Ελληνο-Αμερικανός Γερουσιαστής: «Η ενότητα μας στο να μπλοκάρουμε τα τουρκικά F-16 είναι τεράστια»«Η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. Δεν έχω δει ελληνικά μαχητικά να πετούν στον τουρκικό εναέριο χώρο. Δεν έχω δει ναυτικές μονάδες της Ελλάδας, να εισέρχονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Πάντα συμβαίνει το αντίθετο», επεσήμανε ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Λεωνίδας Ραπτάκης.


Σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο ΣΚΑΙ ο ελληνοαμερικανός γερουσιαστής, ένας από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας του Κογκρέσου για το πάγωμα της πώλησης νέων F-16 στην Τουρκία, χαρακτήρισε την συμπεριφορά της Άγκυρας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο ως «απαράδεκτη» και τόνισε πως «ιστορικά, τα τελευταία δέκα χρόνια ή ακόμη και 15 ή 20 χρόνια, η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας».


Σύμφωνα με τον ίδιο το Κογκρέσο «αυτή τη στιγμή, έχει ιστορικό αρνήσεων στην Τουρκία, εξαιτίας της συμπεριφορά της, για κάθε οπλικό σύστημα» και σημείωσε: «Το είδατε με το ‘πάγωμα’ και την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και πιστεύω ότι, σε επίπεδο Κογκρέσου, σε επίπεδο εκλεγμένων νομοθετών, όπως είδατε τις προηγούμενες εβδομάδες, η ενότητα στο να μπλοκάρουμε τα F-16 είναι τεράστια».


Επισήμανε ότι «πολύ αμφιβάλλω αν θα συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός ψήφων, αν ποτέ έρθει για έγκριση στο Κογκρέσο. Οπότε υπάρχει ένας μακρύς δρόμος μπροστά μας, αλλά μιλώντας από την πλευρά μου, ως μέλος των Ελληνοαμερικανών εκλεγμένων νομοθετών, εκλεγόμαστε σε 20 Πολιτείες, αυτές οι Πολιτείες έχουν 40 μέλη στη Γερουσία, δηλαδή περίπου 180 μέλη στο Κογκρέσο. Οπότε, κατά τη γνώμη μου, είναι μια χαμένη μάχη, μέχρι η Τουρκία να συμπεριφερθεί και πάλι σωστά».


Ακολούθως χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, απαράδεκτη και εξήγησε: «Υπερπτήσεις, το θέμα του μεταναστευτικού, είχαμε πάλι ένα πλοίο, με τετρακόσιους πρόσφυγες, το οποίο ήρθε από την Τουρκία. Κανείς δεν ήξερε ότι αυτό το πλοίο έρχεται από την Τουρκία; Φαίνεται πως είναι πολύ δύσκολο να μπεις στην Τουρκία, αλλά εύκολο να φύγεις. Οι απειλές στην Κύπρο, ειδικά στην ΑΟΖ, το τουρκολιβυκό "μνημόνιο" και πάει λέγοντας…».


Ξεκαθάρισε ότι μέχρι η τουρκική κυβέρνηση να πάψει να συμπεριφέρεται έτσι και ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, «τίποτα δεν θα αλλάξει εδώ στις ΗΠΑ και αν θέλει να απειλεί ότι θα αγοράσει το ρωσικό Sukhoi 57 ή άλλο μαχητικό, τότε το Κογκρέσο θα του αρνηθεί, κάθε ανταλλακτικό, κάθε σύστημα αναβάθμισης για τα F-16 και έτσι τα αεροσκάφη που έχει η αεροπορία της Τουρκίας, θα καταλήξουν παρωχημένα».


Ερωτηθείς αν η Τουρκία κάνει πίσω στο θέμα των S-400, θα επιμείνει το Κογκρέσο στο «πάγωμα» των F-16 και των F-35, απάντησε ότι «αν η Τουρκία αποφασίσει να κάνει πίσω στους S-400 και να τους επιστρέψει στη Ρωσία, όχι να τους κρατήσει σε αποθήκες, στην Τουρκία, αυτό δεν είναι αποδεκτό από εμάς, αλλά θα έλεγα ότι και πάλι, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή.


Ως προς τις παραβιάσεις ανέφερε ότι ιστορικά, τα τελευταία 10 χρόνια ή ακόμη και 15 ή 20 χρόνια, η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. «Δεν έχω δει ελληνικά μαχητικά να πετούν στον τουρκικό εναέριο χώρο. Δεν έχω δει ναυτικές μονάδες της Ελλάδας, να εισέρχονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Πάντα συμβαίνει το αντίθετο. Η Τουρκία είναι επιθετική γύρω από το Καστελόριζο, στο Αιγαίο, τη Ρόδο, τη Σύμη, τη Λέρο και πάει λέγοντας, ακόμα και στην Κύπρο».


Για τη στάση του Ερντογάν ανέφερε πως «συστηματικά το αποφεύγει και έχει κοντή μνήμη σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Έχει το δικό του εγχειρίδιο, πρέπει να απαντήσει στον εαυτό του, να κοιταχτεί στον καθρέπτη και να πει "γιατί το κάνω αυτό"; Και πάλι, αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και ακόμη και στη συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν, δεν δέχτηκε ότι η Ανατολική Μεσόγειος συζητήθηκε»


Οπότε, συνέχισε «σε αυτή την πλευρά του Ατλαντικού, δεν νομίζω ότι έχει πολλούς φίλους, στη Γερουσία ή το Κογκρέσο και οι Έλληνες του Κογκρέσου, τα έξι μέλη και τα 33 μέλη των νομοθετών, δουλεύουν πολύ σκληρά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες, την προστασία της κυριαρχικής ακεραιότητας της Ελλάδας και της Κύπρου και χτίζουν καλύτερες σχέσεις με τις συμφωνίες, για την Ανατολική Μεσόγειο, την Αμυντική Συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και αυτά δείχνουν το λαμπρό μέλλον των δύο κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια :