ΝΙΤΣΕ: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΝΟΙΩΘΟΥΝ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ





ΜΑΙΡΗ ΚΑΡΑ  *  

 Απίστευτα και απροσδόκητα επίκαιρος ο Γερμανός Φιλόσοφος! Στο πρώτο του βιβλίο, με τίτλο “Η Γέννηση της Τραγωδίας” (1872) και στο κεφάλαιο 15, ο Φρειδερίκος Νίτσε κάνει μία ιδιαίτερη μνεία στο Ελληνικό Έθνος, αποδεικνύοντας ότι ο ίδιος είναι πολύ μπροστά από την εποχή του. Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε το σχετικό χαρακτηριστικό απόσπασμα:

     «Αποδεδειγμένα ο δυτικοευρωπαϊκός Πολιτισμός σε κάθε χρονική περίοδο της εξέλιξής του επιχείρησε να απελευθερωθεί από τους Έλληνες. Η προσπάθεια αυτή ήταν διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια. Ο,τιδήποτε κι αν δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή σε σύγκριση με το Ελληνικό μοντέλο. Παρατηρώντας το πιο συστηματικά, φαινόταν σαν να συρρικνώνεται και στο τέλος κατέληγε να μοιάζει με ένα φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.

    Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού Έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά (για κάθε εποχή) ό,τι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του. (…) Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν έτυχε να ανακαλύψει το Κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε από αυτούς. Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους αποδείχθηκαν ανεπαρκή, να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους σε ό,τι κι αν κάνουν.

     Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες. Ενίοτε κάποιος εμφανίζεται, να αναγνωρίζει ακέραιη την Αλήθεια, που διδάσκει,  ότι οι Έλληνες είναι οι Ηνίοχοι κάθε επερχόμενου Πολιτισμού και σχεδόν πάντα, τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων Πολιτισμών είναι  πολύ  χαμηλής  ποιότητας  σε σχέση με τους Ηνίοχους (Έλληνες), οι οποίοι αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία ξεπερνούν με Αχίλλειο πήδημα» !

    Από το βιβλίο του «Γένεση της Τραγωδίας» (κεφ. XV) τάδε έφη για τους Έλληνες ο Γερμανός Φιλόσοφος, Ποιητής, Συγγραφέας, Συνθέτης, FRIEDRICH WILHELM NIETZSCHE, (15.10.1844-25.8.1900).  Χάρις στον Νίτσε λοιπόν φαίνεται γιατί μας αγαπούν έκτοτε τόσο πολύ οι ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ!

 

loading...