Ο απολογισμός αποτυχίας της επιτροπής Ελλάδα 21

 Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη*                                          

Τις τελευταίες εβδομάδες πολυάριθμα δημοσιεύματα ασχολήθηκαν με ότι  ήταν από καιρό  γνωστό, την αποτυχία δηλαδή του εορτασμού του 1821, που είχε επισήμως ανατεθεί από την Κυβέρνηση στην κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου.   Στο σημείωμα  αυτό θα επικεντρωθώ  στο περιεχόμενο του τελευταίου (προς το παρόν) σχετικού  άρθρου της κυριακάτικης «δημοκρατίας» (της 12.12.2021, σ. 05β/21), που φέρει την υπογραφή του κ. Μανώλη Κοττάκη.

Πως δικαιολογείται το ενδιαφέρον της ΤΙΜΗΣΤΟ 21

Σπεύδω να υπογραμμίσω την εύλογη ύπαρξη  ενδιαφέροντός μας για  τα αποτελέσματα της Επιτροπής Ελλάδα 21, δεδομένου ότι  η δική μας Επιτροπή ΤΙΜΗΣΤΟ 21 δημιουργήθηκε πριν από ενάμισι περίπου χρόνο,  ως αντίδραση στα απανωτά ατοπήματα της επίσημης Επιτροπής Ελλάδα 21: εξύβριση ηρώων του 1821, πρόθεση πρόσκλησης του Ερντογάν να συνεορτάσει μαζί μας την ιερή μας επέτειο, καθώς και σωρείας εθμομηδενιστικών απόψεων από  προσκεκλημένους της εν λόγω Επιτροπής, όπως  ότι η «Επανάσταση ήταν έργο μιας περιθωριακής ελίτ», ότι «οι σκλάβοι Έλληνες περνούσαν πολύ καλά κάτω από τον τουρκικό ζυγό», ότι «πάσχουμε από προγονοπληξία», ότι «Εθνος και κράτος έχουν βίο 200 ετών», ότι «οι Νεοέλληνες ουδεμία σχέση έχουμε με τους αρχαίους Έλληνες», ότι «πρέπει να ξαναγραφεί η ιστορία μας» κλπ., κλπ., κλπ.Θα πρέπει, συνεπώς, να είναι ξεκάθαρο ότι ουδεμία  πρόθεση θα είχαμε να αναλύσουμε ή και να προβούμε σε οποιασδήποτε μορφής κριτική των επιλογών της προέδρου της Επιτροπής Ελλάδα 21,  αν η δική μας Επιτροπή ΤΙΜΗΣΤΟ 21 δεν είχε  λειτουργήσει (δυστυχώς, αναγκαστικά) παράλληλα προς αυτήν.

Είναι συνεπώς   καθήκον μας:

-Να αναδείξουμε τα βασικά σημεία του απολογισμού της Επιτροπής Ελλάδα 21, που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής, όπως αυτά καταγράφονται από τη βελούδινη πένα του κ. Μανώλη Κοττάκη, αφήνοντας την εξαγωγή των σχετικών συμπερασμάτων σε όσους μας παρακολουθούν. Θα πρέπει  βέβαια, να υπογραμμιστεί το πόσο σημαντικό είναι το θέμα, που εδώ συζητιέται,  καθώς η διαπιστωμένη  αποτυχία της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου  έχει αφήσει την πατρίδα μας χωρίς τον επίσημο  εορτασμό που  άξιζε στους ήρωες της.  Και πως, αλήθεια, να αποφύγουμε στο σημείο αυτό το ερώτημα τού κατά πόσον  μπόρεσε  η ΤΙΜΗΣΤΟ 21  να καλύψει αυτό το κενό; Χωρίς καμιά στήριξη από πουθενά, αλλά με εθελοντική εργασία και με  72000 υποστηρικτές, που φαίνεται να «ζήλεψε» το  ΦΒ και γι αυτό έκλεισε τον αρχικό  λογαριασμό μας.

-Δεδομένου ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε την απήχηση που είχαν οι πολυάριθμες και πολυσύνθετες δικές μας προσπάθειες, για την επίτευξη εορτασμού με πατριωτική πνοή, αλλά και με αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές, θα ήμασταν ευτυχείς να έχουμε τις απόψεις όλων σας, ύστερα από σύντομη σύγκριση των δραστηριοτήτων της Επιτροπής Ελλάδα 21 και της Επιτροπής ΤΙΜΗΣΤΟ 21. Ο δικός μας απολογισμός, που θα είναι διαδικτυακός, ορίστηκε για τις 8 και 9 Ιανουαρίου του 2022 και ώρα 5 μμ  (ως τότε θα επανέλθουμε, φυσικά, με το λινκ των δραστηριοτήτων μας και κάθε απαραίτητη πληροφορία). Μέσα από τον  απολογισμό μας, και τη συζήτηση  με υποστηρικτές μας, θα  προσπαθήσουμε να έχουμε συμπεράσματα, όσο γίνεται πιο ουσιαστικά και εποικοδομητικά, για τον Τύπο. Όπως ελπίζουμε να φανεί, η Επιτροπή ΤΙΜΗΣΤΟ 21, σε αντίθεση με την Επιτροπή Ελλάδα 21, κατέστρωσε  από την πρώτη στιγμή ένα ορθολογικό πρόγραμμα με σαφείς κατευθυντήριες γραμμές, σαφείς στόχους και αναζήτηση απαντήσεων σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Στο πρόγραμμα αυτό, στη συνέχεια, εντάχθηκε το σύνολο των   εκατοντάδων δραστηριοτήτων μας. Εξυπακούεται ότι σε καμία φάση του προγράμματός μας, δεν τέθηκε  πρόβλημα ή επιδίωξη του πως θα γινόμασταν γνωστοί, εμείς προσωπικώς, από τους   συμπατριώτες μας στην Ελλάδα.  Αντιθέτως μέλημά μας ήταν το πως θα διαχέονταν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κλίμακα η απόδοση  τιμών προς τους ήρωες μας και το πως θα υλοποιούνταν καλύτερα  οι κεντρικοί στόχοι που θέσαμε στην ΤΙΜΗΣΤΟ 21 για τον εορτασμό της επετείου.

-Το σημαντικότερο, ίσως, θέμα αυτού του  άρθρου του κ. Μανώλη Κοττάκη, είναι  το  ερώτημα που πλανάται σε ολόκληρο το κείμενο και που όμως παραμένει αναπάντητο, παρότι το έχουμε θέσει και εμείς πολλές φορές στο παρελθόν: «το αν, δηλαδή, η επισήμως πια αναγνωρισμένη αποτυχία της Επιτροπής Ελλάδα 21, υπήρξε τυχαίο ή, αντιθέτως, προγραμματισμένο/επιδιωκόμενο αποτέλεσμα». Η απάντηση, σε αυτή την απορία, αν κάποτε υπάρξει, θα είναι πολλαπλώς αποκαλυπτική για πολλά και διάφορα, που προς το παρόν καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου.

Οπωσδήποτε, ο απολογισμός  του έργου  της Επιτροπής Ελλάδα 21 στο Μέγαρο Μουσικής, εμφανίζει  πολύπλευρο ενδιαφέρον, όπως προκύπτει από τη συνέχεια.

Επισήμανση σημείων του απολογισμού της Επιτροπής Ελλάδα 21 (ελεύθερη απόδοση) με βάση  το άρθρο του κ. Μανώλη Κοττάκη:

*Η Κυβέρνηση δεν στήριξε την Επιτροπή Ελλάδα 21. Αντιθέτως, στράφηκε εναντίον της. Το ίδιο και η Π.τ.Δ.

*Τα ατοπήματα της Επιτροπής Ελλάδα 21 διαπιστώθηκαν από την αρχή.

*Η Επιτροπή ξεκίνησε το έργο της μέσα σε καθεστώς γενικής αμφισβήτησης.

*Η πρόεδρος (της Επιτροπής Ελλάδα 21) βρέθηκε στο στόχαστρο και εξαιτίας δηλώσεων των συνεργατών της, αλλά και της διάθεσης άλλων κέντρων να οργανώσουν παράλληλες εκδηλώσεις με αυτές της επίσημης Επιτροπής «Ελλάδα 21»

*Χορηγοί της Επιτροπής Ελλάδα 21: συστημικές τράπεζες, Σκλαβενίτης, και ο σύζυγος της προέδρου κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου.

*Η Αγγελοπούλου κατάλαβε πολύ γρήγορα το κλίμα που είχε δημιουργηθεί εναντίον της και άλλαξε ρότα. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της μείωσε δραματικά το εγχείρημα, αρνούμενη να παράσχει την παραμικρή βοήθεια από τον κρατικό προϋπολογισμό και το γεγονός ότι ανώτατοι θεσμοί, έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να δημιουργήσουν προσκόμματα στο έργο της επιτροπής δεν την πτόησε. Στο  τέλος έκανε αυτό που ήθελε και αυτό που έπρεπε. Γύρισε την Ελλάδα τρεις φορές. Πήγε σε 78 πόλεις. Τη γνώρισε καλύτερα αλλά και οι Έλληνες γνώρισαν την ίδια την Αγγελοπούλου καλύτερα.

*Λίγο με τα νομίσματα, λίγο με τα ντοκιμαντέρ, λίγο με τα podcasts, λίγο με την επαφή που έπιασε με τον ξεχασμένο Έλληνα, λίγο με τις καραγκούνικες φορεσιές, το εγχείρημα ήρθε στα ίσα του και άρχισε να αποκτά δυναμική και προοπτική. Τουλάχιστον 10000 Έλληνες και Ελληνίδες που γνώρισε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κατά τις επισκέψεις της έχουν λάβει επιστολή γραμμένη από την ίδια, με λεπτομέρειες από τις συνομιλίες τους.

Απονομή τιμητικής πλακέτας από την κυρία Αγγελοπούλου στο σύζυγό της

-Κατά την εκδήλωση του απολογισμού της Επιτροπής Ελλάδα 21 η κυρία Αγγελοπούλου τίμησε τον σύζυγό της με τιμητική πλακέτα επειδή η Ελληνική Δημοκρατία, που όφειλε να αναλάβει προ πολλού αυτή την πρωτοβουλία, δεν το έπραξε.

-Κάποιος έπρεπε, λοιπόν, να του πει «ευχαριστώ» για όσα έχει προσφέρει στην πατρίδα του. Και επειδή δεν του το είπε κανείς- ο πρωθυπουργός έπρεπε να το κάνει- αποφάσισε να το κάνει η σύζυγός του.

*Πρ πρύτανης και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Επικεφαλής της ΤΙΜΗΣΤΟ 21

newsbreak.gr

loading...