ΗΠΑ υπερψήφισαν “αμυντική” συμφωνία με Ελλάδα-Η Αθήνα αμερικάνικο πιόνι κατά Ρωσίας-Κίνας

 Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθηθεί να απομακρυνθεί από τον στρατιωτικό εξοπλισμό ρωσικής παραγωγής

Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και ΗΠΑ (3+1) προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κακοήθη (!) επιρροή από Κίνα και Ρωσία

Ψυχροπολεμικές θεωρεί η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν τις προτάσεις της Ρωσίας, που στην ουσία προβλέπουν την αποχώρηση της Αμερικής, αλλά και του ΝΑΤΟ από την περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Όμως, η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να τις συζητήσει με τη Μόσχα, καθώς πρωτίστως αυτό που την ενδιαφέρει είναι η διπλωματική λύση του προβλήματος, όχι η πολεμική.

Μετά τη δημοσιοποίηση των ρωσικών προτάσεων, οι οποίες εστάλησαν στους Αμερικανούς με ύφος τελεσίγραφου, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε:

“Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε θέματα ασφάλειας και στρατηγικού ενδιαφέροντος με τη Ρωσία. Έχουμε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους και θα έρθουμε σύντομα σε επαφή με τη ρωσική κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα”.

Όμως, όπως είπε, “υπάρχουν κάποια πράγματα σε αυτά τα έγγραφα που οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι είναι απαράδεκτα”. Και προφανώς εννοεί την απαίτηση της Μόσχας να αποχωρήσουν οι Αμερικανοί και οι νατοϊκοί από την ευρύτερη περιοχή.

Στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι οι Ρώσοι οδηγούν τα πράγματα σε ψυχρό πόλεμο, χειρότερο από τον προηγούμενο. Θύμα, βεβαίως, θα είναι πάλι η Ευρώπη. Οι ΗΠΑ είναι πολύ μακριά από την ευρωπαϊκή ήπειρο…

Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Αμερικής, για την Ουκρανία:

Την ίδια στιγμή, μετέδωσε, αν και θέλει να δώσει χρόνο στη διπλωματία, η Ουάσιγκτον σκέφτεται την αποστολή πολεμικών ελικοπτέρων και άλλου στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με ενημέρωση ανώτερου αξιωματούχου η Ρωσία απαιτεί τη διακοπή εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δυτικής Συμμαχίας κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας στην Ουκρανία και την ανατολική Ευρώπη. Επίσης απαιτεί να τερματιστεί εδώ και τώρα η επέκταση του ΝΑΤΟ, που περισσότερο αφορά την Ουκρανία.

Στο προεδρικό αεροδκάφος Air Force One, έκανε δηλώσεις η εκπρόσωπος Τζένιφερ Ψάκι, η οποία τόνισε δύο βασικά θέματα:

Πρώτον ότι η Ουάσιγκτον δεν θα εισέλθει σε συνομιλίες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια,  χωρίς τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους της, και

Δεύτερον, όπως είπε, δεν θα παραβιάσουμε της βασικές αρχές, στις οποίες βασίζεται η ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Στις αρχές αυτές, τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβάνεται και αυτή που λέει ότι όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν μόνες τους το μέλλον τους και την εξωτερική πολιτική χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις.

Η κ. Ψάκι άφησε να εννοηθεί ότι η Αμερική για δεκαετίες μπορούσε να συνεννοηθεί με την τότε Σοβιετική Ένωση σε σοβαρότατα ζητήματα, κάτι που δυσκολεύεται προφανώς να κάνει με τη σημερινή Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την κ. Ψάκι υπάρχουν διάφορες μορφές συνεργασίας, που φαίνεται ότι απορρίπτει η Μόσχα.

Κατά την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου και στη μεταψυχροπολεμική εποχή η συνεργασία γινόταν, όπως είπε η κ. Ψάκι, μέσω του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, μέσω του ΟΑΣΕ και άλλων μηχανισμών.

Δεν υπάρχει λόγος, πρόσθεσε, να μην μπορούμε να το κάνουμε αυτό προχωρώντας προς τα εμπρός για να μειώσουμε την αστάθεια στην περιοχή.

Η ανησυχία στην Ουάσιγκτον κορυφώθηκε τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς οι Αμερικανοί εντοπίζουν αύξηση -αντί μείωση- των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα περιμένουν να φτάσει η κρίση σε πόλεμο για να αντιδράσουν…

Σκέφτονται να προχωρήσουν σε οικονομικές κυρώσεις εάν η Ρωσία συνεχίσει αυτή την τακτική. Δηλαδή της αύξησης των δυνάμεων αντί της μείωσης, στα σύνορα με την Ουκρανία.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

loading...