Φάουτσι: Ο ορισμός του πλήρως εμβολιασμένου θα αλλάξει

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, στην Ουάσιγκτον την 1η Δεκεμβρίου 2021. (Susan Walsh/AP Photo)

Ο ορισμός του πλήρως εμβολιασμένου στις Ηνωμένες Πολιτείες θα αλλάξει, δήλωσε την Τετάρτη ο Δρ. Άντονι Φάουτσι.

«Θα είναι θέμα του πότε, όχι του αν», δήλωσε ο Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στο CNN.

Ο όρος πλήρως εμβολιασμένος αναφέρεται επί του παρόντος σε ένα άτομο που λαμβάνει δύο δόσεις από τα εμβόλια COVID-19 της Pfizer ή της Moderna ή το εμβόλιο Johnson & Johnson με μία δόση.

Ο Φάουτσι δήλωσε προηγουμένως ότι ο ορισμός θα μπορούσε να αλλάξει. Η Δρ. Ροσέλ Ουαλένσκι, επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) -που καθόρισε τον ορισμό- άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του.

Ο ορισμός χρησιμοποιείται από τις αρχές που επιβάλλουν εντολές εμβολιασμού σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ομοσπονδιακών εντολών κατά των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των κυβερνητικών εργολάβων.

Αρκετές από αυτές τις εντολές έχουν μπλοκαριστεί στα δικαστήρια προς το παρόν λόγω ανησυχιών ότι είναι παράνομες.

Ο Φάουτσι δήλωσε ότι η χρονική στιγμή της αλλαγής μπορεί να συνδέεται με τις εν εξελίξει υποθέσεις.

«Έχει επιπτώσεις σε αυτό, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει σημασία», δήλωσε.

Το CDC δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η αποτελεσματικότητα και των τριών εμβολίων που έχουν εγκριθεί για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώνεται όσο περνάει περισσότερος χρόνος από τη στιγμή που ένα άτομο κάνει ένα εμβόλιο, σύμφωνα με δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο και μια σειρά από μελέτες.

Υπάρχει «μια αργή αλλά σταθερή εξασθένιση της ανοσίας με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Δρ. Φράνσις Κόλινς, διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.

Η Ουαλένσκι και άλλες υγειονομικές αρχές, επικαλούμενες την εξασθένηση της αποτελεσματικότητας, ενέκριναν πρόσφατα την αναμνηστική δόση για όλους τους ενήλικες 18 ετών και άνω. Στα τέλη του περασμένου μήνα, συνέστησαν να κάνουν ένα επιπλέον εμβόλιο σχεδόν όλοι στον πληθυσμό αυτό.

Η πτώση της προστασίας είναι ακόμη πιο έντονη έναντι της πρόσφατα αναγνωρισμένης παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με τέσσερις μελέτες που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Οι κατασκευαστές εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της Pfizer και του γερμανικού εταίρου της BioNTech, κάνουν αγώνα δρόμου για να αναπτύξουν αναδιαμορφωμένα εμβόλια που θα στοχεύουν ειδικά στην παραλλαγή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι τα δεδομένα καθιστούν «πολύ σαφές ότι το εμβόλιό μας για την παραλλαγή Omicron θα πρέπει να είναι εμβόλιο τριών δόσεων».

Ορισμένα αμερικανικά ιδρύματα έχουν ήδη αρχίσει να απαιτούν αναμνηστικά εμβόλια για τους ανθρώπους που πληρούν τους κανόνες εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων πολλών πανεπιστημιουπόλεων.

Ο Δρ. Σκοτ Γκότλιμπ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Pfizer και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι πιστεύει ότι το CDC θα επικαιροποιήσει τον ορισμό του πλήρως εμβολιασμένου ώστε να περιλαμβάνει τα ενισχυτικά εμβόλια, αλλά όχι πριν από το επόμενο έτος.

«Νομίζω ότι κάποια στιγμή θα το κάνουν, αλλά όχι φέτος. Νομίζω ότι τελικά αυτό θα θεωρηθεί το εμβόλιο τριών δόσεων, αλλά θα δυσκολευτώ να πιστέψω ότι το CDC θα κάνει αυτή τη σύσταση σύντομα», δήλωσε στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS.

theepochtimes.gr

loading...