Γερμανία προς ΗΠΑ: «Αν επιβάλετε κυρώσεις στο Nord Stream II θα υπάρξουν αντίποινα»

 Για πρώτη φορά η Γερμανία απείλησε τις ΗΠΑ ότι σε περίπτωση που επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στον ρωσικό αγωγό αερίου Nord Stream IΙ αυτό θα προκαλέσει ρήγμα στις διατλαντικές σχέσεις.

Αυτό αναφέρεται σε έγγραφα που απέκτησε το γνωστό σάιτ axios.com και αποκάλυψε το defencenet.ru.

Η γερμανική κυβέρνηση προέτρεψε τα μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας να μην επιβάλουν κυρώσεις στον αγωγό Nord Stream 2, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα «πλήξει» την αξιοπιστία των ΗΠΑ και «τελικά θα βλάψει τη διατλαντική ενότητα».

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει το Nord Stream 2 ως υπαρξιακή απειλή για την ασφάλειά της και οι ΗΠΑ συντάσσονται μαζί της καθώς δεν τους αρέσει το γεγονός ότι πολλά δισεκατομμύρια δολάρια θα εισρεύσουν στα ρωσικά ταμεία που θα βοηθήσουν την Μόσχα να εκσυχρονίσει περαιτέρω τις ένοπλες δυνάμεις της.

Ο αγωγός θα παρακάμπτει την ουκρανική δομή διαμετακόμισης και θα παραδίδει ρωσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία, εξαλείφοντας έναν από τους τελευταίους αποτρεπτικούς παράγοντες που έχει η Ουκρανία ενάντια σε μία ρωσική επιχείρηση εναντίον της που θα είχε ως στόχο όλες τις ρωσόφονες περιοχές από το Χάρκοβο μέχρι την Οδησσό.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν λέει ότι αντιτίθεται στον αγωγό, αλλά παραιτήθηκε από τις κυρώσεις την άνοιξη προκειμένου να αποφύγει την αποξένωση ενός βασικού συμμάχου των ΗΠΑ σε ένα έργο που ήταν ήδη κοντά στην ολοκλήρωση.

Η αλήθεια είναι ότι στην Ουάσινγκτον έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν «το πεπερασμένο» της αμερικανικής ισχύος και ότι μετά τις Ρωσία και Κίνα, αλλά και την Γαλλία (οι Γάλλοι δεν θα ξεχάσουν ποτέ το AUKUS) δεν μπορούν να κάνουν εχθρό και την Γερμανία.

Ο Μπάιντεν και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνήψαν συμφωνία τον Ιούλιο στην οποία η Γερμανία συμφώνησε να αναλάβει δράση —συμπεριλαμβανομένης της πίεσης για κυρώσεις σε επίπεδο ΕΕ— εάν η Ρωσία «χρησιμοποιούσε την ενέργεια ως όπλο» εναντίον της Ουκρανίας και της Ευρώπης.

Τώρα η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου θα μπορούσε να μετριαστεί με την επίσπευση της πιστοποίησης του Nord Stream 2 και αυτό δεν αρέσει καθόλου στους Αμερικανούς που βλέπουν τους Ρώσους να κυριαρχούν.

Οι δυσαρεστημένοι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας πιέζουν τώρα για νέες κυρώσεις ως τροπολογία του ετήσιου αμυντικού νομοσχεδίου που πρέπει να ψηφστεί το συντομότερο αυτή την εβδομάδα.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει το Κογκρέσο, η γερμανική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον εξέθεσε πώς θα μπορούσε να μοιάζει η δράση αντιποίνων κατά της Ρωσίας σε ένα “non-paper”, το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται σε κλειστές συζητήσεις για να μεταφέρει ειλικρινείς θέσεις πολιτικής.

Ένα έγγραφο της 19ης Νοεμβρίου που χαρακτηρίζεται ως “διαβαθμισμένο” περιγράφει τα βήματα που θα λάβει η Γερμανία σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των “ισχυρών δημόσιων μηνυμάτων” που καταδικάζουν τη συμπεριφορά της Ρωσίας και «αξιολόγηση» της αναστολής των μελλοντικών πολιτικών συναντήσεων και επανεξέταση «πιθανών» περιορισμών σε μελλοντικά ρωσικά έργα ορυκτών καυσίμων — μη συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2.

Σε επίπεδο ΕΕ, το έγγραφο αναφέρει ότι η Γερμανία «συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία για τον εντοπισμό επιλογών για πρόσθετα περιοριστικά μέτρα», χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Nord Stream 2 δεν παρουσιάζει επί του παρόντος «καμία απειλή για την Ουκρανία εφόσον διασφαλίζεται η λογική διαμετακόμιση φυσικού αερίου» και αναφέρεται στις πιθανές κυρώσεις στον αγωγό ως «νίκη του Πούτιν» επειδή θα διχάσει τους δυτικούς συμμάχους.

Το έγγραφο έχει σκοπό να δείξει πόσο σοβαρή είναι η Γερμανία σχετικά με τις δεσμεύσεις της στην κοινή δήλωση του Ιουλίου , την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε ως βάση για την άρση των κυρώσεων. 

Αλλά θα κάνει ελάχιστα για να ικανοποιήσει την Ουκρανία ή τους επικριτές του Nord Stream II στο Καπιτώλιο, πάντως αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει τους Γερμανούς που θέλουν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky είπε στο Axios ότι η Ουκρανία είναι «σοκαρισμένη, λυπημένη και μπερδεμένη» από τις προσπάθειες της Γερμανίας να σώσει το «πιο επικίνδυνο γεωπολιτικό έργο της Ρωσίας». Ο ίδιος ο Ζελένσκι ανάρτησε δηλώσεις στο Twitter αυτόν τον μήνα για να προτρέψει τους γερουσιαστές να υποστηρίξουν τις κυρώσεις.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του Μπάιντεν, όπως ο απεσταλμένος για την ενέργεια Amos Hochstein, ο οποίος στο παρελθόν είχε πει ότι η Ρωσία «πλησιάζει» στο να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο κατά της Ευρώπης, ασκούν πιέσεις στους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο να μην υποστηρίξουν τις κυρώσεις προκειμένου να αποφευχθεί η ένταση των σχέσεων με τη Γερμανία.

Αυτό που λένε: «Η προσέγγισή μας αφορά πολύ περισσότερα από τη διατήρηση της συμμαχίας· έχει να κάνει με το να κάνουμε ό,τι θα είναι πιο αποτελεσματικό για την προστασία και τη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας», είπε στο Axios ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Η διατήρηση των σχέσεων με το Βερολίνο και η υπεράσπιση των συμφερόντων της Ουκρανίας δεν είναι μια πρόταση ή/και. Κάνουμε και τα δύο με τον πιο αποτελεσματικό δυνατό τρόπο.”

Η αλήθεια είναι πως περισσότερο από τις άλλες δύο υπερδυνάμεις οι ΗΠΑ φοβούνται τους πικραμένους συμμάχους.

Ξέρουν ότι και η Γαλλία και η Γερμανία μπορούν να τις πληγώσουν ανεπανόρθωτα αν το πάρουν απόφαση και μπορούν ακόμα και να στραφούν προς την ρωσική πλευρά.

Άλλωστε η Ρωσία αποτελεί μέρος της Ευρώπης οι ΗΠΑ όχι.

Η Γερμανία θέλει το ρωσικό φυσικό αέριο διότι αυτό την καθιστά οικονομική υπερδύναμη και την ανεξαρτητοποιεί από τις ΗΠΑ.

Οι Γερμανοί δεν θέλουν με τίποτε να πέσουν «όμηροι» των ΗΠΑ και να προμηθεύονται το πανάκριβο αμερικανικό LNG.

loading...