Έμμεση παραδοχή κυβέρνησης: Δεν μας ενδιαφέρει η υγεία σας αλλά να σας υποχρεώσουμε να εμβολιαστείτε

 «Στόχος μας είναι μια έμμεση πίεση για να εμβολιστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί» είπε ο Γ.Οικονόμου

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κλήθηκαν να σχολιάσουν διάφορα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι lockdown, αλλά τρόπος πίεσης των ανεμβολίαστων να εμβολιαστούν. 

Ουσιαστικά τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι τα νέα μέτρα έγιναν για να πιέσουν τους ανεμβολίαστους να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα και να γίνουν και αυτοί πελάτες της Pfizer. 

Η κυβέρνηση ενώ παραδέχεται πλέον -όπως είπε ο Θ.Πλεύρης- ότι οι εμβολισμένοι και νοσούν και μεταδίδουν επιμένει στο να επιβάλλει μέτρα πίεσης μόνο στους ανεμβολίαστους, κάτι που επί της ουσίας σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την υγεία των πολιτών, αλλά για το να αναγκάσουν τους πολίτες να εμβολιστούν. 

«Υπάρχει η εξής φιλοσοφία για τους ελέγχους και μέτρα. Στόχος είναι μια έμμεση πίεση για να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για τρεις λόγους: α) για να προστατευτούν οι ίδιοι, β) για να προστατευτεί η οικογένεια τους και γ) για να αντιληφθούν ότι η ζωή τους θα είναι πιο ελεύθερη αν εμβολιαστούν» είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση «δεν είναι lockdown με την έννοια απαγόρευσης κυκλοφορίας αλλά υποχρέωση αφού αρνούνται το δώρο της επιστήμης και πρέπει να είναι σίγουροι και οι ίδιοι και ο περίγυρός τους ότι δεν κινδυνεύει».

Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων μέτρων το επόμενο διάστημα αν συνεχιστεί η επιθετική αυτή πορεία της πανδημίας ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε «θα δούμε τι γίνεται όσο είναι δυναμική η εξέλιξη. Δεν θα πάμε πάντως σε οριζόντια μέτρα. Στους εμβολιασμένους τους είπε η κοινωνία εμβολιαστείτε για να πάρετε τη ζωή σας πίσω».

«Τα μέτρα προσαρμόζονται ανάλογα με την πίεση που ασκεί η πανδημία. Είχαμε τα τοπικά lockdown το καλοκαίρι με το κλείσιμο της μουσικής, έγινε μια πρώτη προσαρμογή και τώρα πήγαμε σε αυτό το βήμα» σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Οικονόμου.

Όπως τόνισε «το κρίσιμο για την κυβέρνηση και για εμάς είναι κυρίως το σύστημα υγείας να θωρακιστεί ώστε να αντέξει. Έχουμε διασφαλίσει την ενίσχυση με κλίνες από ιδιωτικό τομέα, έχουμε διασφαλίσει κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Αν χρειαστεί θα πάμε σε επίταξη γιατρών, έχουμε δώσει πάνω από 17.000 εγκρίσεις για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ» διαμηνύοντας ότι «η πολιτεία θα σταθεί ξανά στο πλευρό των εργαζομένων στα νοσοκομεία».

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε για άλλη μια φορά ότι «δεν συζητάμε αυτή την ώρα μέτρα που θα αφορούν τους εμβολιασμένους».

Ο κ. Οικονόμου τοποθετήθηκε επίσης για το θέμα των παρελάσεων λέγοντας ότι «έγιναν με τα μέτρα προφύλαξης που γίνονταν δραστηριότητες το προηγούμενο διάστημα» αλλά και για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών λέγοντας ότι «δεν θα προσφέρει κάτι».

Και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, υποστήριξε ότι οι νέες απαγορεύσεις για τους ανεμβολίαστους είναι για την «προστασία» των ίδιων των ανεμβολίαστων. Πώς ακριβώς θα προστατευτεί ένας ανεμβολίαστος εάν κάνει δύο τεστ την εβδομάδα αντί για ένα τεστ; 

Τα νέα μέτρα

Από το ερχόμενο Σάββατο θα ισχύουν νέα μέτρα για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Ειδικότερα:

Υποχρεωτικά δύο εργαστηριακά τεστ (PCR ή rapid τεστ) την εβδομάδα για όλους τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους τόσο σε δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα, με δικό τους κόστος.

Αρνητικό rapid test για μη εμβολιασμένους πολίτες προκειμένου να εισέλθουν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, εμπορικά κέντρα, κομμωτήρια (δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες). Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (surer market), φαρμακεία, εκκλησίες.

Τι θα ισχύσει για τα παιδιά έως 18 ετών

Ένα από τα ερωτήματα που προέκυψαν αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων, αφορά το τι θα ισχύει στις περιπτώσεις των μαθητών και των παιδιών. Υπενθυμίζεται ότι πλέον και οι μαθητές υποχρεώνονται στη διενέργεια δυο αυτοδιαγνωστικών ελέγχων κάθε εβδομάδα, έτσι ώστε να μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο τους.

Η βασική απορία, λοιπόν, τόσο των ίδιων των παιδιών όσο προφανώς και των γονέων, ήταν το αν αυτά τα self-tests τα οποία παρέχονται δωρεάν στα παιδιά επαρκούν για την είσοδό τους στα καταστήματα όπου θα ισχύουν τα νέα μέτρα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, πώς το αρνητικό αποτέλεσμα του self-test επαρκεί έτσι ώστε να μπορεί ένας ανήλικος να εισέλθει σε κάποιο από τα παραπάνω καταστήματα ή υπηρεσία, αν είναι ανεμβολίαστος, από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου όταν και θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι περιορισμοί που αποφάσισε η κυβέρνηση.

loading...