Κίνδυνος να μείνουν στα δέντρα ελιές και εσπεριδοειδή λόγω έλλειψης εργατικών χεριών

 Καθοριστικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οργανωμένες υποδομές στις περισσότερες περιοχές για τους μετακλητούς, που φέτος προτίμησαν καθώς φαίνεται, άλλες χώρες.

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ελιάς, κυρίως, αλλά και εσπεριδοειδών της χώρας, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων εργατικών χεριών στην ύπαιθρο. Στην κατάσταση αυτή έχει επιδράσει αρνητικά και το κλείσιμο της πλατφόρμας που είχαν ενεργοποιήσει τα συναρμόδια υπουργεία και μπλοκάρισε πρόσφατα, σχετικά με τη μετάκληση των αλλοδαπών. Οι ελαιοπαραγωγοί πιέζονται πλέον από τον καιρό και φοβούνται πως δεν θα συγκομίσουν. Ακόμα πιο δύσκολη έχει γίνει η κατάσταση και με τον κορονοϊό, ειδικά για τις μεγάλες ηλικίες παραγωγών, που δυσκολεύονται πολύ για να περαιώσουν τις διαδικασίες. Βοηθητικά στην κατάσταση είναι, όπως μας είπαν κάποιοι παραγωγοί, οργανωμένα γραφεία που αναλαμβάνουν τη μετάκληση αγρεργατών από τρίτες χώρες (π.χ. την Αλβανία), όμως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν υποδομές για την προσωρινή τους στέγαση.

Τραγική η κατάσταση στο Μεσολόγγι

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στον κάμπο του Μεσολογγίου, με την συγκομιδή της ελιάς Καλαμών να είναι στο φόρτε της και των εσπεριδοειδών να έχει επίσης ξεκινήσει, καθώς όπως μαθαίνουμε επικρατεί τεταμένο κλίμα στις πλατείες της περιοχής κάθε πρωί για το ποιός θα πρωτο-βρει εργάτες.

Ο κ. Ηλίας Μαυράκης, γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων στο Νεοχώρι Μεσολογγίου και ελαιοπαραγωγός λέει στον ΑγροΤύπο ότι εργάτες γενικώς δεν υπάρχουν λόγω του ότι απ’ ό,τι φαίνεται προτίμησαν να πάνε σε άλλες χώρες, με καλύτερες υποδομές από τις δικές μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή του Μεσολογγίου έχει ανάγκη για εργατικά χέρια καθώς η συγκομιδή της ελιάς Καλαμών συμπίπτει χρονικά με την συγκομιδή των εσπεριδοειδών. Φέτος η παραγωγή της ελιάς δεν είναι μεγάλη και κανείς δε μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν αν ήταν μεγάλη σε όγκο. Όσοι παραγωγοί έχουν δημιουργήσει υποδομές και έχουν εργάτες, Αλβανούς κυρίως, μόνιμους κατοίκους, δεν έχουν πρόβλημα. Τα δε μεροκάματα παίζουν στα 30-35 ευρώ το 7ωρο, ενώ κόβεται και εργόσημο με χρέωση του παραγωγού. Όσον αφορά στους μετακλητούς, πρέπει να έλθουν έπειτα από πρόσκληση των εργοδοτών-αγροτών, αλλά απαιτείται να έχουν μέρος για να μείνουν.

Στην Χαλκιδική οι παραγωγοί ζητούν άνοιγμα της πλατφόρμας

Υπό αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να ολοκληρώσουν το μάζεμα της ελιάς και οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής, καθώς όπως λένε το κλείσιμο της πλατφόρμας για μετακλήσεις εργατών από τρίτες χώρες τους… έκοψε τα χέρια. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Πίνδαρος Ψιρούκης από την Ποτίδαια. το μέτρο με την πλατφόρμα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο για τον αγροτικό κόσμο, ενώ και το κράτος έπαιρνε για κάθε εισαγόμενο εργάτη από εμάς 135 ευρώ το κεφάλι. Σε Ορμύλια, Πολύγυρο και Κασσάνδρα οι ελαιοπαραγωγοί παραπονιούνται ότι δεν έχουν εργάτες να μαζέψουν τα προϊόντα τους. Όσον αφορά στα μεροκάματα, αυτά κυμαίνονται στα 40 ευρώ το 8ωρο.

Στην Σαγιάδα δεν υπάρχει φέτος πρόβλημα λόγω μειωμένης παραγωγής

Για επάρκεια εργατικού δυναμικού φέτος -σε αντίθεση με πέρσι- στην περιοχή της Σαγιάδας Θεσπρωτίας, όπου υπάρχουν κυρίως καλλιέργειες εσπεριδοειδών, κάνει λόγο από την πλευρά του ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σαγιάδας, κ. Γιάννης Γκουγκούλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται στο ότι φέτος δεν υπάρχει πολλή παραγωγή.

Μπίκας Αλέξανδρος

https://www.agrotypos.gr/

loading...