Της Λέττας Καλαμαρά *  

Η Ευρώπη αναπτύσσεται στον 21ο αιώνα και χρειάζεται τεράστιες ποσότητες ενέργειας που δεν έχει για να επιβιώσει και για να παράγει τα αγαθά της. Έναν αιώνα μετά την ανακάλυψη του πετρελαίου και του φυσικού αερίου (ΦΑ) στη Μέση Ανατολή που επέφεραν τεκτονικές αλλαγές και άλλαξαν τη μοίρα της περιοχής, οι νέες ανακαλύψεις ενεργειακών κοιτασμάτων στη ΝΑ Μεσόγειο αναζωπύρωσαν το παγκόσμιο ενδιαφέρον μαζί με τις περιφερειακές διαμάχες και συμμαχίες.

Μία ήπειρος που απαιτεί μόνο για κατανάλωση Φυσικού Αερίου 400bcm  ετησίως είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αυξήσει τις εισροές της και να μειώσει τις εισαγωγές της ώστε να μην εξαρτάται από τη Ρωσία και άλλες πηγές, θέτοντας την ύπαρξη και ευημερία της έρμαιο στα ξένα κράτη και πολιτεύματα προμήθειας.

Ο αγωγός East-Med προβλέπεται να παρέχει 28bcm/έτος μέσα από τα κοιτάσματα Κύπρου (Αφροδίτη) και Ισραήλ (Λεβιάθαν και Ταμάρ), δημιουργώντας ένα γεω-οικονομικό και γεω-πολιτικό μπλοκ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, ένα Ενεργειακό Τρίγωνο που είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί. για την Ευρώπη του μέλλοντος.

Ακόμα και αυτό είναι εμφανές ότι θα καλύψει ένα μόνο μικρό μέρος των αναγκών της Ε.Ε. που σε συνδυασμό με άλλους αγωγούς όπως ο ΤΑΠ και οι κάθετοι αγωγοί Ελλάδας προς Βαλκάνια θα συνδράμουν στις άλλες πηγές προμήθειας, παραδοσιακές όπως πετρέλαιο και λιγνίτη και νέες όπως ηλιακή και αιολική ενέργεια για την επιβίωση της Ευρώπης.

Η εμμονή Μητσοτάκη να προβεί τάχιστα στην εγκατάλειψη τεραστίων αποθεμάτων λιγνίτη και αμέλειας στην υλοποίηση του East-Med αποτελεί επικίνδυνη τροπή στην επιβίωση και ευημερία της Ευρώπης και Ελλάδας εις όφελος της Ρωσίας και άλλων κέντρων εξουσίας.

Είναι απορία πώς ο κ.Μητσοτάκης αγνοεί τις προσπάθειες της Γερμανίας για την υλοποίηση του Nord-Stream, την πυρηνική στροφή της Γαλλίας, την εξάρτηση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης από τη Ρωσία και δεν προσφέρει σανίδα σωτηρίας από την Ελλάδα στην Ευρώπη και το δυτικό πολιτισμό. 

Τι επιδιώκει άραγε εξυπηρετώντας τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας που επιθυμούν μία ασθενή Ελλάδα εξαρτημένη από δίκτυα διακίνησης κάθε λογής εμπορεύματος συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων και παιδιών. Μήπως η υλοποίηση του East-Med  φέρει τον έλεγχο και ασφάλεια της περιοχής, με την εξαφάνιση παγκοσμίων παρανόμων δικτύων διακίνησης σε Ελλάδα και Τουρκία μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους αιώνων εις όφελος της ανθρωπότητας ξανά;

Καλά τα πράσινα φύκια και κάθε μέθοδος θαλάσσιας μεταφοράς και ενίσχυσης της ενεργειακής αυτάρκειας της Ευρώπης όμως οι απαιτούμενες ποσότητες για ένα φωτεινό μέλλον είναι τεράστιες και ο Κ.Μητσοτάκης και η παρέα του οφείλουν να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τους λαούς.

Η ώρα του East-Med φθάνει και καθένας που τον εμποδίζει δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Ευρώπης παρά μόνο ιδιοτελή κέρδη εις βάρος εκατομμυρίων ανθρώπων.

loading...