Η Τουρκία στα ορια του χάους

 Τα προβλήματα της Τουρκίας είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου δικής της υπαιτιότητας – με την κυβέρνηση της να έχει καταπνίξει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, καθώς επίσης να διασπείρει συνεχώς το διχασμό στον πληθυσμό, έτσι ώστε να εμποδίσει/καταστείλει την άνοδο μίας ενωμένης πολιτικής αντιπολίτευσης. 

Μπορεί λοιπόν λόγω των ισχυρών οικονομικών επιδόσεων του κυβερνώντος κόμματος μετά το 2002 να εκλέγεται συνεχώς, αλλά η στήριξη και η εμπιστοσύνη των Πολιτών έχει μειωθεί απότομα, λόγω της επιδεινούμενης πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας – σημειώνοντας πως ο δικτάτορας υποστηρίζει όλο και περισσότερο την ιδέα ενός θρησκευτικού κράτους, παρά το ότι το Σύνταγμα επιβάλλει ένα κοσμικό. Καταστέλλει επί πλέον ανελέητα τους δημοσιογράφους και την πολιτική διαφωνία, ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 – ενώ διεξάγει πολέμους όπου μπορεί.  

Στα πλαίσια αυτά δεν αποτελεί μόνο κίνδυνο για τις γειτονικές χώρες, όπως κυρίως για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο – αφού η κατάρρευση και η αποσταθεροποίηση μίας χώρας των 85 εκ., στη συγκεκριμένη γεωπολιτική θέση, μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα παγκοσμίως. Ευτυχώς πάντως, μέχρι στιγμής η νομισματική κρίση της Τουρκίας δεν έχει «μολύνει» τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες οικονομίες του δικού της μεγέθους – κάτι που φυσικά θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς ξαφνικά.

Βασίλης Βιλιάρδος

loading...