Όπλα ελεγχόμενα από τον εγκέφαλο : Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι αναπτύσσει τεχνολογία ελέγχου εγκεφάλου

Οι ΗΠΑ κατηγορούν κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας και ερευνητικά ινστιτούτα ότι οπλίζουν τη βιοτεχνολογία, δημιουργώντας «όπλα ελέγχου του εγκεφάλου».

Ηκυβέρνηση Μπάιντεν, έχει βάλει στη μαύρη λίστα και έχει επιβάλει κυρώσεις σε δεκάδες κινεζικά κυβερνητικά ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρείες τεχνολογίας του ιδιωτικού τομέα, κατηγορώντας τους ότι οπλίζουν τεχνολογία για χρήση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ανακοίνωσαν την Πέμπτη τα Υπουργεία Εμπορίου και Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι αυτές οι οντότητες εργάζονται ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της κινεζικής κυβέρνησης, για την ανάπτυξη και δημιουργία βιοτεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των «όπλων ελέγχου του εγκεφάλου», για πιθανή επιθετική χρήση και ως μέρος της καταστολής των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών εθνοτικών μειονοτήτων, μια εκστρατεία που οι ΗΠΑ έχουν κρίνει ότι συνιστά γενοκτονία.

Οι κυρώσεις επιδιώκουν να απαγορεύσουν την εξαγωγή τεχνολογίας των ΗΠΑ σε αυτά τα έργα ή να εμποδίσουν την πρόσβασή τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ.

“Η επιστημονική επιδίωξη της βιοτεχνολογίας και της ιατρικής καινοτομίας μπορεί να σώσει ζωές. Δυστυχώς, η ΛΔΚ επιλέγει να χρησιμοποιήσει αυτές τις τεχνολογίες για να επιδιώξει τον έλεγχο του λαού της και την καταστολή των μελών εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων“, δήλωσε η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στα εμπορεύματα, τις τεχνολογίες και το λογισμικό των ΗΠΑ που υποστηρίζουν την ιατρική επιστήμη και τη βιοτεχνική καινοτομία, να εκτρέπονται προς χρήσεις αντίθετες με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», πρόσθεσε σε δήλωσή της.

Σύμφωνα με τη στρατηγική “στρατιωτικής πολιτικής σύντηξης” της Κίνας, το Πεκίνο επιδιώκει να χρησιμοποιήσει αναδυόμενες βιοτεχνολογίες για να υποστηρίξει μελλοντικές στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της χορηγίας έρευνας για επεξεργασία γονιδίων, βελτίωση της ανθρώπινης απόδοσης, διεπαφές μηχανών εγκεφάλου και βιολογικά υλικά.

Η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ, είπε ότι η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα «σύστημα επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας» σε ολόκληρη την Σιντζιάνγκ «ως μέρος του μηχανισμού καταπίεσης της», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Συνολικά, 12 κινεζικά ερευνητικά ινστιτούτα και 22 κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν μπει στη μαύρη λίστα από την αντιπροσωπεία της και έχουν αποκλειστεί από εξαγωγές ή μεταφορές αμερικανικής τεχνολογίας, εκτός από περιορισμένες περιπτώσεις με άδεια. Επικεφαλής ανάμεσά τους, είναι η Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών της Κίνας και τα 11 ερευνητικά της ινστιτούτα.

Συνολικά, “χρησιμοποιούν διαδικασίες βιοτεχνολογίας για να υποστηρίξουν τις κινεζικές στρατιωτικές τελικές χρήσεις και τους τελικούς χρήστες, για να συμπεριλάβουν υποτιθέμενα όπλα ελέγχου εγκεφάλου“, ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου στη δημόσια ανακοίνωσή του την Πέμπτη.

Δεν είναι σαφές τι είδους όπλα θα μπορούσε να υπάρχουν ήδη, αλλά οι Κινέζοι στρατιωτικοί ηγέτες έχουν μιλήσει για χρόνια για τη βιοτεχνολογία, ως δημιουργία νέας «επιθετικής ικανότητας», συμπεριλαμβανομένων όπλων «ελέγχου του εγκεφάλου» και «συγκεκριμένων εθνοτικών γενετικών επιθέσεων».

Αυτές οι εφευρέσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, « πράγματα της επιστημονικής φαντασίας, όπως όπλα ελεγχόμενα από τον εγκέφαλο», που θα επέτρεπαν σε «έναν Κινέζο κομάντο να εκτοξεύσει ένα όπλο μόνο με μια σκέψη, όχι με το δάχτυλο της σκανδάλης», σύμφωνα με τον Κρεγκ Σίνγκλετον, πρώην διπλωμάτη των ΗΠΑ που είναι τώρα επικουρικός συνεργάτης στο Foundation for Defense of Democracies, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον.

Προς το παρόν, φαίνεται ότι η Κίνα έχει επικεντρώσει την υποτιθέμενη χρήση τους εναντίον εγχώριων στόχων, συμπεριλαμβανομένων των Ουιγούρων στη δυτικότερη επαρχία της χώρας, γνωστή επίσημα ως Xinjiang.

Ιδιωτικές εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας άμυνας και επιτήρησης της Κίνας, συνεργάζονται ενεργά με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταστείλει μέλη εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.

Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη λογισμικού αναγνώρισης προσώπου, υπολογιστικού νέφους, drones και τεχνολογίας GPS, μεταξύ άλλων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

“Ένα τέτοιο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορούσε να αναγνωρίσει άτομα ως μέρος της εθνοτικής μειονότητας των Ουιγούρων και να στείλει αυτοματοποιημένους συναγερμούς στις κυβερνητικές αρχές“, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ μια άλλη εταιρεία βοήθησε να αναπτυχθεί ένα εργαλείο μεταγραφής και μετάφρασης για την γλώσσα των Ουιγούρων για να επιτρέψει στις αρχές να σαρώσουν ηλεκτρονικές συσκευές.

Ενώ η πλειονότητα των εταιρειών της μαύρης λίστας χαρακτηρίστηκαν λόγω των δεσμών τους με τη λεγόμενη «πολιτική-στρατιωτική στρατηγική σύντηξης» της Κίνας, όπου πολιτικοί τομείς όπως η ιατρική και η βιοτεχνολογία φέρεται να είναι όπλα για να υποστηρίξουν τον στρατό, μια «χούφτα» ορίστηκε επίσης για εξαγωγή ευαίσθητης τεχνολογίας προς το Ιράν.

Αυτή η στρατηγική έχει θορυβήσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία ξεκίνησε μια ισχυρή συνολική προσπάθεια για να την εμποδίσει. Αυτό περιελάμβανε, την επανειλημμένη ανάπτυξη αυτής της μαύρης λίστας του Υπουργείου Εμπορίου, για την απαγόρευση των εξαγωγών των ΗΠΑ σε κινεζικές εταιρείες στις οποίες θα μπορούσε στη συνέχεια να έχει πρόσβαση ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός.

pentapostagma.gr

loading...