Αδιανόητες καταστάσεις: Τρίμηνη διάρκεια στα πιστοποιητικά νόσησης - Τα σενάρια για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό


 Για ετήσιο εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού μίλησαν τις προηγούμενες ημέρες οι CEO της Pfizer και της BioNTech, Αλμπέρτ Μπουρλά και Ουγκούρ Σαχίν αντίστοιχα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στις κυβερνήσεις ότι οι Big Pharma θέλουν ακόμα περισσότερα έσοδα. 


Μήνυμα που το έλαβαν φυσικά οι κυβερνήσεις -και κυρίως η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη- και γι' αυτό τον λόγο έφεραν (ή φέρνουν) αλλαγές στη διάρκεια των πιστοποιητικών. 


Πριν λίγες ημέρες είχαμε ανακοινώσεις ότι η τρίτη δόση θα γίνεται πλέον στους τρεις μήνες (δεν έχει αλλάξει ακόμα η χρονική διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού), ενώ μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τα πιστοποιητικά νόσησης. 


Συγκεκριμένα μέσα στην εβδομάδα, μετά και τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, αναμένεται η απόφαση για τη σύντμηση του πιστοποιητικού νόσησης στους 3 από τους 6 μήνες που ισχύει σήμερα.


Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή υπάρχει η ισχυρή σύσταση της κυβέρνησης για όσους έχουν νοσήσει, να προγραμματίζουν τον εμβολιασμό στους 3 μήνες (και όχι 6) μετά.


Στη Σύνοδο Κορυφής ο υποχρεωτικός εμβολιασμός


«Θα κάνουμε ότι χρειαστεί» δηλώνουν τώρα κυβερνητικοί κύκλοι σε σχέση με το ζήτημα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας.


Ωστόσο παραπέμπουν και στην συζήτηση που θα γίνει κεντρικά στην Ευρώπη, στις 16 Δεκεμβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής, με πρωτοβουλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και στην τελικά απόφαση της Γερμανίας, η οποία έχει ανοίξει συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο.


Μία πρώτη συζήτηση για το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα γίνει αύριο, στη Σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ.


Τα σενάρια για την επέκταση της υποχρεωτικότητας


Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια, εφόσον «περπατήσει» η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού:


Το πρώτο, να επεκταθεί σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε επαφή με κόσμο, ώστε να μην αποτελούν εστία διασποράς.


Το δεύτερο να θεσπιστεί η υποχρεωτικότητα ακόμη χαμηλότερα από τα 60 έτη, ενδεχομένως το όριο να είναι τα 50 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :