ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΝΑ ΜΠΟΫΚΟΤΑΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΧΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΔΙΑ…

Ήταν 1933, λίγο μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία της Γερμανίας όταν άρχισε να κυκλοφορεί το «προγονικό πάσο» (Ahnenpaß), ένα πάσο που άρχισε άτυπα να χρησιμοποιείται στη καθημερινότητα, και

χωρίς αυτό ουσιαστικά δεν είχε ο πολίτης τη δυνατότητα να αποτελεί ένα ισοδύναμο μέλος της κοινωνίας.

Με την ψήφιση του «εξουσιοδοτικού νόμου» (Ermächtigungsgesetz, 24.03.1933), που θυμίζει τον σημερινό «Νόμο για Προστασία από τις Λοιμώξεις», η γερμανική Βουλή (Reichstag) εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του Χίτλερ να εκδίδει νόμους χωρίς την συγκατάθεσή της. Δυο μέρες πριν είχε μπει σε λειτουργία το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Ντάχαου (KZ Dachau), αρχιτεκτονικό κατασκεύασμα που έμοιαζε με κατασκευές που στήνονται επίκαιρα στην Αυστραλία. 

Από εκεί και πέρα, το σύνταγμα αγνοήθηκε και η κυβέρνηση έβγαζε αποφάσεις εν μία νυκτί που καταργούσαν δικαιώματα σε ομάδες ανθρώπων που ανήκαν σε διαφορετικό κοινωνικό, θρησκευτικό ή φυλετικό χώρο. Χωρίς το πάσο όλο και μεγαλύτερος κοινωνικός αποκλεισμός επήρχετο.

Χωρίς το πάσο δεν μπορούσε κάποιος να πραγματοποιήσει τις αγορές του, δεν είχε δικαίωμα να λάβει μέρος στις εκλογές, του είχε επιβληθεί κοινωνικός αποκλεισμός και σύντομα δεν είχε πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην εκπαίδευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...