Ο απροσδιόριστος ιός της απολυταρχίας Γιατί του φόρεσαν κορόνα

Μιχαήλ ΓΌΧ Κικριλής * 

Και μια αμυδρή προμηνύουσα αχτίδα αισιοδοξίας

Καθώς μας Λέγει ο Χριστός:

«««Πῦρ ἦλθον βαλεῖν ἐπὶ τὴν γῆν … »»» (Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, κεφ. ιβ’, στ. 49 – 53)

Τώρα λοιπόν όποιος μισεί ή αποστρέφεται τον Χριστό και θέλει ή προτιμά να ακολουθήσει κάποιον που θα κάνει τα αντίθετα από τον Χριστό, προσποιούμενος πως είναι ίδιος σωτήρας, ωσαν βασιλιάς, αντί για τον Αληθινό Βασιλιά και Παμβασιλέα, αυτός/οι τον που ακολουθεί/ούν, γίνεται ο ίδιος – ή στέλνει – αντί-πρόδρομος/ους για να διχάσει/σουν.

Όχι όπως ο Χριστός, αλλά το ακριβώς αντίθετο.

Ο Χριστός μας Λέγει «ὅστις θέλει – όποιος θέλει» (Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, κεφ. ιστ’, στίχοι 24 – 27) (Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο, κεφ. η’, στίχοι 34 – 38) (Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, κεφ. ιζ’, στίχος 33) (Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, κεφ. ιε’, στίχος 13)

Ο αντίθετός του (με τους ακολούθους του) πιέζει και φοβερίζει με «υποχρεωτικότητα».

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΈΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΈΣ ΤΟΥ.

Ούτε θα δώσει λόγο για τα σφάλματα άλλων.

Όπως λοιπόν μας έχουν προειδοποιήσει οι άγιοι, ο αντίχριστος, όταν θα έρθει, θα θέλει να μιμηθεί τον Χριστό σε όλα. Βασιλιάς ο Χριστός, βασιλιάς θα προσπαθήσει να φανεί και ο αντίχριστος. Ηγέτης ο Χριστός, ηγέτης θα προσπαθήσει να φανεί και ο αντίχριστος, Παντοδύναμος ο Χριστός, δύναμη θα προσπαθήσει να επιδείξει και ο αντίχριστος.

Εξ’ αρχής, από τότε που ξεκίνησε όλο αυτό το ντελίριο μικρόβιο-φοβίας, ο ένας έλεγε πως είναι αδιανόητες τέτοιες γελοίες απαγορεύσεις, ενώ ο διπλανός του, πως δεν γίνεται αλλιώς. Ο ένας πως αυτά που γίνονται είναι τρελά, ενώ ο άλλος πως είναι τρελός αυτός που τα λέει τρελά. ««« … δύο ἐν τῷ ἀγρῷ … »»» (Κατά Λουκάν Ευαγγέλιον, κεφ. ιζ’, στ. 34 – 36)

Εξ αρχής οι «ακόλουθοι του ιού», πιθανώς και οι «χλιαροί» μαζί τους, έκαναν προβολή ισχύος: για τον ιό της τρέλας, που, αν και αόρατος, ελλοχεύει. Μέσα στην νύχτα, με τις απαγορεύσεις, εκφόβιζαν τους ανθρώπους πως αν περπατήσουν σε κάποιο φωτισμένο σοκάκι του «πολιτισμένου» μέρους του πλανήτη θα τους τιμωρήσουν για την εγκληματική τους δράση.

Όλοι προσεβλήθησαν και τρομοκρατήθηκαν ως «επικίνδυνοι».

Είναι ιός της απανθρωπιάς, που απαιτεί στο όνομα της «ασφάλειας», κάθε έλλειψη αξιοπρέπειας και ελευθερίας. Που απεχθάνεται καθετί ανθρώπινο, όπως ο διάβολος το λιβάνι, με πρώτη βέβαια την Εκκλησία, και στη συνέχεια όλες τις φυσικές ανθρώπινες δραστηριότητες που κάνουν τον άνθρωπο ανθρώπινο: τα γέλια, τις συναθροίσεις, τους τσακωμούς, τα ξεφαντώματα. Πρωτίστως τις τέχνες και τον πολιτισμό που αφυπνίζουν.

Ο ιός της απολυταρχίας και μονομέρειας. Της νέας τάξης πραγμάτων. Της προσβολής της αντίθετης άποψης, της απαγόρευσης, κυρίως στις περιπτώσεις που είναι βάσιμη και τεκμηριωμένη.

Ο ιός αυτός συγκεντρώνει όλα τα κακά. Όχι από μόνος του, αλλά από τους ακολούθους που του τα προσδίδουν και τα ισχυροποιούν, μεγαλοποιώντας την παρουσία του. Ως ιός λοιπόν μπορεί να είναι βλαβερός, χωρίς ακολούθους όμως θα ήταν αμελητέος για ανθρώπους χωρίς σημαντικά προβλήματα υγείας. Κάθε τόσο, τόσοι και τόσοι ιοί (π.χ. Η1Ν1, SARCS, κοκ … ) που προσπαθούσαν να επιβάλουν, περνούσαν απαρατήρητοι.

Επιπλέον, ως ιός, μπορεί να αποτελεί ένα ίχνος υποτυπώδους ζωής, δεν έχει όμως την ανθρώπινη μορφή για την οποία μας προειδοποίησαν οι άγιοι να φυλαχτούμε από τον αντίχριστο. Το μόνο που μπορεί να κάνει αυτός ο μικροοργανισμός, είναι να προετοιμάσει τα άσχημα, με όλα αυτά τα άσχημα που «συγκεντρώνει» και προσπαθεί να αυξάνει από τους ακολούθους του.

Αν μια τόσο αόρατη πρόφαση και προεργασία για όσα άσχημα έρχονται, κατάφερε τόσο μεγάλα κακά με τους ακολούθους της, ένθερμους ή χλιαρούς, με μεγαλύτερο και πρωταρχικό σκοπό τον φόβο, θα πρέπει λιγότερο σημασία να δίνουμε στις φοβέρες και περισσότερη στο Ευαγγέλιο.

Όλα τούτα έχουν προφητευτεί. Πρώτος και Κύριος, μας τα Λέγει ο Βασιλέας των βασιλέων, Ιησούς Χριστός. Καθώς μας εξηγούν οι άγιοι της Εκκλησίας, η γυναίκα με το βρέφος που ανοίγει η γη και την κρύβει και την τρέφει για τριάμισι χρόνια (Αποκάλυψη Ιωάννου, κεφ. ιβ’, στ. 6) είναι η Εκκλησία. Επισήμως σήμερα οι εκκλησίες – Ιεροί Ναοί είναι ανοιχτοί.

Το σκοτάδι ωστόσο μπορεί να βλέπουμε ακόμα να βαθαίνει, την ίδια στιγμή που πιθανώς αισθανόμαστε ότι το Φως προσμένει και περιορίζει την απόστασή του μέχρι τελικά να κυριαρχήσει στο σκότος…

Ας μην ξεχνάμε ότι το πιο βαθύ σκοτάδι του τούνελ,

Είναι λίγο πριν το πρώτο Φως.

Μιχαήλ ΓΌΧ Κικριλής

Υποστηρικτής και φίλος των ΕΛΑΝ

Γνωσιακός (MSc) Ψυχολόγος,

Συγγραφέας, αρθρογράφος,

σεναριογράφος – σκηνοθέτης

loading...