Τί αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 30%; Επηρεάζει τους περισσότερους ανθρώπους

 Μελέτη έριξε περισσότερο φως στις συνθήκες που οδηγούν στο εγκεφαλικό και ένας παράγοντας αυξάνει ακόμα και κατά 30% τον σχετικό κίνδυνο.

Η απειλή του εγκεφαλικού συνεχίζει να είναι μεγάλη ιδίως εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού αν και, ευτυχώς, η κατάσταση μπορεί να προληφθεί. Νέα έρευνα, ωστόσο, ανακάλυψε έναν παράγοντα που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό κατά 30%.

Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

Τα ευρήματα της σχετικής μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο «European Heart Journal», διαπίστωσαν ότι 1 στους 11 επιζώντες από εγκεφαλικό βιώνει μια φάση θυμού ή αναστάτωσης, πριν από το συμβάν.

Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι 1 στους 20 ασθενείς είχε βαριά σωματική άσκηση πριν από το περιστατικό. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν για τη μελέτη, βασίστηκαν σε περισσότερες από 13.462 περιπτώσεις, τις οποίες οι ερευνητές ανέλυσαν για να προσδιορίσουν τα πρότυπα στους ασθενείς.

Ο Άντριου Σμιθ, καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας στο NUI Galway δήλωσε: «Η πρόληψη του εγκεφαλικού αποτελεί προτεραιότητα για τους γιατρούς και παρά την πρόοδο, παραμένει δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα συμβεί ένα εγκεφαλικό. […] Η μελέτη μας είχε ως στόχο να εξετάσει τις οξείες εκθέσεις που μπορεί να λειτουργήσουν ως ερεθίσματα. Εξετάσαμε δύο ξεχωριστούς παράγοντες. Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι ο θυμός ή η συναισθηματική αναστάτωση συνδέονταν με περίπου 30% αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια μιας ώρας ύστερα από ένα επεισόδιο, με μεγαλύτερη αύξηση εάν οι ασθενείς δεν είχαν ιστορικό κατάθλιψης. Οι πιθανότητες ήταν, επίσης, μεγαλύτερες για όσους είχαν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης».

Πάντως, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τρομακτικά γεγονότα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος ή να προκαλέσουν υπερβολική απόκριση από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Αυτό το σύστημα είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση των λειτουργιών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού.

Ακόμα, ο καθηγητής Άντριου Σμιθ εξήγησε πως τα ευρήματα έδειξαν ότι η βαριά σωματική καταπόνηση συνδέθηκε με 60% αύξηση του κινδύνου για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο ίδιος, μάλιστα, σημείωσε: «Υπήρχε μεγαλύτερη αύξηση για τις γυναίκες και μικρότερος κίνδυνος για εκείνες με φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε αύξηση με την έκθεση τόσο σε παράγοντες που προκαλούν θυμό όσο και σε βαριά σωματική άσκηση».

loading...