Επί ποδός πολέμου η Ουκρανία: «175.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι έτοιμοι να εισβάλλουν» λέει η Ουάσιγκτον

Συγκροτεί τάγματα παλλαϊκής άμυνας ο δήμαρχος του Κιέβου και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας Vitaliy KlitschkoΤην ώρα που η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού και τα πρωτοφανή μέτρα απαγόρευσης στα ανατολικά της σύνορα η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Η ανησυχία για μια σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ για την Ουκρανία έχει ενταθεί τις τελευταίες ώρες, δραματικά.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εκτιμούν ότι έως και 175.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι συγκεντρωμένοι στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας και ότι μπορεί να εξαπολύσουν αιφνιδιαστική επίθεση έως τις αρχές του επόμενου έτους, διατηρώντας την ένταση σε υψηλά επίπεδα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του ζήτησε να διεξαχθούν συνομιλίες με NATO και ΗΠΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να υπάρχει διάθεση εκ μέρους της Ουάσιγκτον για κάτι τέτοιο.

Ο Πούτιν δήλωσε, ειδικότερα, στον Φινλανδό πρόεδρο, Σάουλι Νιινίστο, ότι θέλει να «αρχίσουν αμέσως οι συνομιλίες» ώστε να αναπτυχθούν νομικές δεσμεύσεις για τη Μόσχα.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η Ρωσία ανάμεσα στα αιτήματά της προτάσσει και τον τερματισμό της ανάπτυξης όπλων του ΝΑΤΟ σε γειτονικά κράτη, ανάμεσα στα οποία και η Ουκρανία.

Ο Πούτιν κατηγόρησε, επίσης, την ουκρανική ηγεσία για χρήση βαρέως οπλισμού και επιθέσεων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενάντια στους υποστηρικτές της Ρωσίας.Η ανακοίνωση για συνάντηση έρχεται ενώ η Ρωσία προκαλεί ανησυχία για απόπειρα εισβολής στην Ουκρανία. Η Δύση, ωστόσο, απειλεί με πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις τη Μόσχα σε περίπτωση εισβολής στη γειτονική της Ουκρανία.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο Βλάντιμιρ Πούτιν ζήτησε να σταματήσει οποιαδήποτε επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της άμεσης έναρξης διεθνών διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων που θα αποκλείουν οποιαδήποτε περαιτέρω προώθηση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και την εγκατάσταση σε γειτονικά κράτη, πρωτίστως στην Ουκρανία, εξοπλισμών που συνιστούν απειλή για την Ρωσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Την ίδια χώρες όπως η Λιθουανία ζητούν την τήρηση σκληρής γραμμής απέναντι στην Ρωσία και κάνουν σαν να μην γνωρίζουν ότι το διακύβευα εδώ είναι η παγκόσμια ειρήνη.

Ο πρώην Λιθουανίας πρωθυπουργός και μέλος του Ευρωκοινοβουλίου Andrius Kubilius προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις λέγοντας:

«Η πολιτική κατευνασμού οδηγεί μόνο σε περισσότερες απειλές και εκβιασμούς από τον Πούτιν όπως στην Γεωργία το 2008, την Ουκρανία το 2014 και τώρα ξανά. Θα υποκύψει η Δύση στις απειλές του Πούτιν ξανά; Είναι η ώρα για μια πληρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και την Γεωργία», δήλωσε ο Kubilius.Συγκροτεί τάγματα παλλαϊκής άμυνας ο δήμαρχος του Κιέβου και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας Vitaliy Klitschko

Ούτε όμως και η ίδια η Ουκρανία επιδιώκει μια αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Η Ουκρανία, προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας και βασίζεται στη βοήθεια των δυτικών δυνάμεων» δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου, και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας στα βαρέα βάρη Vitaliy Klitschko, ο οποίος μίλησε με τη γερμανική Bild.

Ο Κλίτσκο είπε ότι σε όλη την Ουκρανία, ο κόσμος ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ένα σενάριο όπου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα δώσει στα στρατεύματά του εντολή να επιτεθούν στην Ουκρανία, όπως έγινε το 2014.

«Στη γενέτειρά μου, το Κίεβο, προετοιμαζόμαστε για ένα πιθανό ενδεχόμενο. Ως δήμαρχος, στήνω πολιτική άμυνα. Έχουμε εντείνει τις εργασίες για τη στρατολόγηση και την εκπαίδευση εφέδρων», είπε ο Κλίτσκο.

«Ως στρατιώτης, κάποτε ορκίστηκα να υπερασπιστώ τη χώρα και τώρα είμαι έτοιμος να πολεμήσω για αυτή», είπε.

Κάλεσε τη Γερμανία να συνειδητοποιήσει όλη τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο Πούτιν έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 Ρώσους στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, κάτι που αποτελεί μια άνευ προηγουμένου απειλή. Υπάρχουν διαφορετικά σενάρια για το πώς ο ρωσικός στρατός μπορεί να επιτεθεί στην Ουκρανία, επομένως η Ουκρανία πρέπει να είναι έτοιμη για όλα αυτά, τόνισε ακόμη ο Κλίτσκο.

loading...