Ποια συμπτώματα υποδηλώνουν ότι πάθατε εγκεφαλικό – Νευρολόγος εξηγεί

 Το χρονικό περιθώριο για να σωθεί ο εγκέφαλος από βλάβη

Η νευρολόγος Μανέβιτς ανέφερε ότι ο πονοκέφαλος, η διαταραχή της ομιλίας και το στραβό χαμόγελο είναι συμπτώματα πρώιμου εγκεφαλικού.

Ένας έντονος πονοκέφαλος, νοητικές διαταραχές, δυσκολία στην επικοινωνία, μούδιασμα στο πρόσωπο και κάποια προβλήματα συντονισμού κινήσεων μπορεί να υποδηλώνουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αν κάποιος που βρίσκεται κοντά σας έχει τέτοια συμπτώματα, είναι απαραίτητο να βάλετε τον ασθενή στο κρεβάτι σε ένα δωμάτιο με ανοιχτό παράθυρο και να καλέσετε επειγόντως ασθενοφόρο, δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος Νευρολογίας του Γεροντολογικού Ερευνητικού Κέντρου του Εθνικού Ερευνητικού Ιατρικού Πανεπιστημίου του Πιρογκόφ της Μόσχας, διδάκτωρ Ιατρικών Επιστημών, νευρολόγος Τατιάνα Μανέβιτς.

Από το 2006, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εγκεφαλικών Επεισοδίων έχει καθιερώσει την 29η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικών Επεισοδίων για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ασθένεια που απειλεί, όχι μόνο την επιβίωση, αλλά και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.

Πώς προκαλείται το εγκεφαλικό

Το εγκεφαλικό προκαλείται όταν διακόπτεται απότομα η κυκλοφορία του αίματος προς ένα τμήμα του εγκεφάλου. Χωρίς την παροχή αίματος τα εγκεφαλικά κύτταρα σταδιακά νεκρώνονται και εμφανίζεται αναπηρία ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που προσβάλλεται.

«Ως συμπτώματα του πρώιμου εγκεφαλικού μπορούν να θεωρηθούν ένας ξαφνικός δυνατός πονοκέφαλος, διαταραχές στις νοητικές λειτουργίες και την ομιλία. Επίσης η αδυναμία και οι άβολες κινήσεις σε κάποια άκρα, για παράδειγμα όταν κάποιος δεν μπορεί να σηκώσει και τα δύο του χέρια ταυτόχρονα. Ο ασθενής αισθάνεται ζάλη, έχει πρόβλημα στον συντονισμό των κινήσεων, διαταραχές στην όραση, μούδιασμα στο πρόσωπο, στα πόδια και τα χέρια» ανέφερε η Μανέβιτς.

Η γιατρός επισήμανε ότι ένα παραμορφωμένο πρόσωπο ή το λεγόμενο «στραβό χαμόγελο» είναι επίσης ένα σαφές σύμπτωμα του εγκεφαλικού.

Τι κάνουμε σε περίπτωση εγκεφαλικού

Σύμφωνα με την ειδικό, αν κάποιο από τα συμπτώματα έχει εμφανιστεί ξαφνικά σε κάποιον, είναι απαραίτητο να καλέσει άμεσα ασθενοφόρο ή να πάει στο νοσοκομείο που ιδανικά να διαθέτει Μονάδα για Εγκεφαλικά. Κατά την άποψη της ειδικού είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να έχει πρόσβαση στον καθαρό αέρα, να μη φοράει στενά ρούχα και να είναι ξαπλωμένος με το κεφάλι του γυρισμένο σε μια πλευρά.

Εάν η πίεση του ασθενούς είναι υψηλότερη από 14 με 9, τότε θα πρέπει να πάρει φάρμακο για τη μείωση της πίεσης, αν δεν το είχε ήδη πάρει νωρίτερα εκείνη την ημέρα και δεν υπάρχουν αντενδείξεις.

Σε καμιά περίπτωση δεν είναι δυνατόν να πάρει κάποιος ένα χάπι και να μείνει στο σπίτι όταν υφίσταται εγκεφαλικό, επειδή ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός, τόνισε η Μανέβιτς. Με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, είναι ζωτικής σημασίας η άμεση αναζήτηση ιατρικής φροντίδας αφού μόνο τις πρώτες 4 ώρες μπορεί να χορηγηθεί η αποτελεσματική θεραπεία που θα σώσει τον εγκέφαλο από σοβαρή βλάβη.

loading...