Έρχεται lockdown: Σκέψεις ακόμα και για απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα! – Αφορά και την Αττική

 Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυστηροποιήσει τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε προ λίγων ημερών

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε προ λίγων ημερών, δια στόματι του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, τα νέα μέτρα τα οποία θα επιβληθούν από αύριο, Σάββατο, τα νέα μέτρα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, καθώς πλέον θα χρειάζεται να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα για να πάνε στην εργασία τους, ενώ θα χρειάζεται rapid test για να μπουν και σε μια σειρά από χώρους (σε όλους εκτός από σούπερ μάρκετ και φαρμακεία). 

Παρόλα αυτά ο έλεγχος -τόσο εμβολιασμένων όσο και μη- δεν είναι το μόνο μέτρο το οποίο θα εφαρμοστεί, καθώς ήδη υπάρχουν συζητήσεις για αυστηροποίηση των μέτρων. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στο Μαξίμου ακούγεται η φράση «οι έκτακτες συνθήκες οδηγούν σε έκτακτες λύσεις» και όπως είδαμε χθες με την εκκλησία τα μέτρα αλλάζουν με ιδιαίτερη ευκολία. 

Η αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις των «ειδικών» ότι τα κρούσματα θα φτάσουν ως και τα 10.000 ημερησίως, σύντομα, φέρνουν στο τραπέζι συζητήσεις για αναπροσαρμογή του μείγματος των περιοριστικών μέτρων.

Μάλιστα τα νέα μέτρα δεν θα αφορούν μόνο την Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία (οι οποίες είναι εδώ και καιρό στο «κόκκινο»), αλλά και την Αττική. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο 24ωρο συζητείται έντονα στους κόλπους των «ειδικών», οι οποίοι και κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση, επαναφορά μέτρων που γνωρίσαμε τις εποχές της καραντίνας, και που αν υιοθετηθούν, επηρεάζουν συνολικά τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Συγκριμένα έχει ανοίξει συζήτηση για επαναφορά της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τη 1 τα μεσάνυχτα, στις επιβαρυμένες περιοχές. Το σκεπτικό είναι ότι η διασπορά του ιού είναι ανησυχητικά μεγάλη στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, δηλαδή σε μπαρ – εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει και plan B για να αποσυμφορηθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με συνέργειες και με τον ιδιωτικό τομέα, οι «μαύρες» προβλέψεις των ειδικών, αναγκάζουν κυβέρνηση και «ειδικούς» να επαναξιολογούν συνεχώς τη στρατηγική.

Τι ισχύει από αύριο 

Εργασία στο δημόσιο/ιδιωτικό τομέα

Προσέλευση ανεμβολίαστων εργαζομένων σε όποια θέση (και για εργαζόμενους σε χώρους λατρείας) με 2 υποχρεωτικά (αρνητικά) τεστ σε εβδομαδιαία βάση (rapid test ή τεστ PCR).

Είσοδος με υποχρεωτικό τεστ (rapid test ή τεστ PCR) σε:

• δημόσιες υπηρεσίες,

•τράπεζες,

•μικτούς χώρους διασκέδασης

•ανοιχτούς χώρους διασκέδασης

• εμπορικά κέντρα

•κομμωτήρια

Ναοί και Μοναστήρια

Η Ιερά Σύνοδος χθες απηύθυνε σύσταση για την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, όπως του εμβολιασμού αλλά και της διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους.

Αυτό προέκυψε χθες κατόπιν επικοινωνίας του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησίας, στον απόηχο και της συνέντευξης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, με την Ιεραρχία της Εκκλησίας να ανταποκρίνεται άμεσα, εκδίδοντας σχετική εγκύκλιο για την τήρηση των μέτρων και τη διενέργεια τεστ.

Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος καλεί όλους τους πιστούς και τον κλήρο «να τηρεί επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας».

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει εκ νέου τους πολίτες να εμβολιαστούν και υπενθυμίζει την υποχρέωση των υπηρετούντων στους ναούς (δηλαδή ιερείς και προσωπικό) να υποβάλλονται σε δύο διαγνωστικά τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr test), σύμφωνα με τους υγειονομικούς περιορισμούς που ισχύουν από αύριο.

Ως προς τον έλεγχο των πιστοποιητικών, η εγκύκλιος εξουσιοδοτεί για την αποστολή αυτή τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια και τα Ηγουμενοσυμβούλια (για τα μοναστήρια), δεδομένου ότι -όπως υπενθύμιζαν κυβερνητικοί κύκλοι- σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ισχύουν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε χώρους λατρείας, λόγω υγειονομικών περιοριστικών μέτρων.

Στον αντίποδα, ελεύθερη είσοδος για ανεμβολίαστους προβλέπεται μόνο σε:

•χώρους προμήθειας τροφίμων – σούπερ μάρκετ

•φαρμακεία

Επιπλέον, υποχρεωτική χρήση μάσκας και αυστηρή τήρηση των αποστάσεων προβλέπεται απαρέγκλιτα και για τους εμβολιασμένους οπαδούς ομάδων που παρακολουθούν δια ζώσης αθλητικές διοργανώσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση επικρέμεται ποινή για την αθλητική ομάδα, η οποία θα αφορά στην απουσία φιλάθλων σε επόμενους αγώνες.

Μετά τις τελευταίες αλλαγές, η σκυτάλη της εφαρμογής των μέτρων περνά πλέον στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι συνιστούν τη συμμόρφωση ως προς τους νέους περιορισμούς από την πρώτη κιόλας ημέρα, καθώς οι έλεγχοι προβλέπονται σαρωτικοί σε όλη τη χώρα, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

loading...