Ποιός covid; Ξεχάστε όσα ξέραμε! Θα μιλάμε πλέον για την Ελλάδα προ και μετά κλιματικού νόμου!

 Ο 1ος εθνικός κλιματικός νόμος είναι προ των πυλών και μάλιστα στην κυβέρνηση φιλοδοξούν να χαίρει ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ πολιτικής συναίνεσης.

Αρχής γενομένης του 2023 θα αρχίσουν να ισχύουν οι πρώτες σαρωτικές αλλαγές σε ό,τι αφορά τον τρόπο που μετακινούμαστε και χτίζουμε.

Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, σε σημερινή του συνέντευξη τύπου για τον κλιματικό νόμο μίλησε για «την ιστορική του σημασία» με φόντο την κλιματική ουδετερότητα της χώρας σε λιγότερο από 30 χρόνια από σήμερα.

Τέλος εποχής για τις μετακινήσεις όπως τις ξέραμε

Από το 2023, το 1/4 των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που ταξινομούνται πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης ρύπων έως 50γρ CO2/χλμ.

   Από το 2030, τα νέα οχήματα που θα ταξινομούνται θα πρέπει να είναι μηδενικών εκπομπών.

   Από το 2025 υποχρεωτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όλα τα νέα ταξί καθώς και το 1/3 των νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι ηλεκτροκίνητα. Στόχος είναι μέχρι το 2023 να κυκλοφορούν στους δρόμους περί τα 2.000 ηλεκτροκίνητα ταξί.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 τα μέτρα θα εξεταστούν εκ νέου, με σκοπό την επίσπευση και την επέκταση σε επιπλέον περιοχές, ανάλογα με την επαρκή διαθεσιμότητα σταθμών φόρτισης, ενώ όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, επισπεύδεται η διαδικασία τοποθέτησης φορτιστών στις πόλεις.

Αλλαγές και στη δόμηση

Όσον αφορά τα μέτρα για τα κτίρια προβλέπονται τα εξής:

Από το 2023 προβλέπεται η απαγόρευση καυστήρων πετρελαίου όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου σε νέες οικοδομές.

Από το 2025 απαγόρευση εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης. Από το 2030 απαγόρευση χρήσης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης. Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας στα ήδη υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το «Εξοικονομώ», η πλατφόρμα του οποίου αναμένεται να ανοίξει σύντομα, το ΥΠΕΝ ήδη σχεδιάζει και νέα, προκειμένου να ενισχύσει τα νοικοκυριά στην ενεργειακή μετάβαση, για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών θέρμανσης.

Στα ειδικά κτίρια -βιομηχανίες, αποθήκες, εμπορικά κτίρια κλπ- με κάλυψη μεγαλύτερη των 500 τμ για τα οποία οι οικοδομικές άδειες υποβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2023, εξαιρουμένων των τουριστικών καταλυμάτων και των ναών, καθίσταται υποχρεωτική η τοποθέτηση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή θερμικά ηλιακά συστήματα σε ποσοστό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της κάλυψης.

Προβλέπεται επίσης δυνατότητα εξαιρέσεων σε μεμονωμένα κτίρια για λόγους μορφολογικούς ή αισθητικούς ή σε περιοχές με θεσμοθετημένο καθεστώς προστασίας, όπως παραδοσιακοί οικισμοί και διατηρητέα κτίρια.

Όποιος χτίζει ακίνητο σε περιοχή υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά ή πλημμύρα θα πρέπει να το ασφαλίζει, ειδάλλως δεν θα μπορεί να το ηλεκτροδοτεί

No Human Zones

Την ίδια στιγμή στον πάγο βρίσκονται οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών στις περισσότερες εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας για οικόπεδα 700 τμ, 1200 τμ και 2.000 τμ.

Από το 2023 δεν θα επιτρέπεται η δόμηση στα οικόπεδα αυτά.

Να θυμίσουμε ότι για τα οικόπεδα κάτω από 4 στρέμματα δόθηκε μία μεταβατική διετία προκειμένου όσοι ιδιοκτήτες το επιθυμούν να προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικών αδειών, καθώς η δόμηση πρόκειται να απαγορευτεί ΠΛΗΡΩΣ.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, οι ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου οικοπέδων μπορούν να χτίσουν 186 τ.μ. σε οικόπεδο 2 στρεμμάτων. 136 τμ μπορούν να χτίσουν εάν έχουν οικόπεδα 1.200 έως 2 στρέμματα. Σε περίπτωση που έχουν οικόπεδα από 750 τμ έως 1200 τ.μ. μπορούν να χτίσουν 86 τ.μ.

Στα 750 τ.μ. οικόπεδο υποχρεωτικό είναι να έχουν 10 μ ελάχιστο πρόσωπο και το ελάχιστο βάθος ορίζεται στα 15 μ. Στα οικόπεδα που είναι 1.200 τμ θα πρέπει να έχουν ελάχιστο πρόσωπο τα 20 μέτρα και ελάχιστο βάθος ορίζονται τα 35 μ.

Όσον αφορά τα οικόπεδα 2 στρεμμάτων ορίζεται ως προϋπόθεση τα 20 μ ελάχιστο πρόσωπο και τα 35 μέτρα ελάχιστο βάθος.

loading...