Δημοσκοπήσεις σοκ από δυο πρεσβείες: Για 70-90 έδρες με το ζόρι πάει η ΝΔ


 Η κυβέρνηση εισέρχεται στον πιο δύσκολο χειμώνα της με πραγματικά ποσοστά περί το 23% σύμφωνα με τις ανεξάρτητες έρευνες τουλάχιστον 2 δυτικών πρεσβειών και μεγάλης ξένης πολυεθνικής εταιρείας. Για την ακρίβειας 22-24,7 με αναγωγή επί των εγκύρων. Η κατάσταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν είναι καθόλου καλή και δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι η κυβέρνηση έχει  «τελειώσει». Είναι πολλά τα σύννεφα που έχουν μαζευτεί στον κυβερνητικό ορίζοντα τον τελευταίο καιρό αν και η υποχώρηση των ποσοστών της ΝΔ είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο.


Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, τα απανωτά Lockdown, o έμμεσος εκβιασμός σε εμβολιασμό, οι αναστολές εργασίας, και τα βαρά σκάνδαλα, είτε κοινωνικά (βλ. Λιγνάδης), είτε οικονομικά (ονόματα κ διευθύνσεις θα αρχίσουν να βγαίνουν στην φόρα με το νέο έτος), όλα φαίνεται να βάρυναν σε αυτή την σταδιακή πτωτική πορεία. Ιδιαίτερα βάρυνε η διαχείριση των πυρκαγιών του καλοκαιριού όταν η κυβέρνηση ανίκανη να διαχειριστεί την κατάσταση άφησε να καούν περί το 1,5 εκατομμύριο στρέμματα δάσους εξοργίζοντας τον κόσμο με τα απανωτά διαγγέλματα και τις εκκλήσεις για εκκένωση.


Υπολογίζεται από τις έρευνες των εταιρειών δημοσκοπήσεων ότι η κυβέρνηση έχανε 1% κάθε μήνα μεσοσταθμικά από το 33% που είχε τον Ιανουάριο του 2021. Με αποτέλεσμα τώρα τα ποσοστά της να κυμαίνονται περί το 23%. Η ΝΔ έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30% τον Μάρτιο. Και τον Αύγουστο με τις πυρκαγιές έχασε 3% σε ένα μήνα! Τελευταία μεγάλη πτώση καταγράφηκε μετά την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους 60άρηδες. Οι άνθρωποι αυτοί, ανεμβολίαστοι, παλιοί ψηφοφόροι της ΝΔ, και από περιοχές παλιά κάστρα του κόμματος γύρισαν την πλάτη στην ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη μετά την ανακοίνωση του προστίμου των 100 ευρώ που τελικά τους πείσμωσε  ακόμα περισσότερο.


 Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Μακεδονία σήμερα, οι νομοί της οποίας παρουσιάζουν την μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη στην χώρα η ΝΔ, λαμβάνει ένα 20%  βάσει της καταγραφόμενης σήμερα εκλογικής επιρροής. Το σοκ για το κυβερνών κόμμα θα είναι μεγάλο αφού δημοσκοπήσεις φιλικών προς την κυβέρνηση μέσων δίνουν, αν σήμερα γίνονταν εκλογές, 120 βουλευτές στην ΝΔ. Αριθμός όμως που δεν υφίσταται στην πραγματικότητα καθώς σύμφωνα με τις υφιστάμενες ανεξάρτητες έρευνες η ΝΔ πάει για  70 - 90 βουλευτές. Αν αυτή η εκτίμηση επιβεβαιωθεί η ΝΔ δεν έχει καμιά δυνατότητα για πρωτοβουλία των κινήσεων μετά τις εκλογές.


Τα σημάδια ότι το καράβι βουλιάζει είναι πολλά. Τελευταίο χτύπημα η μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση γνώριζε για την μεγάλη θνητότητα στις ΜΕΘ και δεν έκανε τίποτα να ενισχύσει το ΕΣΥ. Ας μην ξεχνάμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και η προανακριτική για την περίφημη «λίστα Πέτσα» όπου σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων η κυβέρνηση η ίδια μοίρασε δημόσιο χρήμα σε φιλικά της μέσα. Παρόμοια υπόθεση στην Αυστρία επέφερε το πολιτικό τέλος του Σεμπάστιαν κουρτς.


Οι απώλειες του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι μόνο προς τα δεξιά του. Το ρήμα εκεί είναι γνωστό εδώ και πολλούς μήνες. Οι διαρροές είναι και προς την κεντροαριστερά που παρουσιάζεται πλέον από τα καλοταϊσμένα συστημικά μέσα ως μια αναδυόμενη εναλλακτική.


Κανονικά οι εκλογές θα λάβουν χώρα σε δεκαοχτώ μήνες. Γύρω στον Ιούνιο του του 2023. Αλλά τον Σεπτέμβριο του 2022 θα πρέπει ο Κ. Μητσοτάκης να περάσει τον νέο προϋπολογισμό. Με ποιες δημοσκοπικές εφεδρείες θα τα καταφέρει μέχρι τότε είναι κάτι που μένει να το δούμε. Αν φυσικά τα καταφέρει να φτάσει μέχρι το τέρμα καθώς δεν είναι λίγοι οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που τον συμβουλεύουν να προχωρήσει σε εκλογές το συντομότερο δυνατό.


Μάλιστα στενοί του σύμβουλοι ήθελαν εκλογές το φθινόπωρο που μας πέρασε αλλά η εισήγηση δεν εισακούστηκε και η ευκαιρία για μια αξιοπρεπή εμφάνιση του κυβερνώντος κόμματος χάθηκε... 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια :