12 Δεκεμβρίου: Άγιος Σπυρίδων ο Επίσκοπος βοσκός

 12 Δεκεμβρίου: Άγιος Σπυρίδων ο Επίσκοπος βοσκός. Ο Άγιος Σπυρίδων ο θαυματουργός έζησε τον 4ο αιώνα στην Κύπρο και ήταν βοσκός. Ήταν απλός, όμως δεν υπήρχε όμοιός του στην αγάπη, στην ελεημοσύνη, στην πραότητα, στην φιλοξενία και σε πολλά άλλα χαρίσματα που του έδωσε ο Θεός. Βοηθούσε φτωχούς και φιλοξενούσε στην κατοικία του ανθρώπους ξένους και τους περιποιόταν σαν να επρόκειτο ότι φιλοξενούσε τον ίδιο τον Χριστό.

Ζούσε με εγκράτεια και ευλάβεια στον έγγαμο βίο. Ο Θεός του χάρισε μια κόρη την Ειρήνη, αλλά μετά από κάποια χρόνια η σύζυγός του απεβίωσε. Χωρίς να το θέλει απέκτησε μεγάλη φήμη και όταν κοιμήθηκε ο Επίσκοπος Τριμυθούντος, ομόφωνα οι πιστοί εξέλεξαν τον Άγιο Σπυρίδωνα διάδοχό του.

Παρόλο που ανέβηκε σε αυτό το αξίωμα ο Άγιος Σπυρίδωνας δεν άλλαξε σε τίποτα την βιοτή του. Ζούσε όπως και πριν, ως βοσκός. Ήταν αυστηρός με τον εαυτό του και γεμάτος συμπόνια για τους συνανθρώπους του και με επιείκεια για τις αδυναμίες τους. Με την πραότητα, την ταπείνωση και την απλότητά του, απέκτησε μεγάλη παρρησία ενώπιον του Κυρίου, ώστε επιτέλεσε αναρίθμητα θαύματα εν ζωή, για τη σωτηρία του ποιμνίου του.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας παρευρέθηκε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο 325 μ.Χ., για να ομολογήσει κι εκείνος την Αλήθεια ενάντια στην αίρεση του Αρείου. Ο Άγιος Σπυρίδων μεταξύ των άλλων είπε: «Ένας είναι ο Θεός. Αυτός με τον Λόγο Του και το Πνεύμα Του δημιούργησε όλο τον κόσμο. Και αυτά που βλέπουμε, μα κι εκείνα που δεν βλέπουμε. Ένας είναι ο Θεός, τρία Πρόσωπα όμως, τρεις Υποστάσεις, Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα. Τα τρία αυτά Πρόσωπα, ο ένας Θεός, η μία Ουσία είναι για τον νου του ανθρώπου κάτι το άρρητο και ακατάληπτο».

Τότε ο άγιος έβαλε το αριστερό χέρι στην τσέπη του κι έβγαλε ένα κεραμίδι και δείχνοντας το, έκαμε με το δεξί του το σημείο του σταυρού κι είπε: «Εις το όνομα του Πατρός». Έσφιξε το κεραμίδι και τότε η φωτιά με την οποία ψήθηκε το κεραμίδι ανέβηκε πάνω. «Και του Υιού», Τότε το νερό με το οποίο ζυμώθηκε το ξερό κεραμίδι, έτρεξε κάτω. «Και του Αγίου Πνεύματος», και τότε το χώμα έμεινε στο χέρι του.

Ο Άγιος Σπυρίδωνας συνέχισε και είπε ότι όπως το κεραμίδι αποτελεί ένα πράγμα μιας ουσίας και μιας φύσεως, αλλά είναι τρισύνθετο από φωτιά, νερό και χώμα, έτσι κι ο Άγιος Θεός. Ο Θεός είναι ένας κατά την ουσία και τη φύση. Αλλά κατά τα πρόσωπα ή τις υποστάσεις είναι Τριαδικός: Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα.

Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ

Τρίκορφο Φωκίδος 

loading...