Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Eπιμέλεια Κειμένου : ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ *    

Με την πρέπουσα λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Χριστούγεννα στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας και στις κατά τόπους Μητροπόλεις της χώρας.

Μετά από 31 χρόνια, η αναστημένη πλέον Εκκλησία που βρήκε στιβαρό επιστέγασμα την ιδιαίτερη φροντίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, διανύει ημέρες πνευματικής προόδου και χάριτος.

Οι Ορθόδοξοι με μια ψυχή μετείχαν της Θείας Λειτουργίας και προϋπάντησαν το νεογέννητο Χριστό, ακολουθώντας τους ύμνους και τα τροπάρια που η Εκκλησία μας έχει αφιερώσει στην σημερινή μεγάλη ημέρα. Το σκοτάδι που επί δεκαετίες πλάκωνε τους Ορθοδόξους στην Αλβανία, έχει δώσει την θέση του στο Φως.

Σήμερα οι πιστοί, με σύνεση τήρησαν τα μέτρα που οι ημέρες επιβάλλουν για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού και με ευλάβεια προσήλθαν στους ναούς.
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΛΜΠΑΣΑΝ

Αυτά τα Χριστούγεννα η Ιερά Μητρόπολη Ελμπασάν στην Αλβανία, βρέθηκε κοντά στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Στο πλαίσιο του φιλανθρωπικού έργου που εδώ και πολλά χρόνια συντελείται από την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας,

τα στελέχη και οι ιερείς της Μητροπόλεως, προχώρησαν στην διανομή 100 δεμάτων βοηθείας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Όπως αναφέρει η Ιερά Μητρόπολη στην σχετική της ανακοίνωση, τα δέματα περιείχαν είδη πρώτης ανάγκης καθώς επίσης και απορρυπαντικά, ενώ ο σκοπός είναι να απαλύνει ο πόνος όσων αυτές τις μέρες βρίσκονται σε ανάγκη. Επιπλέον την κίνησή της στήριξαν αρκετοί δωρητές, για τους οποίους η Μητρόπολη εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες.

Όλα αυτά τα χρόνια η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, διακρίνεται για το πολύπλευρο και σημαντικό της έργο, καθώς βρίσκεται με κάθε τρόπο πλάι στον άνθρωπο, χωρίς να κάνει καμία απολύτως διάκριση.

ΠΗΓΗ : ΟΡΘΟΔΟΧΙΑ NEWS AGENCY

ΠΩΣ ΕΟΡΤΑΣΘΗΚΑΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ – ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΗΓΕΤΩΝ

Όπως γνωρίζουμε, στην Αλβανία υπάρχουν τριών ειδών θρησκευτικά δόγματα : το ορθόδοξο χριστιανικό, το καθολικό χριστιανικό, και το μουσουλμανικό. Ας δούμε τι λένε σχετικά, τα αλβανικά ΜΜΕ :

Χιλιάδες χριστιανοί πιστοί γιόρτασαν τα Χριστούγεννα, μια από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες της θρησκείας τους. Οι θρησκευτικοί ηγέτες κάλεσαν να σταθούν δίπλα στους φτωχούς, για ειρηνική αντίσταση στην αδικία και για επιστροφή στις θρησκευτικές διδασκαλίες που συμβουλεύουν μια ηθική κοινωνία και οικογένεια.

Χιλιάδες χριστιανοί πιστοί συγκεντρώθηκαν τα μεσάνυχτα και το πρωί κοντά σε εκκλησίες και καθεδρικούς ναούς για να ξεκινήσουν τους εορτασμούς των Χριστουγέννων, οι οποίοι συνεχίστηκαν στα σπίτια τους και σε άλλα μέρη.

Στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, στην πρωτεύουσα (Τίρανα), οι τελετές έγιναν από τον Αρχιεπίσκοπο George Frendo, ο οποίος ύψωσε τις θυσίες του Ιησού Χριστού για να βοηθήσει τους φτωχούς και αβοήθητους. Από την άλλη μίλησε για «ηθική βρωμιά της κοινωνίας», για «δικτάτορες, διαφθορά, εγκληματίες και δολοφονίες» που θλίβουν την κοινωνία: «Χρειαζόμαστε αυτό το φως για να καθαρίσουμε την ηθική βρωμιά της κοινωνίας, να καθαρίσουμε την κοινωνία από το μίσος, την εκδίκηση, την αδικία και τη διαφθορά. Ακούμε πολλά νέα που μας στεναχωρούν. για τρομοκράτες που σκοτώνουν χωρίς έλεος, για φόνο και αυτοκτονία, για διαφθορά και αδικία. Ο Ιησούς είναι ο μόνος σωτήρας της ανθρωπότητας. ας μην τοποθετήσουμε κανέναν πολιτικό στον ίδιο θρόνο ως σωτήρα», είπε ο μονσινιόρ Φρέντο.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες τήρησαν τα χρονοδιαγράμματα και τα μέτρα υγείας της πανδημίας του Covid. Οι καθολικές λειτουργίες έκλεισαν μέσα στις 11 το πρωί, ενώ οι Ορθόδοξοι τις κρατούσαν το πρωί, σεβόμενοι τις αποστάσεις και αποφεύγοντας τις συγκεντρώσεις. Στην λειτουργία των ορθοδόξων πιστών στον καθεδρικό ναό «Ανάσταση του Χριστού» ηγήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος Γιαννουλάτος, ο οποίος κάλεσε σε ειρηνική αντίσταση στην αδικία. «Δύο από τις πολλές ακτίνες του ήλιου της δικαιοσύνης που λάμπουν αυτές τις μέρες γίνονται ιδιαίτερα σχετικές με τις μέρες μας: η δύναμη της ειρηνικής αντοχής των κύριων προσώπων της ανατολής και η ουσία της σημασίας της, ότι ήρθε ο Υιός του Θεού να μένει μαζί μας» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος. .

Χριστουγεννιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το βράδυ και το πρωί σε καθολικές και ορθόδοξες εκκλησίες και καθεδρικούς ναούς από χιλιάδες πιστούς σε όλη την Αλβανία. Ο Πρόεδρος της Επισκοπικής Συνδιάσκεψης και Αρχιεπίσκοπος Σκόδρας και Πουλτ, Angelo Massafra, συνεχάρη τους πιστούς, γράφει η VOA (= Voice of America).. «Συχνά στην καθημερινή μας οικογενειακή-εκκλησιαστική ζωή, η αλαζονεία και η βία δημιουργούν προβλήματα. Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, καλύτεροι. Να ζεις σε αυτόν τον κόσμο με σύνεση και δίκαια, κάνοντας δικαιοσύνη. Πόσο παραπονιόμαστε για δικαιοσύνη και δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Δεν υπάρχει ούτε στα δικαστήρια ούτε σε πολλά επίπεδα. Αλλά είναι στο χέρι μας να είμαστε απαλλαγμένοι από ιδιωτικά και προσωπικά συμφέροντα και να έχουμε μια πιο αλληλέγγυα καρδιά», είπε ο Μονσινιόρ Μασαφρά.

Για σχεδόν δύο χρόνια, η πανδημία του Covid 19 έχει μειώσει σημαντικά τις θρησκευτικές τελετές όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων, μουσουλμάνων, χριστιανών και μπεκτασήδων, που φροντίζουν να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις για να μην αρρωστήσουν οι πιστοί.

Η Αλβανία είναι γνωστή για τη διαθρησκευτική της ανοχή και αρμονία, όπου για αιώνες συνυπάρχουν διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες μεταξύ πιστών που σέβονται και συγχαίρουν ο ένας τον άλλον, χωρίς να σημειώνουν σύγκρουση με βάση τη θρησκεία.

Eπιμέλεια Κειμένου : ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ

loading...