Σήμερα για άλλη μια φορά γιορτάζουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου. Αντί να θρηνούμε …

…. για τα γεγονότα που έφεραν την καταστροφή της Κύπρου με την προδοσία του «εθνάρχη» Καραμανλή. Που έφεραν ακόμα και τη σημερινή μνημονιακή υποδούλωση της πατρίδας μας

Δρ Ευριπίδης Μπίλλης  * 

Ας δούμε τώρα τα πλήρως κατατοπιστικά αποσπάσματα από το  βιβλίο «Ταραγμένη διετία» του γαμπρού του Σπυρίδωνος Μαρκεζίνη τότε πρέσβη, Γεωργίου Χέλμη»

 

Κύριοι Βουλευτές,

Ένας από τους  λόγους που η πατρίδα μας υπέστη και υφίσταται όλα αυτά τα τελευταία 47 χρόνια (από το 1974 έως σήμερα),  είναι ο ηθελημένος στρουθοκαμηλισμός όλα αυτά τα χρόνια, των  πολλών επαϊώντων πολιτικών «μας» κομμάτων που σχεδόν κατέστρεψαν την πατρίδα μας και τον Ελληνισμό.

 

Έτσι σήμερα αντί να θρηνούμε για την επέτειο του Πολυτεχνείου που έφερε την καταστροφή της Κύπρου με την προδοσία του «εθνάρχη» Καραμανλή ( 1ο  συνημμένο και 2ο συνημμένα). Και τα όσα ακολούθησαν και ακολουθούν μέχρι σήμερα

 

Για άλλη μια φορά γιορτάζουμε τα γεγονότα που που οδήγησαν στην προγραμματισμένη από τους Αμερικανούς και άλλους (τους γερμανούς από τότε το 1973 ως θα δείτε στο επόμενο σχετικό μας σημείωμα) άλωση της Ελληνικής Κύπρου. Και την εν συνεχεία από το 2010 προδοτική ή βλακώδη μνημονιακή υποδούλωση ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ και δήμευση του Ελληνισμού (3ο και 4ο συνημμένα)

 

Επιτρέψτε μου να παραστηρήσω χωρίς κανέναν ενδοιασμό ότι αν θέλετε,  ως Έλληνες πολιτικοί ,  να μάθετε τι ακριβώς συνέβη το 1973 που το γιορτάζετε απάντες σήμερα,  έχετε υποχρέωση  να διαβάσετε τα κατωτέρω ιστορικά για σας. Που όμως επηρεάζουν μέχρι σήμερα τον Ελληνισμό με τα όσα  προδοτικών πριν ακολούθησαν (πλην της προδοσίας της Κύπρου το 1974 από τον Καραμανλή άπαξ έτι  1ο και 2ο συνημμένα,  πχ των Ιμίων, της παράδοσης του Οτσαλάν, Ανάν, της σημερινής κτλ ). Και που υπήρξαν η αφετηρία της σημερινής  από το 2010 είτε βλακώδους είτε προδοτικής υποδούλωσης της πατρίδας μας στη νεοναζίστρια Μέρκελ (3ο και 4ο συνημμένα)

 

Ας δούμε τι συνέβη το 1973 πρώτα με ασπάσματα από το βιβλίο Ταραγμένη διετία του γαμπρού του Σπυρίδωνος Μαρκεζίνη (google για τους περισσότερους εξ υμών που αγνοείτες το όνομα). Και σε έτερο σημείωμα μας που θα ακολουθήσει, από κείμενα του τότε ΚΚΕ. ‘Άσχετα για το σημερινό ΚΚΕ που αντί να θρηνεί γιορτάζει «επαναστατικά» τη σημερινή τραγική επέτειο.

 

Α. Αποσπάσματα του γράφοντα (1ο συνημμένο) από βιβλίο «Ταραγμένη διετία» του γαμπρού του Σπυρίδωνος Μαρκεζίνη τότε πρέσβη, Γεωργίου Χέλμη.

 

Πληροφορώ  σχετικά σε πολλούς απαράδεκτα ανενημέρωτους νυν πολιτικούς, ότι ο Σπύρος Μαρκεζίνης προσπάθησε το 1973 να οδηγήσει ομαλά την Ελλάδα στη δημοκρατία.  Και ότι στην προσπαθεια του ο ΜΟΝΟΣ πολιτικός που του συμπαραστάθηκε ήταν ο πατριώτης και πραγματικός αριστερός Ηλίας Ηλιού. Πρόεδρος της τότε ΕΔΑ (δηλαδή του νόμιμου ΚΚΕ) πριν την δικτατορία.

Ενώ αντίθετοι σ αυτό ήταν οι λοιποί πολιτικοί του τότε Κέντρου. Που είχαν συμβουλευθεί γι αυτό την Γερμανία (όπως θα δείτε σε επόμενο σημείωμα μας στο τι ιέλεγε το τότε ΚΚΕ).  Και οι της τότε ΕΡΕ (δηλαδή της νυν ΝΔ)  που ακολουθούσαν τις οδηγιές του αντίθετου (προφανώς με ότι αποδεικνύεται που ακολούθησε) Καραμανλή  

 

Ας δούμε τώρα ταπλήρως κατατοπιστικά αποσπάσματα από το  βιβλίο «Ταραγμένη διετία» του γαμπρού του Σπυρίδωνος Μαρκεζίνη τότε πρέσβη, Γεωργίου Χέλμη.

 

1.       21/9/1973. Θετική στάση για κίνηση  Μαρκεζίνη. Σοσιαλιστές, κατά πλειονότητα, Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά  (ΕΔΑ , το κατά κάποιο τρόπο υποκατάστατο του παράνομου ΚΚΕ προ της δικτατορίας).

2.       1-7/10/1973. Κυβέρνηση Μαρκεζίνη.

3.       7/10/1973. Έναρξη εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.

4.       9-10/10/1973. Θερμές εκδηλώσεις υπέρ κίνησης Μρκεζίνη από, Σταύρο Νιάρχο, καθηγητή Ιωάννη Γεωργάκη, έγκριτο δημοσιογράφο Γιάννη Μαρίνο, τον καθηγητή Άγγελο Αγγελόπουλο και άλλους.

5.       6-10/11/1973. Αδιευκρίνηστη η στάση Καραμανλή για κυβέρνηση Μαρκεζίνη.

6.       15/11/1973. Ετοιμασία εξαγγελιών Μαρκεζίνη που προβλεπόταν να γίνουν την επομένην. Μεταξύ άλλων οι εξαγγελίες προέβλεπαν. Θέσπιση νόμου περί κομμάτων με πρόβλεψη κρατικής επιχορηγήσεως τους αποκλειόμενης με βαρύτατες ποινές κάθε άλλης χρηματοδότησης τους. Επιστροφή αντιστασιακών εξωτερικού και απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε όσους είχε αφαιρεθεί. Αναλογικό εκλογικό σύστημα. 

7.       15, 16, 17/11/1973. Γεγονότα Πολυτεχνείου.

8.       19/11/1973. Δηλώσεις  Κανελλόπουλου, αρχηγού τότε του κόμματος ΕΡΕ του Καραμανλή,  <<εκ μέρους όλου του πολιτικού κόσμου>>, ως εδήλωσε, (σημείωση Ε.Μ. προφανώς και μετά από συνεννόηση με Καραμανλή), <<εναντίον  του κράτους, του στρατιωτικού νόμου και της βίας εναντίον των φοιτητών>> και σαφώς εναντίον της κυβέρνησης Μαρκεζίνη.

9.       21/11/1973. Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί εζήτησαν από Έλληνες στρατιωτικούς  τη χρησιμοποίηση των στρατιωτικών αεροδρομίων Ελευσίνας και Σούδας Κρήτης (πράγμα που στην ουσία θα τα μετέτρεπε σε Αμερικανικές βάσεις). Μαρκεζίνης και Παπαδόιπουλος απορρίπτουν το αίτημα που δεν περιλαμβανόταν στη σύμβαση του 1953 (Ελληνοαμερικανική συμφωνία του 1953).

10.   22/11/1973. Με σύμφωνη γνώμη Μαρκεζίνη και Παπαδόπουλου (ο οποίος λέγεται ότι εχαρακτήρισε τους Αμερικανούς <<γκάνγστερ>>) διαβιβάζεται η απάντηση για τους Αμερικάνους στον πρέσβυ Μηλιαρέση διευθυντή τότε της Β ‘ Πολιτικής Διεύθυνσης του ΥΠ.ΕΞ. Η απάντηση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το θέμα είναι πολιτικό και πρέπει να παραπεμφθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος. Αναφέρει επίσης ότι τυχόν τροποίηση της ισχύουσας συμφωνίας θα πρέπει να προέλθει από κυβέρνηση που θα αναδειχθεί μετά τις εκλογές (που επρόκειτο να γίνουν).

11.   23/11/1973. Επίσκεψη στη Λάρισσα του Αμερικανού πτέραρχου της  Νοτιανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ με έδρα τη Νάπολη. (Επιστροφή του στην Αθήνα το Σάββατο 24/11/1973).

12.   24/11/1973. Ο τότε αρχηγός Ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Ζαγοριανάκος εκφράζει τους φόβους ότι οι Αμερικανοί θα παρεξηγούντο με την παραπομπή  του θέματος αυτού στο ΥΠ.ΕΞ. που κατά την την άποψην τους ήταν <<τεχνικό>>.

13.   24/11/1973. Καμμία δήλωση Καραμανλή μέχρι σήμερα.

14.   25/11/1973. Επίσκεψη την Κυριακή τα ξημερώματα στο ξενοδοχείο Χίλτον της Αθήνας του Αμερικανού πτεράρχου της Νοτιανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ, όπου έμενε κάποιος Έλληνας στρατηγός. Ο Αμερικανός ακούστηκε να ρωτά τον Έλληνα: <<All  OK?>>.

15.   25/11/1973. Αντικίνημα Ιωαννίδη.  Συνθημα 1.30 μ.μ. από τηλεόραση: <<Η Ελλάς επανευρίσκεται εις την οδόν των πεπρωμένων της>>.

16.   3/12/1973. Κατά πληροφορίες Παναγιωτάκου μονίμου αντιπροσώπου Ελλάδος στον ΟΗΕ, οι Τούρκοι εξεδήλωσαν την επιθυμία να μη συνεχιστεί στην Κύπρο ο ενδοκοινοτικός διάλογος και να πάμε κατευθείαν σε συνεννόηση ελληνοτουρκική, όχι όμως με βάση ενιαίο  και κυρίαρχον κράτος  αλλά μία <<functional federation>>.  

17.   24/12/1973. Ο Παλαμάς (διπλωματικός, ΥΠ.ΕΞ. της κυβέρνησης Μαρκεζίνη, ανέφερε ότι ο Άγγελος Βλάχος είπε ότι <<ποτέ στη ζωή του δεν συνάντησε άνθρωπο τόσο ευθύ, όσο τον Γκιζίκη (<<πρόεδρο δημοκρατίας του Ιωαννίδη>>), και τόσο ικανό, όσον τον Ανδρουτσόπουλο (<<πρωθυπουργό>> του Ιωαννίδη).

18.   <<Μπράβο του Βλάχου!!, σημειώνει ο συγγραφέας του βιβλίου>>.

(Σημείωση Ε. Μ. . Πρόκειται για τον γνωστό υβριστή του Μακαρίου σε συνέντευξη του στο δημοσιογράφο Παπαχελά. Τον Βλάχο χρησιμοποίησε ιδιαίτερα ως θα αναφερθεί στη συνέχεια ο Καραμανλής άμα τη επιστροφή του μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και την  κατά την κατά τη  γνώμη μου προγραμματισμένη πτώση της  χούντας του Ιωαννίδη).

19.   5/1/1974. Από επιστολές Κωττάκη (πρέσβυ της Ελλάδος στη Χάγη) προς τον Παλαμά προκύπτει ότι οι Αμερικανοί έστειλαν εμπιστευτικήν έκθεση στον Βάν ντερ Στουλ, σύμφωνα με την οποία <<η αντικατάστασις της κυβερνήσεως Μαρκεζίνη ήταν απαραίτητη για την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη>>.

20.   28/2/1974. Θάνατος του Γρίβα-Διγενή από καρδιακή προσβολή (; ΕΜ).

21.   23/2/1974. Η Τουρκία ανέθεσε σε δύο εταιρίες να διενεργήσουν υποθαλάσσιες γεωτρήσεις έναντι της Μικράς Ασίας προς ανεύρεση πετρελαίου στη ελληνική υφαλοκρηπίδα, ισχυριζόμενη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα (πράγμα που δεν δέκτηκε η ακολουθήσα διάσκεψη της Βενεζουέλας για το δίκαιο της θάλασσας το καλοκαίρι του 1974).

22.   30/3/1974. Ένταση με την Τουρκία σε όλα τα μέτωπα. Πλην του θέματος της υφαλοκρηπίδας, σκληρυνση των Τούρκων ως προς την Κύπρο, με δηλώσεις Ετσεβίτ (ο Τούρκος πρωθυπουργός της μετέπειτα εισβολής στην Κύπρο), περί ομοσπονδοποίησης, κτλ. Κυκλοφορία φημών για επιστράτευση των Τούρκων.

23.   2/4/1974. Διάβημα Σοβιετικού πρέσβυ προς το γενικό γραμματέα του ΥΠ.ΕΞ  Βλάχο ότι η Σοβιετική Ένωση διαθέτει πρόσφατες πληροφορίες περί υπάρξεως ξένων κύκλων που υποστηρίζουν ανατρεπτικές κινήσεις εναντίον του Μακαρίου, με εμπλεγμένους και Έλληνες αξιωματικούς <<ενωτικούς>>, τονίζοντας ότι η Σοβιετική Ένωση υποστηρίζει τις αρχές της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητος προκειμένου περί του Κυπριακού κράτους και της κατάργησης όλων των ξένων βάσεων στο νησί (ο συγγραφέας τονίζει ότι ο Σοβιετικός πρέσβυς απέφυκε να πεί και του <<ενιαίου του Κυπριακού κράτους>>). Ταυτόσημο διάβημα επέδόθη από Σοβιετική  Ένωση, σε Τουρκία και Αγγλία.

24.   4/4/1974. Διαψεύδονται πληροφορίες ότι ο Ιωαννίδης αντικαταστάθηκε από τον στρατηγό Ντάβο. Διαδίδεται ότι θα υπάρξει μεταβολή προ ή μετά το Πάσχα.

25.   17/4/1974. Οι προφητεύσαντες σοβαρές εσωτερικές μεταβολές για την περί το πάσχα εποχή μεταθέτουν τώρα τα γεγονότα για Ιούνιο-Ιούλιο.

26.   27/4/1974. Ο Τζούνης (του ΥΠ.ΕΞ.) ενημερώνει  Μαρκεζίνη ότι η κατάσταση στο ΥΠ.ΕΞ. χαώδης και ότι θεωρεί ότι μπορούν να υπάρξουν επικίνδυνες εξελίξεις για Κυπριακό και υφαλοκρηπίδα. Σημειώνει ότι επί συνομιλίας του Μπονάνου με Τούρκο πρέσβυ, ο ίδιος, καίτοι κατεξοχήν αρμόδιος, ουδεμίαν ενημέρωση είχε.

27.   8/5/1974. Συνομιλίες στην Λευκωσία Κισιγκερ και Γκρομίκο για πόλεμο Μέσης Ανατολής.

28.   19/5/1974. Πρέσβυς Σωσσίδης ενημερώνει Μαρκεζίνη, ότι κατά πληροφορίες του, προωθείται  λύση Στεφανόπουλου-Καραμανλή, στην οποία εμπλέκεται και ο Παλαμάς.

29.   26/5/1974. Τούρκοι εσκεμμένα παρασιωπούν Κυπριακό και οξύνουν την κατάσταση με υφαλοκρηπίδα.

30.   31/5/1974. Ο  Τούκος πρέσβυς Γκουρούν πληροφόρησε Μαρκεζίνη κατά τη διάρκεια του γεύματος ότι ο στρατηγός Ντάβος βρίσκεται στη Σμύρνη, όπου συνομιλεί με Αμερικανούς και Τούρκους αξιωματικούς.

31.   15/7/1974. Πραξικόπημα χούντας εναντίον του Μακαρίου. Ο Μακάριος διαφεύγει  τη δολοφονία. Η Τουρκία υποδέχεται τα γεγονότα με χλιαρές δηλώσεις Ετσεβίτ και του Ισίκ ότι <<το θέμα αποτελει εσωτερικήν υπόθεση των  Ελλήνων>> και ότι <<πάντως, θα μεριμνήσει για τη μη υπονόμευση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και την αλλαγή του νομικού καθεστώτος της νήσου>>.

32.   18/7/1974. Αμερικανοί τηρούν χλιαρή στάση. Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ.  σε πλήρη διάλυση. Ο τέως βασιλέας ζητεί από τον Ελληνικό Στρατό να επαναστατήσει εναντίον της Χούντας. Το ίδιο κάνει και Καραμανλής και προσφέρεταινα τεθεί αμέσως στη διάθεση του έθνους.

33.   19/7/1974. Κανείς δεν αμφισβητεί την ανάμειξη των ΗΠΑ στα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο.  Πολλοί λέγουν ότι ο Νίξον συμφώνησε με τους Ρώσσους κατά την πρόσφατη μετάβαση του στη Μόσχα, η Μέση Ανατολή και η Κύπρος να περιέλθουν στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ, ενώ η Βουλγαρία, η Γιουγκοσλαβία και η Ρουμανία να παραμείνουν στην ΕΣΣΔ.

34.   20/7/1974. Η Κύπρος υφίσταται Τουρκική εισβολή και οι Τούρκοι με την ανοχήν της χούντας (σημ. Ε.Μ:, που  δεν επέτρεψε στον αρμόδιο αξιωματικό για την άμυνα της περιοχής  Παύλο Κουρούπη, να αναπτυχθεί έγκαιρα για να εμποδίσει την απόβαση των Τούρκων), δημιουργούν προγεφύρωμα κοντά στην Κερύνια (σημ. Ε.Μ.:, παρά την καθυστερημένη ηρωϊκή αντίσταση με τους άνδρες του, του ηρωϊκώς πεσόντα αξιωματικού Παύλου Κουρούπη που καθήλωσε  αρκετό χρόνο τους Τούρκους δημιουργώντας τους πολύ μεγάλες απώλειες. Η Χούντα επίσης, παρά τις δραματικές εκκλήσεις Ελλήνων αξιωματικών,  δεν επέτρεψε την νυκτερινή μετάβαση των ελληνικών αρμάτων μάχης στην περιοχή της Κερύνιας, με αποτέλεσμα κατά τη μετάβαση τους εκεί την ημέρα να γίνουν εύκολος στόχος των Τουρκικών αεροπλάνων. Επίσης ελληνικό υποβρύχιο που παρακολουθούσε τα ελαύνοντα προς την Κύπρο Τουρκικά αποβατικά πλοία, διατάσσεται από Αρχηγό Ναυτικού Αραπάκη να επιστρέψει στη Ρόδο χωρίς να επιτεθεί εναντίον των Τουρκικών αποβατικών πλοίων). Πληροφορίες περί δυσαρεσκείας του Γ ‘ Σώματος Στρατού, ο διοικητής του οποίου Ντάβος φέρεται επιθυμών την επαναφορά του Καραμανλή.

Ο Κίσιγκερ δηλώνει ότι δεν δεν αποκλείεται κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα.

35.   26-28/7/1974. Ορκωμοσία κυβέρνησης Καραμανλή. Διαπραγματεύσεις στη Γενεύη Μαύρου ( Μπίτσιου, Τζούνη, Μεταξά και άλλων) με Τούρκους και Άγγλους, για εκεχειρία. Στην Κύπρο συνεχίζονται οι αποβάσεις των Τούρκων, οι καταλήψεις χωριών, οι σκοτωμοί και η επέκταση των εδαφών τους.

Στην Ελλάδα συνεχίζονται ξέφρενοι πανηγυρισμοί ενώ καταστρέφεται ο Ελληνισμός της Κύπρου.

Γενικός γραμματέας ΥΠ.ΕΞ. ορίζεται ο Βλάχος.

36.   1/8/1974. Μαύρος υπογράφει δυσμενέστατη συμφωνία στη Γενεύη (οι τούρκοι επανέρχονται στους θυλάκους που δεν είχαν, επεκτείνονται κτλ) και θριαμβολογεί κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο. Δηλώσεις Ετσεβίτ, με έμμεση απειλή αποχώρησης της τουρκίας από το ΝΑΤΟ και  με απειλές κατά Δωδεκανήσου.

 

Τηλεφώνημα Κυπρίου υπουργού Εξωτερικών Δημητρίου,  στο Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. ότι οι τούρκοι παραβιάζοντες τα συμφωνηθέντα επιτίθενται κατά των χωρίων (της Βόρειας Κύπρου) Καραβά και Λαπήθου, ότι ο στρατηγός Ντενίσης εν ανάγκη θα πυροβολήσεικτλ., και ότι πρέπει να ενημερωθεί αμέσως ο Βλάχος (Σημ. Ε.Μ.: ο γνωστός) και ο πρωθυπουργός και να του τηλεφωνήσουν στη Λευκωσία.

 

Απάντηση Βλάχου :  <<Έγιναν διαβήματα στην Αθήνα, στην Άγκυρα και στο ΝΑΤΟ, γνωρίζει τις παραβιάσεις ο Αβέρωφ και ο Καραμανλής και, εάν ξανατηλεφωνήσει ο Δημητρίου να του το πείτε>>

(Σημ.: Ε.Μ.:  Δηλαδή μην κάνετε τίποτε και αφήστε τους τούρκους να προχωρούν ελεύθερα).

Ώρα  11 μμ.Τηλεφωνεί στο ΥΠ.ΕΞ. ο στρατηγός Χανιώτης από το ΑΕΔ (Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων) λέγων ότι το ΥΠ.ΕΞ. αδρανεί, ενώ οι Τούρκοι ευρίσκονται στα πρόθυρα εισβολής εναντίον Καραβά και Λαπήθου των οποίων ο ελληνικός πληθυσμός τα έχει εκκενώσει. 

ΥΠ.ΕΞ. (Σημ. Ε.Μ.: Βλάχος και Σία) και κυβέρνηση Καραμανλή και Αβέρωφ δεν δίδουν εντολή απόκρουσης των τούρκων.

Ο Βλάχος δίδει εντολή να βρεθεί ο μόνιμος αντιπρόσωπος μας στον ΟΗΕ Καραγιάννης για επικοινωνήσει με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για παροχή οδηγιών στον στρατηγό του ΟΗΕ στην Κύπρο Τσάντ, κτλ.

(Ερώτηση Ε. Μ. : να κάνει τι ο Τσαντ. Να επιβεβαιώσει ότι οι τούρκοι καταλαμβάνουν τα δύο ελληνικά χωριά;).

Μέχρι να ευρεθεί ο γενικός γραμματέας  του ΟΗΕ τα δύο χωριά καταλήφθηκαν από τους τούρκους χωρίς να δοθεί στον στρατηγό Ντενίση ουδεμία οδηγία από <<το εθνικό>> κέντρο. 

37.   6/8/1974. ΥΦ.ΕΞ. Χάρτμαν ΗΠΑ προς Έλληνα ΥΠ.ΕΞ. Μαύρο:

Πρέπει να υποστηρίξετε τον Κληρίδη που μίλησε περί καντονίων. Στον ΟΗΕ δεν έχετε καμία ελπίδα . Η λύση που θα εξευρεθεί πρέπει να είναι προϊόν διαπραγματεύσεων και να διασφαλίζει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

  ͑͑͑ ͑ You have no choice  ͐ ͐.   ͑ ͑ Πρέπει να γίνουν μετακινήσεις πληθυσμών και να υπάρξει, στη νέα συμφωνία, μεγαλυτέρα εξασφάλιση για το τουρκοκυπριακό στοιχείο από εκείνη που προβλεπόταν στις συμφωνίες του 1960, οι οποίες άλλωστε, γι  ̛ αυτόν ακριβώς το λόγο απέτυχαν  ͐ ͐. . . . .

38.   7/8/1974. Οι τούρκοι συνεχίζουν να παραβιάζουν την εκεχειρία . Αναχωρεί για τη Γενεύη η ελληνική υπό το Μαύρο αντιπροσωπία για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων με τούρκους και άγγλους.

39.   15/8/1974. Ναυάγιο διασκέψεως Γενεύης.  Έναρξη  <<Αττίλα 2>> συνέχισης της κατάληψης (σημ. Ε.Μ.: της προσχεδιασμένης από τούρκους, Κίσιγκερ και άγγλους) του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ (ερώτηση Ε.Μ.: γιατί;).

 Μεγάλη χαρά του κόσμου για την αποχώρηση από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ……κτλ.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τη  ͑ ͑μεγαλυτέρα διοικητική αυτονομία των τουρκοκυπρίων  ͐ ͐.

Ο Κίσιγκερ  σε μηνύματα του προς Καραμανλή διαβεβαιεί ότι είναι εναντίον της διχοτόμησης και ότι η λύση πρέπει να εξευρεθεί κάπου μεταξύ της λύσεως Κληρίδη περί καντονίων και των θέσεων των τούρκων.

40.   19/8/1974. Συμπλήρωση από τους τούρκους της κατάληψης του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δολοφονείται στη Λευκωσία ο Αμερικανός πρέσβυς  Ρότζερ Ντέϊβις.

41.   22/8/1974. Τραγική η κατάστασης στην Κύπρο με οξύτατο το πρόβλημα της προσφυγοποίησης 200.000 Ελληνοκυπρίων.

Εμπρηστικές δηλώσεις Ετσεβίτ προς Σουλτσμπέργκερ ότι πλην της Κύπρου υπάρχουν τα θέματα της υφαλοκρηπίδας, του εναερίου χώρου του Αιγαίου, της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών των κειμένων έναντι των τουρκικών ακτών κτλ.

42.   24/8/1974. Η ΕΣΣΔ προτείνει τη σύγκλιση διασκέψεως στα πλαίσια του ΟΗΕ, των εγυητριών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας  (της συμφωνίας του 1960 ) με τη συμμετοχή των μονίμων και μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπό την προυπόθεση αποχωρήσεως όλων των ξένων στρατευμάτων από την νήσο.

 

Ενώ η Κύπρος αιμάσσει  ο άγγλος πρέσβυς στην Αθήνα Χούπερ προτείνει με την υποστήριξη των ΗΠΑ, σχέδιο επιλύσεως του Κυπριακού, προβλέπον τη δημιουργία δύο αυτόνομων διοικήσεων, τουρκικής και ελληνικής (σημ. Ε.Μ.: τα σημερινά δύο <<states>> που απαιτεί ο Ταλάτ) στο πλαίσιο κυριάρχου και ανεξαρτήτου Κυπριακού κράτους.

 

(Σημ. Ε.Μ.: η Αγγλία παρόλον που σύμφωνα με τη συμφωνία του 1960 ήταν εγγυήτρια δύναμη της Κυπρικής Δημοκρατίας ουδέν έπραξε για να εμποδίσει την κατάληψη του 40% του Κυπριακού εδάφους από τους τούρκους. Έτσι αρκέστηκε σε  ορισμένους θεατρινισμούς του άγγλου Κάλαχαν στη Γενεύη, περί του ότι η τουρκία θα γίνει όμηρος της Κύπρου κτλ, ενώ παράλληλα προχωρούσε στην εφαρμογή των προυπαρχόντων σχεδίων, σύμφωνα και με τις ανωτέρω προτάσεις του άγγλου πρέσβυ στην Αθήνα)

 

Ο Έλλην ΥΠ.ΕΞ. Μπίστιος απέρριψε την αγγλοαμερικανική πρόταση, λέγοντας ότι η Ελλάς προσανατολίζεται μάλλον στην αποδοχή της ρωσικής πρότασης.

 

3/9/1974. Ο Μαύρος δηλώνει επίσημα ότι η 21η Απριλίου και το πραξικόπημα στην Κύπρο, οφείλονται στη CIA. Εντολή προς πρέσβεις Ελλάδος σε Λονδίνο (όπου βρισκόταν ο Μακάριος) και σε Κύπρο (όπου ακόμα προήδρευε ο Κληρίδης) να ζητήσουν εγγράφους εξουσιοδοτήσεις από Μακάριο και Κληρίδη ότι αφήνουν το χειρισμό του Κυπριακού  εν λευκώ στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα τους ενημερώνει σχετικώς. Άλλως, η Ελλάς απεκδύεται πάσης ευθύνης για τις εξελίξεις, ευθύνη των οποίων  θα έχει μόνον η Κύπρος.

Οι αποδέκτες των οδηγιών διετύπωσαν επιφυλάξεις επ ͐ αυτών, αλλά ενετάλησαν να τις εκτελέσουν κατόπιν προσωπικής εντολής του Καραμανλή.

 

(Σημ. Ε.Μ.: από τον Καραμανλή αρχιτέκτονα των συμφωνιών της Ζηρίχης και του Λονδίνου που τις επέβαλε στην Κύπρο,  αποδεχόμενος την εισαγωγή του τουρκικού παράγοντα στην Κύπρο, με δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης κτλ σε μία Κύπρο με το 82% των κατοίκων της Έλληνες)

43.   12/9/1974. Ο Τάσκα λέει στον Μαρκεζίνη ότι ετοιμάζεται ατιμωτική λύση για το Κυπριακό και θα είναι πολύ δύσκολο για τον Καραμανλή να την υπογράψει.

 

(Σημ. Ε.Μ.: Αν θυμηθούμε την ιστορία του ανδρός,  αντίδραση του στα γεγονότα της Πόλης και της Σμύρνης, Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, σιωπή του στην προσπάθεια Μαρκεζίνη, μη αντίδραση του στη σχεδιαζόμενη εισβολή στην Κύπρο που κατά τη γνώμη μου με τις διασυνδέσεις που είχε αποκλειόταν να μην γνώριζε, τις δηλώσεις Κίσιγκερ για την αναμενόμενη <<προφανώς>> προσχεδιασμένη αλλαγή της επιστροφής του μετά την εισβολή, <<τίποτε δεν ήταν δύσκολο >> για τον Καραμανλή).  

 

44.   14/9/1974. Μεγάλη ανησυχία λόγω γεγονότων από φιλοκαραμανλικούς  για  αριστερούς.

45.   22/9/1974. Ο  Νίκος Μομφεράτος δηλώνει στον Μαρκεζίνη,  ότι ο αρχηγός Ναυτικού Αραπάκης  θέλει να τον επισκεφθεί και ότι την υπόθεση του Πολυτεχνείου την οργάνωσε ο Ιωαννίδης.

46.   26/9/1974. Γνωστοποιείται η παραίτηση του πρέσβυ Άγγελου Βλάχου από την καριέρα και ο διορισμός του ως γενικού διευθυντού του Πολιτικού Γραφείου τοτε πρωθυπουργού Καραμανλή,  στη θέση του Αχιλλέα Καραμανλή

     (Σημ. Ε.Μ.: Μπράβο του Βλάχου!).

47.   9/11/1974. Διαφωνία Μακαρίου (που επιστρέφει σύντομα στην Κύπρο) και Κληρίδη (προεδρεύοντος), του Κληρίδη δημοσία υποστηρίξαντος ότι είναι είναι αποδεκτή και  η γεωγραφική ομοσπονδία,  ενώ ο Μακάριος την απορρίπτει αποδεχόμενος μόνον τα καντόνια.

 (Σημ. Ε.Μ.: Ως γνωστόν ο Κληρίδης πριν την άφιξη του Μακαρίου επέτρεψε την μετακίνηση όλων των τουρκοκυπρίων από τις εστίες τους στο νότο στον καταληφθέντα βορρά, θέσας τον θεμέλιο λίθο  <<των δύο states>> που απαιτεί σήμερα η Τουρκία δια του Ταλάτ)

48.    15/12/1974. Επιστροφή  Μακαρίου στην Κύπρο

49.   5/12/1974. Τέλος ημερολογίου πρέσβυ Γεωργίου Χέλμη με ανάληψη καθηκόντων του στο Γιοχάνεσμπουρκ.

 

Δρ Ευριπίδης Μπίλλης

loading...