ΕΦΚΑ: ΠΥΓΜΗ του Υπουργού Χατζηδάκη σε βάρος των εργαζομένων για να καλύψει τις ευθύνες της πολιτικης του
Ανακαλούνται όλες οι άδειες των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ από 20 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου 2022, για να ρίξει στάχτη στα μάτια της κοινωνίας και κυρίως των συνταξιούχων.Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση εντυπωσιασμού, ενδεικτική της αδιέξοδης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την καθυστέρηση έκδοσης συντάξεων, προχώρησε χθες ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.


Χωρίς κανένα σεβασμό στις ανάγκες και το δικαίωμα των εργαζομένων στην ανάπαυση, εντελώς αιφνιδιαστικά, ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε από τον διοικητή του ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή να μη δοθούν ή και να ανακληθούν όλες οι άδειες των υπαλλήλων του φορέα από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022.Ο κ. Χατζηδάκης χύνει κροκοδείλια δάκρια για την καθυστέρηση των συντάξεων και θεωρεί ότι η αναστολή των αδειών των εργαζομένων θα εξυπηρετήσει την ανάγκη για ομαλή λειτουργία των υποκαταστημάτων και την εξυπηρέτηση των πολιτών την περίοδο των εορτών.

Ο κ. Χατζηδάκης βασίζει το σχετικό του αίτημα στις προβλέψεις του νόμου 3528/2007, που του δίνει αυτή τη δυνατότητα θεωρώντας ότι η περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη και η ανάγκη για την ταχεία έκδοση των συντάξεων και την αντιμετώπιση άλλων εκκρεμοτήτων των ασφαλισμένων μέχρι το τέλος του έτους μεγάλη. Τώρα άραγε κατάλαβε ο κ. υπουργός ότι το προσωπικό του ΕΦΚΑ δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες για την έκδοση των συντάξεων και την εξυπηρέτηση των πολιτών;

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχετικού νόμου, επιτρέπεται να μη χορηγείται, να περιορίζεται ή να ανακαλείται η κανονική άδεια στο δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες της υπηρεσίας, μετά όμως από έγκριση του οργάνου που προΐσταται, εκείνου το οποίο είναι αρμόδιο για τη χορήγηση της άδειας (στην περίπτωσή μας του υπουργείου εργασίας). Ο νόμος βέβαια ορίζει ρητά ότι η άδεια που ανακλήθηκε ή δεν χορηγήθηκε, δεν χάνεται αλλά «χορηγείται υποχρεωτικά το επόμενο έτος».

Άλλη διάσταση στο θέμα της ανάκλησης των αδειών δίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ.

Σε ανακοινώσεις των σωματείων τους επισημαίνουν ότι η πλειονότητα των εργαζομένων ζητάει να λάβει τις ημέρες κανονικής αδείας όχι του 2021, αλλά του 2020, που δεν έλαβαν λόγω των αντίστοιχων πιέσεων που δέχονταν και πέρυσι.

Υποστηρίζουν ότι με την κίνησή του αυτή ο υπουργός επιδιώκει να δημιουργήσει στην κοινωνία την εντύπωση πως για τα τεράστια προβλήματα και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στον ΕΦΚΑ τελικά υπαίτιοι είναι οι εργαζόμενοί του, που ζητάνε τη νόμιμη άδειά τους, και όχι οι πολιτικές των κυβερνήσεων που από ιδρύσεώς του τον έχουν απαξιώσει παντελώς. Είναι απύθμενη η υποκρισία του υπουργού και της κυβέρνησης της Ν.Δ., καθώς την ώρα που διαλύουν τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και εκατοντάδες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, την ίδια ώρα δήθεν ανησυχούν για τις εκκρεμότητες στην έκδοση των συντάξεων.
"Ενημερώνουμε τον κ. Χατζηδάκη ότι αυτή η έκτακτη ανάγκη που επικαλείται με θράσος και υποκρισία, για τους εργαζόμενους στο φορέα αποτελεί μόνιμη συνθήκη εργασίας. Εκτός αν θεωρεί τις 300 χιλιάδες εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις ως έκτακτη ανάγκη που μπορεί να λυθεί με το ελάχιστο εναπομείναν προσωπικό μέσα σε 10 ημέρες!!!

Είναι το λιγότερο υποκριτικό να προβάλει μέσω αυτής της δημόσιας ανακοίνωσης - παραγγελίας ότι τάχα «κόπτεται» για τις συντάξεις και την εξυπηρέτηση του πολίτη τη στιγμή που η κυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν τον φορέα με ελάχιστο προσωπικό που διαρκώς μειώνεται, ενώ ο τεχνολογικός και μηχανογραφικός εξοπλισμός είναι παμπάλαιος και διαλύουν τις υπηρεσίες την μία μετά την άλλη συγχωνεύοντας τμήματα και διευθύνσεις, μεταφέρουν το προσωπικό και τα απαραίτητα αρχεία μία από δω και μία από εκεί, ανοίγουμε και κλείνουμε κούτες αδιάκοπα κλπ."Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της απόφασής του, ο κ. Χατζηδάκης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως ζήτησε την ανάκληση των αδειών θεωρώντας ότι έκανε το αυτονόητο για να βγουν συντάξεις, να κλείσουν εκκρεμότητες των ασφαλισμένων και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες αυτές τις ημέρες.

Αλήθεια, ΤΩΡΑ κατάλαβε ο κ. Χατζηδάκης, τις ημέρες των γιορτών, ότι η ανάγκη για την ταχεία έκδοση των συντάξεων και την αντιμετώπιση άλλων εκκρεμοτήτων είναι μεγάλη. Και τι έκανε μέχρι σήμερα;

Μήπως αποτυγχάνουν και πέφτουν στο κενό οι μέχρι σήμερα πολιτικές του; Γιατί αρνείται πεισματικά να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΦΚΑ, αφού γνωρίζει ότι το προσωπικό και δεν επαρκεί και φεύγουν όλο και περισσότεροι σε σύνταξη και συνεχίζει να επιμένει σε άλλα μέτρα, είναι τυχαίο;

Όλοι γνωρίζουν πλέον ότι η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον ΕΦΚΑ είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκήθηκαν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια των μνημονίων και των απαγορεύσεων των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και συνεχίζονται και σήμερα από τον ίδιο κ. Χατζηδάκη. Πολιτικές που όλοι γνώριζαν ότι θα οδηγήσουν στα σημερινά αποτελέσματα και θα δημιουργηθούν οι όροι για περεταίρω είσοδο ιδιωτών στην λειτουργεία του ΕΦΚΑ.

ΜΠΡΑΒΟ στον κ. Χατζηδακη! Πολύ εύστοχη, αποτελεσματική και με πυγμή η απόφαση του για την αναστολή των άδειών των εργαζομένων.

Μόνο ως εκδικητική μανία κατά των εργαζομένων του ΕΦΚΑ, επικοινωνιακό τρικ και όχι για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων εκλαμβάνεται η απόφαση αυτή του υπουργού.

Ενός υπουργού που με τις πολιτικές νεοφιλελεύθερες εμμονές που έχει, αποτυγχάνει να κάνει πράξη τα όσα υπόσχεται και διαλαλεί στα κανάλια μόνο για τη γρήγορη έκδοση και καταβολή των συντάξεων.

Σας μάθαμε κ. υπουργέ!

Ο χρόνος σας μετράει αντίστροφα...

Ρωγμή στην Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια :