Τσίπρας: «Παραιτηθείτε! Ζητάμε εκλογές – Ξέρατε για την έκθεση Τσιόδρα» – Μητσοτάκης: «Εκλογές γίνονται όταν το θέλει η κυβέρνηση»

 Εξαιρετικά ύποπτο αίτημα λίγες ημέρες μετά τη διαγραφή Κουρουμπλή και την αριστερή “αβάντα” στην κυβέρνηση.

Με σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας ξεκίνησε την ομιλία του στην συνεδρίαση της Βουλής για τον Προϋπολογισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

«Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε:

«Δεν επτωχεύσατε οικονομικά επτωχεύσατε ηθικά κ. Μητσοτάκη. Γιατί το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε ανεπαρκές.

Ότι οι άριστοι αποδείχθηκαν άχρηστοι. Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά, την ώρα της κρίσης, την ώρα του πόνου, την ώρα της υγειονομικής τραγωδίας και της οικονομικής δυσπραγίας, επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά και προσωπικά. Να στήσετε έναν τεχνητό, έναν ψεύτικο θρίαμβο.

Μια μαγική εικόνα επιτυχίας, βασισμένη στο ψέμα και στην προπαγάνδα. Και τώρα που τα πήλινα πόδια του ψεύδους καταρρέουν, ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος. Γιατί η πραγματικότητα είναι πιο ισχυρή από την εικόνα που αναπαράγουν τα καλοπληρωμένα με δημόσιο χρήμα φιλοκυβερνητικά μέσα».

Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή για τους ανθρώπους που άδικα χάνονται ενώ θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος .

Γενικεύοντας ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε μία Ευρώπη που αλλάζει επιμένει ιδεοληπτικά στις ίδιες αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είπατε ψέματα για τα στοιχεία θνητότητας εκτός ΜΕΘ

«Είπατε ψέματα ότι έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων, είπατε ψέματα για τα στοιχεία θνητότητας εκτός ΜΕΘ, όταν στα χέρια σας είχατε εδώ και μήνες τη μελέτη – όχι ενός τυχαίου – του πιο στενού συνεργάτη σας. Αλήθεια, δεν ντρέπεστε να λέτε τέτοια ψέματα;», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πώς είναι δυνατόν να μη σας είχε πει τίποτε ο άνθρωπος, ο οποίος μιλούσε μαζί σας τρεις φορές την εβδομάδα, όπως ο ίδιος έχετε πει πολλές φορές μέχρι τώρα;», διερωτήθηκε.

«Αν δεν τα ξέρατε, θα έπρεπε να παραιτηθείτε για εγκληματική αμεριμνησία εν μέσω πανδημίας. Αν όμως τα ξέρατε και λέγατε συνειδητά ψέματα, τότε έπρεπε να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό».

Ακολούθως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον πρωθυπουργό σήμερα, από το βήμα της Βουλής να παραιτηθεί και να προκηρύξει άμεσα πρόωρες εκλογές.

«Είστε επικίνδυνος κ. Μητσοτάκη!

Σας ζητάμε να δώσετε λύση, είστε ανεπαρκής και επικίνδυνος. Σας ζητούμε να δώσετε τον ελληνικό λαό να σας κρίνει.

Καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αντισταθούν και να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων».

Πρόκειται για την πρώτη φορά μέσα σε αυτή τη 2ετία που από το βήμα της Βουλής, σύσσωμη η αντιπολίτευση (πλην του ΚΙΝΑΛ) ζητάει πρόωρες εκλογές από τον Μητσοτάκη.

.

Μητσοτάκης: «Εσείς θα ήσασταν ο χαμένος σε πρόωρες εκλογές»

Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε μετά από λίγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου τοποθετείται επ αφορμής της ψήφισης του Προϋπολογισμού.

«Μετά από 27 μήνες ο κ. Τσίπρας υπο τις έντονες επιφημίες της ΚΟ του πέρασε τον Ρουβίκωνα και αποφάσισε να ζητήσει εκλογές» σχολίασε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Αν υπάρχει ένας πολιτικός στην χώρα που σήμερα θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ».

«Αυτούς τους μήνες υπήρξαν ευκαιρίες να προκηρύξω εκλογές, με βεβαιότητα ότι θα μας οδηγούσαν σε καλύτερο αποτέλεσμα από το αποτέλεσμα του Ιουλίου 2019. Αναφέρω ενδεικτικά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου του περασμένου έτους, όταν τα ποσοστά της κυβέρνησης ήταν στρατοσφαιρικά. Δεν το έκανα. Δεν το έκανα, γιατί δεν είμαστε το ίδιο κ. Τσίπρα.

Μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης στις ανάγκες της χώρας. Και προς μια προσέγγιση που επιμένει να βλέπει την κοινωνία υπο το πρίσμα των σκοπιμοτήτων. Εσείς κ. Τσίπρα ήσασταν αυτός που το 2015, στην περίφημη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, είχατε διαβεβαιώσει τους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θα κάνετε εκλογές και τις προκηρύξατε αμέσως μετά. Και μετά λέτε ότι εγώ είμαι ψεύτης.

Είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο που έχει ακουστεί στην αίθουσα αυτή. Θα ήταν πράγματι μεγάλος πειρασμός να προκήρυσσα σήμερα εκλογές, μόνο και μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας σήμερα.

Και εδώ που τα λέμε όλες οι αντιπολιτεύσεις αυτό κάνουν, ζητάνε εκλογές. Όμως στο τέλος εκλογές γίνονται όταν το θέλει η κυβέρνηση.

Εχω εξήγηση γιατί ζητήσατε σήμερα εκλογές. Το κάνατε όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί γνωρίζετε ότι όσο περνά ο χρόνος θα είστε 3ο κόμμα. Η αιτία είναι δίπλα σας και οι αναταράξεις στην κεντροαριστερή πολυκατοικία σας προκαλούν φόβο. Θα μείνετε μάλλον λιγότεροι μετά τις εκλογές. Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της 4ετίας, όπως έχω πει πολλές φορές. Δεν αλλάζει η προσέγγισή μου στα ζητήματα θεσμικής συνέχειας και πολιτικής κανονικότητας. Βρήκα ενδιαφέρον και τολμώ να πω προβληματικό μια αναφορά σας στο τέλος ομιλίας σας.

Σε κλίμα φόρτισης είπατε ότι «καλώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αντισταθούν. Να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση ενόχων και να κάνουν το συνταγματικό τους δικαίωμα» Αναρωτιέμαι. Με τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος έχετε κάποια σχέση; Τα ίδια λένε και αυτοί. Τις ίδιες ακραίες απόψεις. Είστε για μια ακόμα φορά στο περιθώριο της κοινωνίας».

loading...