ανεξάρτητη (;;;) Αρχή που σκοπό έχει την διαφύλαξη των αρχών του ανταγωνισμού! Και η οποία έχει τριετή διάρκεια!

Εμπλοκή Ανώτατου Δικαστικού σε διακίνηση ηρωίνης;

Ξεκίνησα το σημερινό μου κείμενο με τις αναφορές μου για την ανάγκη “ελευθερίας” της Δικαστικής Εξουσίας από την Εκτελεστική και την επίσης αναγκαία δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου, αφού μου έδωσε το ερέθισμα η σημερινή επικαιρότητα!

Ένα γεγονός που δημιούργησε σεισμό στην ηγεσία της δικαιοσύνης και αναταράξεις στο Μαξίμου!

Δεν μπορούσε λοιπόν, να μην συμβούν τα παραπάνω από τη στιγμή που ανακοινώθηκε στα Μέσα, η εμπλοκή του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη-Κίμωνα Ευστρατίου, σε μια υπόθεση χρήσης κοκαΐνης!

Όταν άνδρες της ομάδας “Δίας” της Ανατολικής Αττικής και οι οποίοι περιπολούσαν στην Ηλιούπολη, κατά μια πληροφορία, ή μετά από τηλεφώνημα ενοίκων πολυκατοικίας, κατά μια δεύτερη πληροφορία, συνέλαβαν τρεις νεαρούς αλλοδαπούς – εικάζεται πως είναι ανήλικοι – όταν έβγαιναν από την πολυκατοικία που διαμένει ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ!

Κατά τον αστυνομικό έλεγχο, οι αλλοδαποί δήλωσαν, πως την ναρκωτική ουσία που βρέθηκε επάνω τους, την προμηθεύτηκαν από τον ανώτατο δικαστικό!

Ωστόσο, ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ δεν συνελήφθη καθώς για τους δικαστικούς ισχύει το ακαταδίωκτο και σε παρόμοιες περιπτώσεις ακολουθείται μια άλλη διαδικασία!

Όμως ο Ανώτατος Δικαστικός αντιμετωπίζει την πλημμεληματική κατηγορία περί της κατοχής ναρκωτικών, για προσωπική χρήση! Προς το παρόν, αφού η έρευνα συνεχίζεται!

Μετά από αυτήν την δυσμενή εξέλιξη για τον κ. Ευστρατίου, ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ και Πρόεδρος του Γ΄ Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου υπέβαλε την παραίτησή του από τα θεσμικά αξιώματά του! Ισχυριζόμενος όμως, πως προέβη σε αυτήν την παραίτηση, προκειμένου να προστατέψει το κύρος της δικαιοσύνης, μη αποδεχόμενος τις κατηγορίες που του αποδίδονται!

Να γιατί δεν σπάει ο ομφάλιος λώρος μεταξύ Εκτελεστικής και Δικαστικής Εξουσίας…

Όμως δημιούργησε όλες αυτές τις ημέρες, αλγεινή εντύπωση πως ο φιλοκυβερνητικός Τύπος και οι Συστημικοί τηλεοπτικού σταθμοί “έθαψαν” αυτή την κολοσσιαία είδηση, που δυναμιτίζει το δικαστικό και πολιτικό Σύστημα!

Γιατί όμως “θάφτηκε” αυτό το ρεπορτάζ, που παρουσιάστηκε σε έκταση από ορισμένες εφημερίδες, κάποια ειδησιογραφία (ελεύθερα) πόρταλ στο διαδίκτυο και μικρούς τηλεοπτικούς σταθμούς;

Επειδή ο κ. Παναγιώτης-Κίμωνας Ευστρατίου ήταν εκλεκτός της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη και ο οποίος φέρεται να ήταν σύντροφος με την τέως Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σαρπ;

Των οποίων τα διαμερίσματα στην πολυκατοικία ήταν μεσοτοιχία! Οι οποίοι, Ευστρατίου – Σαρπ διδάσκουν στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών! Όπου η κ. Μαίρη Σαρπ ήταν επιλογή του κ. Μητσοτάκη για την κατάληψη της ανώτατης θεσμικής δικαστικής θέσης, ως Προέδρου του ΣτΕ (30/6/2020-30/6/2021)!

Οι οποίοι Ευστρατίου – Σαρπ διατηρούν άριστες φιλικές σχέσεις με την σημερινή Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου (επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη) και τέως Προέδρου του ΣτΕ (2018-2020)!

Αλλά Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε διοριστεί και ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος (2009-2012) και ο οποίος παραιτήθηκε προκειμένου να αναλάβει υπηρεσιακός Πρωθυπουργός!

Ας μην ξεχνάμε πως, ο κ. Παναγιώτης Πικραμμένος είναι σήμερα Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και βεβαίως Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη!

Υποκρύπτει κάτι η περίεργη συνάντηση Σακελλαροπούλου- Σκαλτσούνη;

Βέβαια μια ημέρα μετά την αποκάλυψη της βόμβας που δυναμιτίζει δικαιοσύνη και Μαξίμου, είδε το φως της δημοσιότητας απόφαση του ΣτΕ που έβγαλε συνταγματικούς τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε υγειονομικούς και ΕΜΑΚ!

Τυχαία η συγκυρία; Μπορεί;

Ωστόσο, αυτά τα θολά νερά, τάραξε περισσότερο η είδηση, που διάβασα στο έγκριτο ειδησεογραφικό διαδικτυακό πόρταλ Pronews.gr:

«Μια συνάντηση που προκαλεί πολλά ερωτήματα πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, καθώς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συναντήθηκε κρυφά με τον Πρόεδρο του ΣτΕ Δημήτρη Σκαλτσούνη!

Η συνάντηση είναι περίεργη, γιατί γίνεται εν μέσω του σκανδάλου χρήσης και διάθεσης κοκαΐνης από τον Αντιπρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Παναγιώτη-Κίμωνα Ευστρατίου, ενώ παράλληλα η συνάντηση έμεινε κρυφή και δεν μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ, κάτι που δεν συνηθίζεται, καθώς τέτοιου είδους συναντήσεις θεσμικών εκπροσώπων γνωστοποιούνται και έχουν ανοικτή ατζέντα συνεργασίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπό κατηγορία αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ο οποίος και παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα για να αποσυνδέσει την ιδιότητα του με τον χώρο της Δικαιοσύνης, ήταν επί πολλά χρόνια συνεργάτης της Προέδρου στο περιβαλλοντικό τμήμα του ΣτΕ (Ε΄ τμήμα) ενώ σύντροφος του είναι η πρώην πρόεδρος του δικαστηρίου Μαίρη Σάρπ. Πρόσφατα το όνομα της κ. Σάρπ είχε ακουσθεί για την τοποθέτησή της στην ανεξάρτητη αρχή δημοσίων συμβάσεων.»!

Πάντοτε εύστοχος ο Νίκος Νικολόπουλος…

Από τα πολλά που διάβασα το τελευταίο χρονικό διάστημα περί της εμπλοκής του κ. Παναγιώτη-Κίμωνα Ευστρατίου στην υπόθεση χρήσης κοκαΐνης, αξιολογώ απόσπασμα από άρθρο του Προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και πρώην Βουλευτή επί σειρά κοινοβουλευτικών περιόδων Νίκου Νικολόπουλου:

«…Η χώρα συγκλονίζεται από την σύλληψη ενός αρχιδικαστή, συνάδελφου του αρχιδικαστή Πικραμμένου με τις δηλώσεις και τα πολιτικά καμώματα, του οποίου γελάει κάθε πικραμένος, αλλά δεν μπορεί λόγω της απίστευτης τραγωδίας που βιώνουμε με τα εκατοντάδες θύματα της πανδημίας! Ο αρχιδικαστής αυτός, εμπλέκεται με υπόθεση ναρκωτικών, φέρεται φίλος νεαρών, αλλά και αρχιδικαστίνας, επίσης, και περιμένουμε να μάθουμε τι γνώμη της Εξοχότατης Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, με την οποία συνυπηρέτησε και η οποία – ίσως – θα πρέπει να τον ξέρει πολύ καλά…

Είχες ζητήσει, όπως έχεις υποχρέωση ενημέρωση για την φοβερή αυτή υπόθεση;
Έχεις ζητήσει να μάθεις ποιες υποθέσεις δίκασε και να ερευνηθεί η στάση του σε αυτές;

Η κυβέρνησή σου θα ήταν λαλίστατη και ούτε να φανταστώ τι είδους εμετό θα είχε κάνει ο Άδωνις με δηλώσεις και αφορισμούς, αν στη θέση σας τώρα ήταν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ήταν, όπως εσείς τώρα, άφωνη, αμίλητη…»!

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

[email protected]

www.egerssi.gr

loading...