ΠΟΛΕΜΟΣ μετά Χούντας;;; Στα όριά του ο Πούτιν: «Θα δράσουμε στρατιωτικά κατά του ΝΑΤΟ, έχουμε κάθε δικαίωμα»

 Η κορωνοχούντα έχει εδραιωθεί για τα καλά, ωστόσο μία σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ είναι νομοτελειακά αναπόφευκτη.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Δύση για κλιμάκωση της έντασης στην Ευρώπη, αποδίδοντάς την σε «λανθασμένη αποτίμηση» της έκβασης του Ψυχρού Πολέμου, και δεσμεύθηκε ότι η Μόσχα θα δώσει «στρατιωτική και τεχνική απάντηση», αν οι δυτικοί της αντίπαλοι δεν θέσουν τέλος στην πολιτική τους που χαρακτηρίζεται απειλητική απέναντι στην Ρωσία.

«Στην περίπτωση που θα διατηρηθεί η σαφώς επιθετική γραμμή των δυτικών μας φίλων, θα λάβουμε τα προσήκοντα στρατιωτικά και τεχνικά μέτρα αντιποίνων, θα αντιδράσουμε με σθεναρό τρόπο στις μη φιλικές ενέργειες… Εχουμε το απόλυτο δικαίωμα», δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος σε στελέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

«Η ενίσχυση της συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, καθώς και η οργάνωση μεγάλων διαστάσεων στρατιωτικών ασκήσεων στα ρωσικά σύνορα συνιστούν πηγή σοβαρής ανησυχίας», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, την ώρα που η Δύση κατηγορεί αντίθετα το Κρεμλίνο για την συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, στο πλαίσιο προετοιμασίας για στρατιωτική εισβολή.

«Δεν θα επιτρέψουμε την ανάπτυξη υποδομής του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και τη Γεωργία».

Ο Πούτιν επανέλαβε, στο πλαίσιο των απαιτήσεων που διατυπώνει κατά το τελευταίο διάστημα, την ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ρωσία υπογράφοντας συμφωνίες που θα απαγορεύουν κάθε μελλοντική διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Πούτιν είχε διατυπώσει την απαίτηση αυτή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την διάρκεια βιντεοκλήσης στις αρχές του Δεκεμβρίου και την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε στη δημοσιότητα δύο σχέδια συνθηκών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αλλά, ακόμη και αν η Μόσχα εξασφάλιζε ικανοποίηση, ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν το θεωρεί αυτό αρκετό.

Έτσι, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες που υπογράφουν όταν τις βολεύει ή παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ενώ ζητούν από τους άλλους να το σεβασθούν.

«Φτάνει πια με τα τεχνάσματα» κατέληξε.

Θυμίζουμε πως πριν από μερικές ημέρες, το Κρεμλίνο διαβίβασε σε Ε.Ε., ΗΠΑ και ΝΑΤΟ συγκεκριμένα αιτήματα ασφάλειας, που αφορούσαν ως επί το πλείστον την απομάκρυνση νατοϊκών πυραυλικών στρατευμάτων από χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία.

loading...