Οι εμβολιασμένοι γίνονται ανεμβολίαστοι: Έρχονται αλλαγές στα πιστοποιητικά – Πόσοι δεν θα κάνουν την 3η δόση

Στους τρεις μήνες θα λήγουν τα πιστοποιητικά νόσησης

Η κυβέρνηση αποφάσισε την Τετάρτη ότι πλέον τα πιστοποιητικά νόσησης θα έχουν διάρκεια τριών μηνών, ενώ παράλληλα αναμένεται να γίνουν και νέες ανακοινώσεις για τη διάρκεια των πιστοποιητικών εμβολιασμού. 

Από τις 13 Δεκεμβρίου, εξετάζεται η θέσπιση πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 δύο ταχυτήτων.

Χαρακτηριστικά για τους άνω των 60 ετών το πιστοποιητικό εμβολιασμού να λήγει στους επτά μήνες και για όλους τους υπόλοιπους να λήγει στους εννέα μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Η λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού σημαίνει ότι από την κατηγορία του εμβολιασμένου κάποιος εντάσσεται, πλέον, στην κατηγορία του ανεμβολίαστου, με τα rapid tests και τους περιορισμούς που συνεπάγονται.

Επισημαίνεται ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού 150.000 πολιτών άνω των 60 ετών που δεν πραγματοποίησαν την τρίτη δόση κατά της νόσου COVID-19 εντός του προβλεπόμενου επτάμηνου.

Οι άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την δεύτερη δόση πριν από επτά μήνες και περισσότερο, αλλά δεν έκαναν την τρίτη δόση εμβολίου, μπλέκουν από τη Δευτέρα σε… περιπέτειες.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν λήγει αυτομάτως και δε θα πάρουν ούτε ώρα παράταση. 

Πού θα εφαρμόζεται το απαγορευτικό σε +60 από τη Δευτέρα

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που είχαν ήδη δε θα περνά καν από το σκανάρισμα της εφαρμογής Covid Free App. Τι σημαίνει αυτό;

Για να πάνε στην δουλειά τους θα χρειάζονται δύο rapid test την εβδομάδα.

Αποκλείονται και δεν θα μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους, όπως σε εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, σινεμά και στους εσωτερικούς χώρους άθλησης.

Θα χρειάζονται rapid test για να ψωνίσουν σε εμπορικά καταστήματα και για να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, πλοίο η τρένο.

Τρίμηνη η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης

Το πιστοποιητικό νόσησης θα λήγει στους τρεις μήνες από έξι που ίσχυε μέχρι σήμερα εν μέσω και των φόβων για τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ζήτησαν από τη νέα χρονιά τα πιστοποιητικά νόσησης να λήγουν ακριβώς στους τρεις μήνες, κάτι που έκανε δεκτό το Υπουργείο Υγείας.

Χαρακτηριστικά, σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται: «Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 μήνες στους 3 μήνες, θα ακολουθήσει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες».

Ακόμα, τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021, οι ειδικοί προτείνουν λήξη στις 31 Ιανουαρίου του 2022.

580.000 εμβολιασμένοι δεν θα κάνουν τρίτη δόση

Αποφασισμένο να κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου δηλώνει το 88% των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Αντίθετα, τουλάχιστον ένα 8% δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου, είτε γιατί δεν θεωρεί ότι είναι απαραίτητο είτε επειδή φοβάται για ενδεχόμενες παρενέργειες.  Δηλαδή περί τους 580.000 πολίτες, με βάση τον αριθμό των μέχρι τώρα εμβολιασθέντων… 

Την ίδια στιγμή, δύο στους τρεις Ελληνες γονείς δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους έναντι της COVID-19. Εξ αυτών, μόνο το 33% δηλώνει ότι σκοπεύει να εμβολιάσει το παιδί του.

Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα της Πανελλήνιας Ερευνας Υγείας – Hellas Health VIII, του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (υπό την αιγίδα και χορηγία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος), που διενεργήθηκε το διάστημα από 5 έως 22 Νοεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.001 ενηλίκων της χώρας μας και την οποία παρουσίασε χθες ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και διευθυντής του Ινστιτούτου, Γιάννης Τούντας.

loading...